Maria Nagaja

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Maria Fjodorovna Nagaja)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Maria Nagajan mahdollinen muotokuva.

Marija (Maria) Fjodorovna Nagaja (ven. Мария Фёдоровна Нагая; n.  15531608) oli Venäjän tsaarin Iivana Julman viimeinen vaimo. Heidän poikansa oli hämärissä oloissa kuollut Dmitri Ivanovitš.

Maria meni naimisiin Iivana Julman kanssa vuonna 1581 ja synnytti vuotta myöhemmin heidän poikansa Dmitrin. Maria ei ollut miehensä suosiossa, ja vain pojan syntymä säästi hänet karkotukselta hovista.

Vuonna 1584 kuollut Iivana ei jättänyt Marialle testamentissaan lainkaan omaisuutta, vaan tämä joutui elämään poikansa perimän Uglitšin kaupungin maatuloilla, ja sekä Maria että hänen poikansa asetettiin pajarien holhouksen alle. Uudeksi tsaariksi tuli Marian poikapuoli Fjodor I, mutta todellista valtaa käytti hovimies Boris Godunov. Marialle myönnettiin säännöllinen avustus, mutta hän joutui jättämään hovin ja pääkaupungin ja muuttamaan poikansa ja veljiensä kanssa poikansa Uglitšiin.

Vuonna 1591 Marian poika Dmitri kuoli Uglitšissa epäselvissä oloissa, ja Godunov järjesti komission tutkimaan Dmitrin kuolemaa. Maria ja hänen veljensä tukivat huhua, että hänen poikansa olisi kuollut Godunovin järjestämän poliittisen murhan uhrina, ja tukivat mellakkaa, joka hyökkäsi Godunovia kannattaneiden pajarien taloihin Uglitšissa. Heidät kuitenkin kutsuttiin Moskovaan, jossa Mariaa ja hänen sukulaisiaan syytettiin ”rikollisesta laiminlyönnistä”, minkä seurauksena hänen veljensä vangittiin ja hänet pakotettiin nunnaksi Beloozeron luostariin.

Vuonna 1604 huhuttiin, että Maria olisi tavannut Dmitri Ivanovitšina esiintyneen huijarin Vale-Dmitri I:n, joten Boris Godunov kutsui hänet kuulusteltavaksi, mutta hän kielsi tavanneensa Vale-Dmitrin, ja hänet lähetettiin takaisin luostariin. Vuonna 1605 Maria ”tunnisti” Moskovaan saapuneen Vale-Dmitrin pojakseen ja palasi itsekin Moskovaan. Kaikki hänen perheenjäsenensä vapautettiin, ja heille annettiin peruutetut arvot ja takavarikoitu omaisuus.

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Maria Nagaya