Mars Odyssey

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Konseptikuva Mars Odyssey -luotaimesta Marsin yllä.
Kaavakuva Mars Odyssey -luotaimesta.

Mars Odyssey (2001 Mars Odyssey) on NASA:n robottiluotain, joka kiertää Marsia. Luotaimen tehtävänä on saada todisteita entisestä tai nykyisestä vedestä ja vulkaanisesta toiminnasta Marsissa. Luotaimen tuottaman tiedon toivotaan vastaavan kysymyksiin siitä, onko Marsissa koskaan ollut elämää. Se myös toimii lähettimenä Maan ja Mars Explorations tutkimusajoneuvojen välillä.

Odyssey laukaistiin Delta II -raketilla Cape Canaveralista, Floridasta 7. huhtikuuta 2001. Luotain saapui Marsin luo 24. lokakuuta. Luotaimen päämoottori käynnistyi jarruttaakseen aluksen nopeutta ja mahdollistaakseen turvallisen pääsyn planeetan kiertoradalle. Vähittäinen jarrutus loppui tammikuussa 2002 ja luotain aloitti tieteellisen toimintansa 19. helmikuuta.

14. heinäkuuta 2010 alus meni "Safe mode"-suojatilaan, koska sen aurinkopanelien asentoa mittaavat asento-anturit antoivat virheellistä mittaustietoa.[1] Vika voi olla hetkellinen ja korjattavissa tai pysyvä komponenttivika, jollaiset ovat tyypillisille liikkuville mekanismeille avaruudessa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Mars Odyssey.