Marais poitevin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Alueen tyypillinen kepillä kanavanpohjasta työnnettävä lautta.

Marais poitevin [maʁɛ pwatvɛ̃] on läntisessä Ranskassa sijaitseva suoalue, joka ulottuu departementtien Vendée, Deux-Sèvres ja Charente-Maritime alueille. Nimi tarkoittaa ”Poitoun suota” ja juontaa entisen Poitounlahden nimestä.

Suoalue sijaitsee Niortin kaupungin länsipuolella, La Rochellen pohjoispuolella ja Fontenay-le-Comtesta etelään. Suoalueen läntinen osa on kuivattu viljelys- ja laidunkäyttöön, kun taas noin kolmanneksen kokoinen itäinen osa, ”Marais mouillé”, on runsasvetinen puustoinen luhtasuo monine kanavineen ja muine vesireitteineen. Tämä ”Vihreäksi Venetsiaksi” kutsuttu alue on suosittua soutu- ja pyöräilyretkien aluetta.

Suoalue on pinta-alaltaan 970 neliökilometriä, mikä tekee siitä suurimman suoalueen Atlantin rannikolla ja Ranskan toiseksi suurimman suoalueen maan eteläosassa sijaitsevan Camarguen jälkeen.

Vuonna 1979 alue nimettiin alueelliseksi luonnonpuistoksi (parc naturel régional), mutta se menetti tuon aseman 1997 voimakkaiden maatalouteen liittyvien muutostensa takia. Nykyisin vain 185 neliökilometrin alue on suojeltua nimellä Parc Interrégional du Marais poitevin. Alueella viljellään väinönputkea (Angelica archangelica), jonka lehtiä, siemeniä ja juuria käytetään ravinnoksi ja yrttinä.

Vuonna 2010 suoalueelle myönnettiin omaleimaisen matkailukohteen Eden-palkinto (European Destinations of Excellence).

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvagalleria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Marais Poitevin