Manu ja Matti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Manu ja Matti
Luoja Ole Ivanoff
Kehittäjä Ivanoff Interactive
Julkaisija Ivanoff Interactive
Tiedot
Alusta Windows 3.x, Windows

Manu ja Matti (Magnus og Myggen) on tanskalaisen Ole Ivanoffin 1996 keksimä lapsille suunnattu tuotesarja, joka koostuu mm. kirjoista, sarjakuvista, sekä tietokonepeleistä.

Tietokonepeleissä ensimmäistä peliä lukuun ottamatta Manun ja Matin äänenä on toiminut Jukka Puotila.

Tietokonepelit

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Manu ja Matti

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelissä Manu ja Matti yrittävät auttaa prinsessaa, jolta noita varasti taikasauvan. Auttamalla Paratiisipuiston asukkaita erilaisissa tehtävissä, Manu ja Matti pääsevät pelissä eteenpäin ja lopulta löytävät noidan piilottaman taikasauvan Paratiisipuistosta ja peli on läpäisty.

Peli on ensimmäinen Manu ja Matti-pelisarjan peli ja se on vuodelta 1996.

Manu ja Matti - Suuri Aarteenmetsästys

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelissä Herra Varjo vaatii rahaa Paratiisipuiston linnan asukkailta. Heillä ei ole mistä maksaa, mutta Varjo vaatii maksua. Herra Varjo uhkaa muuttaa puiston kaatopaikaksi ja ottaa linnan haltuunsa, jos ei saa rahoja keskiyöhön mennessä. Paratiisipuistossa asuvat Manu ja Matti tahtovat auttaa ja pelissä erilaisten tehtävien kautta he lopulta löytävät aarteen. Pelistä erityisen hankalan tekee se, että pelissä on aikaraja. Aina, kun huonetta vaihtaa, aikaa kuluu. Aikaa on mahdollista kelata taaksepäin löytämiensä unohdettujen hetkien avulla. Siitä on hieman apua pelin läpäisyssä. Jos aika ehtii loppua ennen pelin läpäisyä, Herra Varjo toteuttaa uhkauksensa ja tekee puistosta kaatopaikan.

Peli on toinen Manu ja Matti -pelisarjan peli ja se on vuodelta 1997.

Manu ja Matti - Herra Varjon kosto

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Manun ystävä Miia Myyränen tulee Herra Varjon kaappaamaksi ja Varjon pilvenpiirtäjään vangituksi. Niinpä Manu ja Matti lähtevät pelastamaan Miiaa ja selvittävät tiensä läpi Varjon pilvenpiirtäjän kerroksista. Vaikka lopussa Manu, Matti ja Miia pääsevät pakenemaan Varjon pilvenpiirtäjästä, he päätyvät Herra Varjon tehtaaseen.

Peli on kolmas Manu ja Matti -pelisarjan peli ja se on vuodelta 1998.

Manu ja Matti - Herra Varjon salaisuus

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Herra Varjo on vanginnut Manun ja Matin, sekä Miia Myyräsen tehtaalleen. Pelissä on neljä lukua. Pelin ensimmäisessä luvussa Miia Myyränen yrittää erilaisten tehtävien kautta löytää Manua ja Mattia apunaan Herra Varjon kiltti robotti Alpha. Luvun lopussa Miia löytää uloskäynnin ja pääsee pois kellarista. Toisessa luvussa Manu ja Matti vapautuvat sellistä ja tehdessään erilaisia tehtäviä ja uloskäyntiä etsiessään, kuulevat eräästä sellistä ääntä ja päättävät auttaa häntä ennen kuin lähtevät pois tehtaalta. Luvun lopussa erilaisten tehtävien jälkeen Manu ja Matti löytävät uloskäynnin. Kolmannessa luvussa Miia on päässyt ulos, mutta kukaan Herra Varjon roboteista ei yritä vangita häntä tai Alphaa. Alpha kertoo, että tällä tehtaalla ollut Herra Varjo oli kiltti ja hyvä mies. Miian on vaikea uskoa tätä. Luvun lopussa Miia ja Alpha saavat junan kulkemaan ja juna rikkoo aidan kulkiessaan raidetta pitkin sen läpi. Miia ja Alpha jatkavat aidasta eteenpäin ja luku päättyy. Neljännessä ja viimeisessä luvussa Manu ja Matti yrittävät edelleen löytää ratkaisuja saada tässä vaiheessa tuntematonta henkilöä pois sellistä ja tekevät erilaisia tehtäviä. Manu ja Matti saavat monia ovia auki ja etenevät viimeisessä luvussa. Heidän tulee myös tehdä Herra Varjon silmää muistuttava lasisilmä, jotta pääsevät salaiseen huoneeseen. Viimeisessä luvussa on myös purettu pölynimuri, joka kaipaa osia takaisin itselleen. Manu ja Matti etsivät niitä ja, kun kaikki osat on löydetty, he saavat pölynimurilta avaimen. Salaisessa huoneessa on kassakaappi, jonka he avaavat avaimella. Kassakaapissa on avain sekä toinen puoli aiemmin löytäneeseensä valokuvaan. Valokuvan ensimmäisenä löydetyssä puolessa on Herra Varjon kuva sinisessä puvussaan, mutta, kun he löytävät toisen puolen, kuvassa on Herra Varjo valkoisessa puvussa. Tässä vaiheessa Herra Varjo tulee paikalle ja yrittää vangita Manua ja Mattia siinä onnistumatta. He palaavat sellin luokse, jonne myös Miia tulee. Miian aiemmin löytämällä kultaisella avaimella he vapauttavat kiltin Herra Varjon sellistä ja Manu ja Matti, sekä Miia pääsevät vapaaksi.

