Mary McLeod Bethune

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bethune vuonna 1949.
Bethunen muistoksi on pystytetty veistos Washingtonin Lincoln Parkiin, tekijänä Robert Berks.

Mary Jane McLeod Bethune (o.s. Mary Jane McLeod; 10. heinäkuuta 1875 Mayesville, Etelä-Carolina18. toukokuuta 1955) oli yhdysvaltalainen pedagogi, poliitikko, hyväntekijä ja kansalaisoikeusaktivisti , joka tunnetaan parhaiten afroamerikkalaisia varten perustamastaan koulusta Floridan Daytona Beachissä. Pienestä tyttökoulusta on sittemmin kehittynyt 4 000 opiskelijan Bethune-Cookman University.

Bethune toimi myös presidentti Franklin D. Rooseveltin neuvonantajana rotukysymyksissä tämän vuonna 1938 perustamassa ”mustaksi hallitukseksi” (Black Cabinet) kutsutussa neuvottelukunnassa. Hän oli mukana perustamassa ja johtamassa ainakin kahta afroamerikkalaisten järjestöä, National Council of Negro Women ja National Association for the Advancement of Colored People (NAACP)[1]. Bethune sai kutsumanimen ”The First Lady of Struggle” (suom. taistelun ensimmäinen nainen).

Elämä ja ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bethune syntyi kymmenisen vuotta Yhdysvaltojen orjuuden lakkauttamisen jälkeen Etelä-Carolinassa entisten orjien tyttäreksi. Jo viisivuotiaana hän alkoi auttaa vanhempiaan peltotöissä, mutta osoitti myös kiinnostusta kouluttautumiseen. Hän pääsi lähistölle perustettuun lähetyskouluun ja sai sitten stipendin opettajaseminaariin Pohjois-Carolinaan. Hän opiskeli myös Moody Bible Institutessa ja otti aviomiehekseen opettajakollegan, Albertus Bethunen.[1]

Vuonna 1904 Bethune perusti mustille tytöille tarkoitetun koulun Floridan Daytona Beachiin. Se sulautui vuonna 1923 pojille perustettuun kouluun ja tunnettiin nimellä Bethune-Cookman School, sitten Bethune-Cookman College. Hän toimi oppilaitoksen johtajana 1923–1942 sekä 1946–1947. Hän oli tuolloin yksi harvoista naispuolisista korkeakoulun rehtoreista.

Bethunen perustama koulu Daytona Beachissä ja talo Washington D.C.:ssä ovat nykyisin suojeltuja historiallisia kohteita.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Bethune, Mary McLeod, Young Students Learning Library 2006. Haettu 15.10.2016 palvelusta HighBeam Research (vaatii tilauksen).
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Mary McLeod Bethune