Marrella splendens

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Marrella
Marrella (fossil).png
Fossiili

Kambrikausi

Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Niveljalkaiset Arthropoda
Alajakso: Marrellomorpha
Lahko: Marrelliina
Suku: Marrella
Walcott, 1912
Laji: splendens
Kaksiosainen nimi

Marrella splendens
Walcott, 1912

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Marrella splendens Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Marrella splendens Commonsissa

Marrella splendens oli keskisellä kambrikaudella noin 515 miljoonaa vuotta sitten elänyt selkärangaton merieläin. Se on Kanadan kalliovuorilla sijaitsevan Burgess Shalen fossiiliesiintymän ylivoimaisesti yleisin laji ja siitä tunnetaan yli 15 000 yksittäistä fossiilia.

Marrella oli pieni, alle kahden senttimetrin pituinen eläin. Sen ruumis jakaantui 24–26 jaokkeeseen, joista kuhunkin liittyy kaksi paria ulokkeita. Näistä alempi pari toimi jalkoina ja ylemmät ovat olleet kiduksia. Marrellalla oli kaksi paria tuntosarvia ja silmät pään alapinnalla. Se oli luultavasti raatoja ja jätteitä syönyt pohjaeläin.

Taksonomisesti Marrella kuuluu niveljalkaisiin, mutta se poikkeaa niin kaikista nykyisin tunnetuista niveljalkaisten ryhmistä kuin jo sukupuuttoon hävinneistä fossiililöydöksistäkin. Sillä on liikaa tuntosarvia, liian vähän jalkoja ja liian vähän jaokkeita jalkaparia kohti, jotta se olisi trilobiitti. Toisaalta sillä ei ole äyriäisille tyypillisiä raajoja suun ympärillä. Myös jalkojen rakenne eroaa äyriäisistä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marrella splendens