Marin Barleti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Barletin laatima Skanderbegin elämäkerta

Marin Barleti (n. 1450 Shkodër1512 tai 1513 Rooma) oli albanialainen humanisti.

Barleti syntyi Shkodërissa, jossa hän toimi tutkijana ja pappina. Kun hänen synnyinkaupunkinsa joutui 1470-luvun lopussa ottomaanien vallan alle, hän siirtyi Italiaan. Barleti oli osallistunut kaupungin puolustukseen tätä edeltäneissä piirityksissä vuosina 1474 ja 1478.

Barleti kirjoitti Venetsiassa Albanian kansallissankarin, Skanderbegin elämäkerran Historia de vita et rebus gestis Scanderbegi (1508–1511). Hänen muita kirjallisia teoksiaan ovat De obsidione Scodransi (”Shkodërin piiritys”) ja Compendium vitarum ponticum et imperatorum (”Paavien ja keisarien elämien lyhyt historia”).[1]

Skanderbegin elämäkerta painettiin Roomassa ja se käännettiin välittömästi lukuisille kielille ja loi hänen kansainvälisen maineensa. Nykyään kirjaa säilytetään Tiranan kansalliskirjastossa. Shkodërin vanha kirjasto ja kustantamo on nimetty Barletin mukaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Minna Skafte Jensen: Barleti´s book A Heroic Tale: Marin Barleti's Scanderbeg between orality and literacy. 15.3.2007. Miqësia, Dansk - albansk forening. Arkistoitu 19.7.2011. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.