Maria Szymanowska

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Maria Szymanowska

Maria Szymanowska (alk. Marianna Agata Wołowska; 14. joulukuuta 1789 Varsova Puola25. heinäkuuta 1831 Pietari, Venäjä) oli puolalainen säveltäjä ja ensimmäisiä ammattimaisia virtuoosipianisteja 1800-luvulla. Hän oli taustaltaan juutalainen.[1] Szymanowska kiersi laajasti esiintymässä Euroopassa, etenkin 1820-luvulla, ennen kuin asettui pysyvästi Pietariin. Siellä hän sävelsi hoville, piti konsertteja, opetti musiikkia ja piti vaikutusvaltaista salonkia. Hän kuoli koleraan.[1]

Szymanowska sävelsi pianokappaleita, lauluja ja muita pieniä kamariteoksia sekä ensimmäiset puolalaiset etydit ja nokturnit pianolle. Hänen tyyliään on luonnehdittu sanoin Chopinia edeltävän ajan stile brillant. Hänen sävellystensä määrä on noin sata, mutta orkesteriteoksia hänen ei tiedetä säveltäneen.

Szymanowskan tytär oli Celina Szymanowska, jonka puoliso oli puolalainen romantiikkaa edustava runoilija Adam Mickiewicz.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Maria Szymanowska — A Modern Reveal: Songs and Stories of Women Composers A Modern Reveal. Viitattu 21.3.2019. (englanniksi)