Mario Adorf

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mario Adorf

Mario Adorf (s. 8. syyskuuta 1930) on saksalainen näyttelijä. Kansainvälisesti hänet tunnetaan varsinkin roolistaan Günter Grassin romaaniin perustuvassa Volker Schlöndorffin ohjaamassa elokuvassa Peltirumpu (1979).

Adorf syntyi Zürichissä italialaisen isän ja saksalaisen äidin lapsena. Hän on uransa aikana ollut aktiivinen sekä elokuvissa, televisiossa että teatterissa. Uransa alkuaikana 1950-luvulla Adorf näytteli elokuvissa usein roistoa tai muuten pahamaineista henkilöä. 1960-luvulle tultaessa hänestä tuli vakituinen näyttelijä italowesternien revolverisankarina, joka usein kuoli elokuvan loppukohtauksessa. Italowesternien jälkeen hän alkoi saada rooleja uuden saksalaisen elokuvan tähtiohjaajilta, kuten Schlöndorffilta Peltirummussa ja Rainer Werner Fassbinderilta elokuvassa Lola. Uransa myöhempinä vuosina Adorf on esiintynyt pääasiassa saksalaisissa televisioelokuvissa, joissa hänen suosikkiohjaajiaan ovat olleet Helmut Dietl ja Dieter Wedel.[1]

Adorf sai ensimmäisen puolisonsa Lis Verhoevenin kanssa yhden tyttären, Stellan. Hän erosi ja meni vuonna 1985 uusiin naimisiin Monique Fayen kanssa. Hän oli Berliinin elokuvajuhlien tuomariston jäsen vuonna 2007.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Film Festival Locarno honors Mario Adorf's lifetime achievement Deutsche Welle. Viitattu 26.12.2019. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.