Marjatta Müller

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Irja Marjatta Müller, o.s. Miettinen
Henkilötiedot
Syntynyt25. elokuuta 1925
Pyhäjärvi Vpl
Kuollut8. heinäkuuta 2017 (91 vuotta)
Jyväskylä
Kansalaisuus Suomi
Ammatti kirjailija, runoilija, kansakoulunopettaja
Kirjailija
Tuotannon kielisuomi
Tyylilajit Kertomakirjallisuus
Aiheesta muualla
Löydä lisää kirjailijoitaKirjallisuuden teemasivulta

Irja Marjatta Müller (o.s. Miettinen; 25. elokuuta 1925 Pyhäjärvi Vpl8. heinäkuuta 2017 Jyväskylä) oli suomalainen kansakoulunopettaja ja kirjailija. Hänen tunnetuimpia teoksia olivat eläinaiheiset Hiljainen viesti ja Siivekkäät ystäväni sekä karjalalaisia juuriaan kuvaavat Rajamaan raskas lumo ja Kotiranta.

Elämä ja ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marjatta syntyi vuonna 1925 Karjalankannaksella Pyhäjärven Haapaniemessä Emil ja Impi Miettisen perheen toiseksi vanhimpana lapsena. Emil-isä kuoli ennen Talvisodan alkua marraskuussa 1937 ja Marjatan ollessa vielä nuori perhe joutui lähtemään Karjalasta evakkoon kunnes erinäisten vaiheiden jälkeen perhe asettui Keski-Suomeen. Hän opiskeli ylioppilaaksi 1946 ja kävi Jyväskylän kasvatusopillista korkeakoulua 1949.

Kirjailijana Müller kuvaa teoksillaan muistoja menetetystä kotiseudusta. Rajamaan raskas lumo kertoo lahjoitusmaa- ja torppariajasta Karjalankannaksella Suomen suuriruhtinaskunnan aikaan. Kirja toimii myös hänen sukuromaaninaan; äitinsä puolelta Müller polveutuu Kuopan ja Hatakan suvuista, joihin kirjassa esiintyvät Kopan ja Takan suvut perustuvat. Toisena painopisteenä Müller korostaa tuotannossaan kaiken elämän oikeutta luonnossa ja luonnon parantavaa voimaa. Müller kirjoitti myös runoja, loruja, historiikkeja, henkilökuvausta ja pakinoita 1970 - 1990 -luvuilla Vpl. Pyhäjärvi- ja Karjala-lehtiin sekä Keskisuomalaiseen. Lisäksi hänet on palkittu valtakunnallisessa Kalevala-runokilpailussa.

Marjatta Müller kuoli vuonna 2017 kotikaupungissaan Jyväskylässä 91 vuoden iässä.

Kirjallinen tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kertomakirjallisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Antologiat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kynäri 1 : 1978. Keski-Suomen Kynäri 1978.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.