Martin-Gropius-Bau

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rakennuksen julkisivu.

Martin-Gropius-Bau on entinen taidemuseo ja nykyinen näyttelyrakennus Berliinin keskustassa, Kreuzbergin ja Mitten kaupunginosien rajalla. Sen osoite on Niederkirchnerstrasse 7. Aivan sen vieressä sijaitsee natsien terroria esittelevä ulkoilmamuseo Topographie des Terrors. Vastapäätä Martin-Gropius-Bauta on Berliinin osavaltion edustajainhuoneen talo.

Martin-Gropius-Bau on saanut nimensä 1800-luvulla eläneeltä arkkitehti Martin Gropiukselta, joka oli Walter Gropiuksen isosetä. Martin Gropius suunnitteli talon yhdessä Heino Schmiedenin kanssa Berliinin taideteollisuusmuseon käyttöön, ja se rakennettiin vuosina 1877–1881. Rakennus vaurioitui toisessa maailmansodassa ja sai odottaa pitkään kunnostamistaan. Se jäi Berliinin jaossa Länsi-Berliinin puolelle, mutta vyöhykeraja ja Berliinin muuri kulkivat suoraan talon edessä olevaa katua pitkin. Rakennus restauroitiin lopulta vuosina 1978–1989. Kadun puoleinen julkisivu päästiin kunnostamaan vasta muurin murtumisen jälkeen.[1] Rakennuksen toinen restaurointi suoritettiin 1998–1999.[2]

Martin-Gropius-Bau avattiin uudelleen vuonna 1981, jolloin sinne sijoitettiin aluksi Berlinische Galerien ja Werkbund-arkiston kokoelmat sekä Berliini-museon juutalainen kokoelma. Ne ovat myöhemmin kaikki muuttaneet pois, minkä jälkeen rakennus on toiminut vaihtuvien taiteeseen, historiaan ja etnologiaan liittyvien näyttelyiden järjestämispaikkana. Järjestäjinä ovat muun muassa Berliinin valtionmuseot ja Berliinin juhlaviikot.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Edelgard Abenstein & Jeannine Fiedler: Taide & Arkkitehtuuri: Berliini (suom. Pirkko Roinila), s. 214–215. Tandem Verlag (h. f. ullmann) 2009. Alkuteos Kunst & Architektur Berlin.
  2. Martin-Gropius-Bau (Arkistoitu – Internet Archive) (saksaksi) Denkmale in Berlin: Denkmaldatenbank. Viitattu 25.9.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]