Maria Augustin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Maria Augustin (17. maaliskuuta 1749 Turku10. syyskuuta 1803 Turku) oli suomalainen kauppias ja laivanvarustaja, joka vaikutti Turussa. Hän teki toimi ensin isänsä nimissä ja myöhemmin omissa nimissään. Maistraatin vastustuksen takia hän joutui anomaan erityisoikeuksia toiminnalleen kuninkaalta.

Maria Augustinin isä oli suomenkielisestä somerolaisesta talonpoikaissuvusta. Isä lopetti sairauden vuoksi oman menestyksekkään liiketoimintansa ja halusi siirtää sen Marialle, joka oli jäänyt naimattomaksi huolehtiakseen leski-isästään. Maistraatti kuitenkin kieltäytyi vedoten siihen, että kauppakaaren mukaan luvan saajan tuli olla mies. Maria Augustin sai Kauppakollegiolta väliaikaisen luvan hänen isänsä kuoltua, ja elinikäisen oikeuden käännyttyään kuninkaan puoleen.

Maria Augustin vaali suomenkielisiä sukujuuriaan ja hänellä oli perukirjan mukaan Turun suurin suomenkielinen kirjakokoelma.

  • Vainio-Korhonen, Kirsi: Augustin, Maria (1749 - 1803) Kansallisbiografia-verkkojulkaisu (maksullinen). 28.11.2000. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.