Margaret Morse Nice

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Margaret Morse Nice (s. 6. joulukuuta 1883 Amherst, Massachusetts26. kesäkuuta 1974 Chicago) oli yhdysvaltalainen lintutieteilijä ja kirjailija.

Laulusirkku, Margaret Morse Nicen tutkimuskohde

Nicen isä oli Anson D. Morse, Amherst Collegen historian professori, ja äiti Margaret Duncan (Ely). Hänellä oli kuusi sisarusta. Nicen intohimo lintuihin syttyi jouluna 1895, jolloin hän 12-vuotiaana sai lahjaksi Mabel Osgood Wrightin lintukirjan Bird-Craft.

Nice suoritti Bachelor of Arts -tutkinnon Mount Holyoke Collegessa 1906, ja Master of Arts -tutkinnon biologiassa Clark Universityssä Worcesterissa Massachusettsissa 1915. Näihin aikoihin hän kirjoitti peltoviiriäisen (Colinus virginianus) ravinnosta ensimmäisen tutkielmansa.

Clark Universityssä Nice tutustui Leonard Blaine Niceen ja he avioituivat 1908. Heille syntyi viisi lasta. Perhe muutti Normaniin Oklahomaan, josta Leonard sai viran yliopistosta. Vuosina 1913–1927 Nice tutki Oklahoman linnustoa ja julkaisi teoksen Birds of Oklahoma 1931. Hän kiinnostui myös lastenpsykiatriasta tarkkaillen omia lapsiaan ja julkaisi aiheesta 18 artikkelia. 1927 perhe muutti Columbusiin Ohioon, josta Leonard sai professuurin Ohion valtionyliopistosta. Columbusissa Nice ryhtyi tutkimaan laulusirkun (Melospiza melodia) elämää. Tutkimukset alkoivat 1929 ja kestivät kahdeksan vuotta. 1937 hän julkaisi aiheesta teoksen Studies in the Life History of the Song Sparrow, joka nosti hänet maailman ornitologien eturiviin. Hänet valittiin ensimmäisenä naisena Wilson Clubin puheenjohtajaksi ja American Ornithologists' Unionin (AOU) jäseneksi. 1938 hän vietti kaksi kuukautta Itävallassa tutkien vankina pidettyjen lintujen käyttäytymistä yhdessä Konrad Lorenzin kanssa.

Nice julkaisi ensimmäiset laulusirkkuartikkelinsa Saksassa Journal für Ornithologiessa Ernst Mayrin ja Erwin Stresemannin avustuksella 1933 ja 1934, koska yhdysvaltalaiset tieteelliset sarjat eivät suostuneet julkaisemaan niin pitkää artikkelia. Nice kirjoitti lähes 250 artikkelia linnuista, 3 000 kirja-arvostelua ja useita kirjoja. Hänelle myönnettiin kaksi kunniatohtorin arvoa ja hän oli muun muassa Suomen lintutieteellisen yhdistyksen kunniajäsen. Wilson Ornithological Society perusti hänen nimeään kantavan mitalin Margaret Morse Nice Medalin vuonna 1997.

Margaret Morse Nice kuoli Chicagossa 26. kesäkuuta 1974 verisuonten kalkkiutumiseen, vain pari kuukautta miehensä kuoleman jälkeen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]