Mammuttipumppu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Mammuttipumppu eli nostepumppu on veden pumppaamiseen soveltuva pumppu, jossa pystysuoran nostoputken alapäässä veteen sekoitetaan pieninä kuplina ilmaa. Paineilman syöttöön käytetään tavallisesti ilmakompressoria. Mitä syvemmällä veden pinnan alapuolella nostoputken vettä imevä pää on, sitä tehokkaammin ilmakuplat nostavat mukanaan ylös pumpattavaa vettä. Laite soveltuu hiekkapitoisen veden nostamiseen. Toimintaperiaate mahdollistaa myös muiden nesteiden pumppaamisen ja ilman sijasta voidaan käyttää muita pumppauskaasuja.[1][2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. ”Pumppu”, Iso Tietosanakirja, s. 589. Helsinki: Otava, 1936. Lainaus: "Mammuttipumpussa painetaan veden pinnan alapuolelle ulottuvan putken alapäähän ilmaa, jolloin syntyy vettä kevyempi veden ja ilman seos, joka nousee putkessa ylöspäin. Laite sopii mm. hiekkapitoisen veden nostamiseen."
  2. Kurunlahti, Pekka: ”3.4.3.1 Nostepumput”, Vedenpumppauksen energiatehokkuus, s. 15. Opinnäytetyö. Ylivieska: Centria ammattikorkeakoulu, 2013. Teoksen verkkoversio (PDF) (viitattu 8.8.2018). Lainaus: "Nostepumpussa pumpattavaan nesteeseen lisätään pumpun alapäähän kaasua, joka on yleensä paineilmaa. Tällöin nesteen tiheys laskee ja se nousee ylöspäin. Pumpussa ei ole kuluvia osia ja se sopiikin hyvin kuluttavien nesteiden pumppaamiseen. Poistoputki ei saa olla paineellinen."
Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.