Mars Odyssey

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mars Odyssey
Konseptikuva Mars Odyssey -luotaimesta Marsin yllä.
Konseptikuva Mars Odyssey -luotaimesta Marsin yllä.
Organisaatio NASA, JPL
Valmistaja Lockheed Martin
Tehtävätyyppi Kiertolainen
Kohde Mars
Laukaisu 7. huhtikuuta 2001, 15:02 UTC
Cape Canaveral SLC-17A
Laukaisualus Delta II 7925-9.5
Kohteessa 24. lokakuuta 2001, 2:30 UTC
Massa 758 kg
Teho 750 W
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
COSPAR ID: 2001-014A
Kaavakuva Mars Odyssey -luotaimesta.

Mars Odyssey (2001 Mars Odyssey) on NASA:n robottiluotain, joka kiertää Marsia. Luotaimen tehtävänä on saada todisteita entisestä tai nykyisestä vedestä ja vulkaanisesta toiminnasta Marsissa. Luotaimen tuottaman tiedon toivotaan vastaavan kysymyksiin siitä, onko Marsissa koskaan ollut elämää. Se myös toimii lähettimenä Maan ja Mars Exploration Rovereiden sekä Mars Science Laboratoryn välillä. Tehtävän kokonaiskustannukseksi on arvioitu 297 miljoonaa dollaria.

Odyssey laukaistiin Delta II -raketilla Cape Canaveralista, Floridasta 7. huhtikuuta 2001. Luotain saapui Marsin luo 24. lokakuuta. Luotaimen päämoottori käynnistyi jarruttaakseen aluksen nopeutta ja mahdollistaakseen turvallisen pääsyn planeetan kiertoradalle. Vähittäinen jarrutus loppui tammikuussa 2002 ja luotain aloitti tieteellisen toimintansa 19. helmikuuta.

14. heinäkuuta 2010 alus meni "Safe mode"-suojatilaan, koska sen aurinkopaneelien asentoa mittaavat asentoanturit antoivat virheellistä mittaustietoa.[1] Vika voi olla hetkellinen ja korjattavissa tai pysyvä komponenttivika, jollaiset ovat tyypillisille liikkuville mekanismeille avaruudessa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Mars Odyssey.