Margot Dreschel

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Margot Dreschel (17. toukokuuta 19081945) oli saksalainen keskitysleirivartija ja SS-nainen. Hän oli syntynyt Neugersdorfissa Saksassa. Ennen liittymistään SS:ään hän teki toimistotyötä Berliinissä. 31. tammikuuta 1941, Margot Dreschel saapui Ravensbrückiin aloittamaan vartijakoulutuksen. Aluksi hän oli Aufseherin, vähäarvoinen naisvartija Ravensbrückissa. Hänen kouluttajanaan oli Oberaufseherin Johanna Langefeld vuonna 1941. Dreschel yleni nopeasti Rapportführeriniksi, korkea-arvoisemmaksi naisvartijaksi.

27. huhtikuuta 1942 Dreschel siirrettiin Puolaan Auschwitz I:sen keskitysleiriin. Hän oli siellä hyvin omistautunut työlleen Maria Mandelin alaisena. Dreschel oli myös kaikkien leiritoimistojen päällikkö Auschwitzissa. Dreschelin olemuksen raportoitiin olevan luotaantyöntävä, kuten eräs Auschwitzin naisvanki muisteli: "Ja leirinjohtaja Dreschel oli siellä, hänen pukinhampaansa työntyivät ulos vaikka hänen suunsa oli kiinni." Vangit kutsuivat häntä vulgaariksi, laihaksi ja rumaksi. Sodan jälkeen vangit todistivat että Dreschel oli syyllistynyt leireillä monenlaisiin raakuuksiin.

Hän vaihtoi usein asemapaikkaansa Auschwitz I-leirin ja Birkenaun leirin välillä, ja osallistui naisten ja lasten lähettämiseen kaasukammioihin. 1. marraskuuta 1944 hän meni Flossenbürgin leiriin Rapportführeriniksi. Tammikuussa 1945 hän siirtyi takaisin Ravensbruckin alaleiriin Neustadt-Gleween, ja pakeni sieltä huhtikuussa 1945 juuri ennen Natsi-Saksan häviötä.

Toukokuussa 1945 useat entiset Auschwitzin vangit tunnistivat hänet tiellä Pirnasta Bautzeniin, ja veivät hänet Neuvostoliiton sotapoliiseille. Neuvostoliittolaiset tuomitsivat hänet kuolemaan, ja hirttivät hänet Bautzenissa touko- tai kesäkuussa 1945.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]