Maris Gothóni

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Maris Gothóni (s. 23. helmikuuta 1979 Berliini) on suomalais-saksalainen pianisti ja runoilija. Gothóni opiskeli pianonsoittoa aluksi isänsä Ralf Gothónin johdolla ja sittemmin Matti Raekallion ja Pascal Devoyonin johdolla; hän on tähdentänyt myös itseopiskelun merkitystä. Musiikilliseksi esikuvakseen hän on maininnut Igor Stravinskin.

Gothóni aloitti kirjallisen toimintansa 12-vuotiaana asuessaan Berliinissä: hän toimitti omakustanteista Zypresse-kirjallisuuslehteä. Suomessa hän esittäytyi vuonna 1996 esikoisrunoilijana kokoelmallaan Peili peilistä. Hän on julkaissut myös esseitä.

Gothóni on konsertoinut soolo- ja kamarimuusikkona sekä solistina niin Suomessa kuin maailmallakin. Hän suoritti ensiesiintymisensä 13-vuotiaana Münchenissä, ja hän on esiintynyt myös Helsingissä, Kölnissä, Louvressa, Lahdessa (Lahden kaupunginorkesterin solistina), Berliinissä (Berliinin sinfonikkojen solistina) ynnä muualla sekä tehnyt radio- ja televisionauhoituksia ja levytyksiä.

Maris Gothónin puoliso on säveltäjä Unsuk Chin. Hänen veljensä on viulisti Mark Gothóni.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Haapakoski, Martti – Heino, Anni – Huttunen, Matti – Lampila, Hannu-Ilari – Maasalo, Katri: Suomalaisen musiikin historia: Esittävä säveltaide, s. 39–40. Helsinki: WSOY, 2002. ISBN 951-0-23564-4.