Martha Place

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Martha Place (1854 tai 1855 New Jersey8. huhtikuuta 1899) oli ensimmäinen sähkötuolissa teloitettu nainen. Se pantiin täytäntöön hänen ollessaan 44 vuoden ikäinen Sing Singin vankilassa Yhdysvalloissa.

Martha Place loukkaantui rekionnettomuudessa ollessaan 23 vuotias. Hänen veljensä kertoi ettei Martha koskaan toipunut onnettomuudesta täydellisesti ja se jätti hänet henkisesti tasapainottomaan tilaan. Martha avioitui William Placen kanssa vuonna 1893. Williamilla oli Ida-niminen tytär aiemmasta liitostaan. Miehen avioliittoaikeiden taustalla oli ollut saada apua tyttären kasvattamisessa. Myöhemmin kerrottiin huhuja että Martha olisi ollut tyttärelle mustasukkainen. William joutui kutsumaan poliisit useasti Marthan uhattua tappaa Ida.

Williamin saavuttua 7. helmikuuta 1899 kotiinsa New Yorkin Brooklynissä Martha hyökkäsi kirveen kanssa hänen kimppuunsa. Williamin apuun hälyttämät poliisit löysivät 17-vuotiaan Idan verisen ruumiin sängyn alta, hänen suunsa oli palanut syövyttävästä haposta. Kuolinsyyksi selvisi tukehduttaminen. Oikeudenkäynnissä Martha vakuutti syyttömyyttään. Hänet todettiin kuitenkin syylliseksi miehensä toimiessa avaintodistajana ottotyttärensä murhasta ja tuomittiin kuolemaan 20. maaliskuuta 1899.

Sähkötuolia ei oltu koskaan kokeiltu naisilla ennen Marthan teloitusta. Teloitusta seuranneiden todistajien mukaan hän kuoli välittömästi. New Yorkin osavaltion kuvernööri Theodore Rooseveltiä oli pyydetty armahtamaan Martha, mutta hän kieltäytyi. Martha haudattiin perhehautaan East Millstoneen New Jerseyhyn ilman kirkollista siunausta.