Peli on neljäs Manu ja Matti -pelisarjan peli ja se on vuodelta 1999.

Manu ja Matti - Maisan musiikkikone

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelissä Manu ja Matti auttavat Maisa Hiirtä musiikkikoneen osien etsimisessä. Musiikkikone on siitä erikoinen, että samalla, kun se soi, se tekee juustoa. Auttamalla Paratiisipuiston asukkaita, Manu ja Matti saavat osia musiikkikoneeseen ja musiikkikone valmistuu ja tekee juustoa, joka on Maisa Hiiren herkkua. Pariin aiempaan peliin verrattuna tämä peli on huomattavasti yksinkertaisempi.

Peli on viides Manu ja Matti -pelisarjan peli ja se on vuodelta 2000.

Manu ja Matti - Puhuvan aurinkokellon arvoitus

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelissä Maisa Hiiri rakentaa aurinkokellon ja aikoo pitää juhlat sen valmistumisen kunniaksi sen tullessa valmiiksi. Kalle Kaniini on myös päättänyt tehdä maanalaisen tunnelin, jotta Paratiisipuistossa pääsee nopeasti eri paikkoihin maan alta. Sillä aikaa, kun Manu ja Matti odottavat aurinkokellon valmistumista, he auttavat Paratiisipuiston asukkaita erilaisissa tehtävissä. Kun aurinkokello valmistuu, Manun ja Matin pitää pyytää Paratiisipuiston asukkaat mukaan juhliin. Kalle Kaniini loukkaantuu, kun hänen tunnelilleen ei pidetä omaa juhlaa, mutta Manu ja Matti saavat hänet lepytettyä, kun Manu kertoo, että hänenkin tunneleilleen voidaan pitää juhla. Kalle kuitenkin käsittää väärin ja juhliin tullessaan luulee, että juhlat on järjestetty hänen tunneliensa kunniaksi. Kun hänelle selviää totuus, hän karkaa maan alle. Yhtäkkiä aurinkokello alkaa puhua ja yrittää sotkea Paratiisipuiston asukkaiden välejä ja onnistuukin siinä. Manu ja Matti yrittävät selvittää aurinkokellon arvoitusta ja samalla korjata Aatami Ankan, sekä Simo Sammakon välejä. Pelin lopussa he löytävät tien aurinkokellon sisään ja löytävät sieltä Kallen jalanjäljen ja tekevät jäljestä kipsivaloksen. He myös löytävät Kallen kodin vierestä samanlaisen jalanjäljen ja selviää, että Kalle Kaniini oli leikkinyt puhuvaa aurinkokelloa ja loukkaantuneena yrittänyt sotkea muiden Paratiisipuiston asukkaiden välejä. He päättävät parantaa Kallen mielen ja pitää juhlat Kallen tunneleille ja peli on läpäisty. Pelissä on huomattavasti enemmän sisältöä kuin edellisessä Maisan musiikkikone -pelissä, vaikka peli on sekä näyttelijöiltä, että animaatiotyyliltään edellisen kanssa samantyylinen.

Peli on kuudes Manu ja Matti -pelisarjan peli ja se on vuodelta 2001.

Animaatiosarja

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Manusta ja Matista tehtiin myös animaatiosarja nimeltä Manu ja Matti - Viherpuiston tarinoita. Sarjaan tehtiin 26 jaksoa.