Kätkijät

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kirjaa. Siitä tehtyjä elokuva- ja televisiosovituksia luetellaan täsmennyssivulla.
Ensimmäisen romaanisuomennoksen kansikuva.

Kätkijät (engl. The Borrowers) on englantilaisen kirjailijan Mary Nortonin vuonna 1952 julkaistu lastenkirja. Suomeksi se ilmestyi WSOY:n kustantamana 1959.

Norton on kirjoittanut kirjalle viisi jatko-osaa, joista kolme ensimmäistä on suomennettu: Kätkijät taivasalla (The Borrowers Afield, 1955), Kätkijät virran vieminä (The Borrowers Afloat, 1959) ja Kätkijät yläilmoissa (The Borrowers Aloft, 1961). Neljäs jatko-osa on Poor Stainless: A New Story About the Borrowers (1966), ja viimeinen osa The Borrowers Avenged ilmestyi vasta parikymmentä vuotta muiden jälkeen 1982. Romaaneja ovat kuvittaneet Diana Stanley ja Ilon Wikland.

Kirja kertoo pienistä ihmisistä, ”kätkijöistä”, jotka eivät varasta vaan kätkevät tavaroita. Isossa talossa asuvan Lenderin perheen lattian alla asuu pieni kätkijäperhe, johon kuuluvat isä Pod Clock (suomeksi Podi Kellolainen), äiti Homily Clock (suomeksi Hemmeli Kellonnuoralainen) sekä lapset Arrietty Clock (suomeksi Arietta Kellolainen) ja Peagreen Clock (suomeksi Kellolainen). Tarina alkaa, kun Lenderin perheen poika Pete löytää eräänä päivänä Arietta Clockin puutarhasta.

Elokuva- ja televisiosovitukset

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kätkijöistä on tehty useita elokuva- ja televisiosovituksia. Keskeisimpiä ovat vuonna 1997 ensi-iltansa saanut näytelmäelokuva Kätkijät, jonka on ohjannut Peter Hewitt (näyttelijöinä muun muassa John Goodman, Mark Williams ja Tom Felton) sekä Studio Ghiblin japanilainen animaatioelokuva Kätkijät (Karigurashi no Arrietty) vuodelta 2010. Myös vuonna 2011 valmistui elokuva Kätkijät, ohjaajana Tom Harper ja pääosissa Christopher Eccleston, Sharon Horgan, Aisling Loftus ja Stephen Fry.[1]

Tämä kirjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.