Marie Tussaud

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Anna Maria Tussaud
Henkilötiedot
Syntynyt1. joulukuuta 1761
Strasbourg, Ranska
Kuollut16. huhtikuuta 1850 (88 vuotta)
Lontoo, Englanti
Kansalaisuus Ranskalainen

Anna Maria "Marie" Tussaud (o.s. Grosholtz, 1. joulukuuta 176116. huhtikuuta 1850) oli ranskalainen vahataiteilija, joka tunnetaan teoksistaan ja perustamastaan Madame Tussauds -vahakabinetista. Tussaud syntyi Strasbourgissa. Tussaud'n isä, Joseph Grosholtz, oli kuollut seitsenvuotisessa sodassa kaksi kuukautta ennen lapsensa syntymää. Tussaud muutti äitinsä Anne-Marie Walderin kanssa Berniin, jossa äiti työskenteli tohtori Philippe Curtiuksen kodinhoitajana. Curtius oli lääkäri, joka käytti vahamalleja anatomian havainnointiin ja siten esitteli vahataiteen Tussaud'lle.

Ranskan vallankumous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Asuessaan Pariisissa Tussaud oli osallisena Ranskan vallankumouksessa ja tapasi muun muassa Maximilien Robespierren ja Napoleonin. Tussaud pidätettiin ja pakotettiin tekemään monen tunnetun vallankumousuhrin, kuten Ludvig XVI:n, Marie Antoinetten, Jean-Paul Maratin ja Robespierren kuolinnaamiot.

Englannissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tussaud lähti Lontooseen vuonna 1802, mutta ei pystynyt palaamaan Ranskaan Napoleonin sotien johdosta. Tänä aikana hän perusti ensimmäisen pysyvän näyttelynsä Baker Streetille. Vahakabinetti siirtyi Tussaud'n pojanpojan, Joseph Randallin siirtämänä nykyiselle paikalleen, Marylebone Roadille vuonna 1884.

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Marie Tussaud