Mamma Mia! (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mamma Mia!
elokuvajuliste
elokuvajuliste
Ohjaaja Phyllida Lloyd
Käsikirjoittaja Catherine Johnson
Perustuu samannimiseen musikaaliin (1999)
Tuottaja Judy Cramer
Gary Goetzman
Säveltäjä Abba
Kuvaaja Haris Zambarloukos
Leikkaaja Lesley Walker
Pukusuunnittelija Ann Roth
Pääosat Amanda Seyfried
Pierce Brosnan
Colin Firth
Stellan Skarsgård
Meryl Streep
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Littlestar Productions
Playtone
Levittäjä UIP-Dunafilm
Netflix
Ensi-ilta 30. kesäkuuta 2008 (Iso-Britannia)
18. heinäkuuta 2008 (Yhdysvallat ja Suomi)
Kesto 111 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 52 miljoonaa dollaria
Tuotto 609,8 miljoonaa dollaria[1]
Katsojat 399 641 (Suomessa)[2]
Seuraaja Mamma Mia: Here We Go Again!
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Mamma Mia! on vuonna 2008 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen elokuvamusikaali, jonka on ohjannut Phyllida Lloyd ja käsikirjoittanut Catherine Johnson. Elokuva perustuu ABBAn kappaleiden ympärille tehtyyn samannimisen Broadway-musikaaliin vuodelta 1999. Elokuvan pääosissa ovat Amanda Seyfried ja Meryl Streep, Pierce Brosnan, Colin Firth, Christine Baranski, Julie Walters, Stellan Skarsgård ja Dominic Cooper.

Elokuva kertoo Sophiesta, joka äitinsä tietämättä yrittää selvittää oikeaa isäänsä. Elokuva sai ensi-iltansa Britanniassa 30. kesäkuuta 2008 ja Suomessa sekä Yhdysvalloissa 18. heinäkuuta 2008. Elokuva nousi joulukuussa 2008 Britannian elokuvahistorian tuottoisimmaksi elokuvaksi ja jätti yhdysvaltalaisen Titanic-elokuvan kakkossijalle.[3] Elokuva pysyi kärkisijalla vuoteen 2010 asti.lähde? Suomessa elokuva oli vuoden 2008 toiseksi katsotuin.[2]

Vuonna 2018 elokuva sai jatko-osan Mamma Mia: Here We Go Again!, jossa nähdään tuttuja näyttelijöitä ensimmäisestä elokuvasta sekä uusia näyttelijöitä kuten Lily James, Andy García ja Cher.[4]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Elokuva sijoittuu idylliselle mutta kuvitteelliselle kreikkalaissaarelle, Kalokaírille (suom. "Kesä”), jossa Donna Sheridan (Meryl Streep) pitää hotellia tyttärensä Sophien (Amanda Seyfried) kanssa. Myös Sophien tuleva sulhanen Sky (Dominic Cooper) on pitämässä hotellia ja kehittelee samalla internetiin sivustoa, jonka tarkoituksena on saada Kalokaírille lisää kävijöitä. Kalokaírilla sijaitsevat rakkauden jumalatar Afroditen lähteet, mikä saattaisi houkuttaa kävijöitä.

Ennen häitään Sophie lähettää salaa äidiltään hääkutsut kolmelle miehelle, joista yhden täytyy olla Sophien isä, jonka pitäisi saattaa hänet alttarille ("I Have A Dream"). Amerikkalainen liikemies Sam Carmichael (Pierce Brosnan), ruotsalainen seikkalija Bill Anderson (Stellan Skarsgård) ja englantilainen pankkiiri Harry Bright (Colin Firth) luulevat kutsun tulleen Donnalta, ja matkaavat Kreikkaan tietämättään, mitä varten heidät on kutsuttu. Kohtauksessa kuullaan taustalla soundtrack kappaleesta "Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight)".

Sophien parhaat ystävät Ali (Ashley Lilley) ja Lisa (Rachel McDowall) saapuvat saarelle ja Sophie kertoo heille salaisuutensa: Sophie on löytänyt Donnan vanhan päiväkirjan ja saanut siten tietää, että hänellä on kolme mahdollista isää ("Honey, Honey"). Sophie uskoo, että tavattuaan kaikki kolme hän tietäisi, kuka hänen isänsä on, ja kutsuisi sitten tämän saattamaan hänet alttarille.

Sam ja Harry eivät ehdi lauttaan, joka veisi heidät Kalokaírille. Onneksi Billillä on kuitenkin oma purjevene, jolla Sam ja Harrykin pääsevät saarelle. Kaikki ihmettelevät, mitä varten he olivat saaneet kutsun häihin, vaikka Donna oli jättänyt heidät kaikki 20 vuotta aiemmin. Tässä kohtauksessa kuullaan taustalla soundtrack kappaleesta "Waterloo".

Myös Donnan ystävät Tanya (Christine Baranski) ja Rosie (Julie Walters) saapuvat Kalokaírille. Donnalla, Tanyalla ja Rosiella on aikoinaan ollut suosittu yhtye "Donna ja Dynamot", ja heidän on tarkoitus esiintyä Sophien häissä. Tanya ja Rosie tapaavat Skyn, ja Sky kertoo heille internet-sivustostaan. Tanya ja Rosie ihmettelevät, miksi Sophie menee naimisiin niin nuorena, ja Donna sanoo, ettei hän halua ylipäätään naimisiin, vaikka tarvitsisikin rikasta miestä auttamaan hotellin pitämisessä. Niinpä Donna alkaa unelmoida rikkaiden maailmasta ("Money, Money, Money"), mutta palaa takaisin todellisuuteen huomatessaan laatan repeytyneen.

Sam, Bill ja Harry saapuvat Kalokaírille ja tapaavat Sophien, joka tunnustaa itse lähettäneensä hääkutsut ja kertoo, ettei Donna tiedä heidän tulostaan. Kuullessaan Donnan laulavan ("Fernando") Sophie pakenee nopeasti paikalta ja käskee miesten olla kertomatta Donnalle, mitä varten he ovat täällä. Donna kuitenkin kuulee Sophien äkkinäisen lähdön ja kiipeää ullakolle katsomaan mitä tapahtui, mutta huomaakin kolme miestä, mikä tuo Donnalle mieleen hänen nuoruusvuotensa.

Donna järkyttyy ja yrittää paeta nopeasti paikalta ("Mamma Mia!"), mutta putoaakin kattoikkunan läpi omaan vuohelaansa, jossa miehet ovat. Donna ihmettelee, mitä he tekevät täällä, ja kaikki miehet keksivät oikopäätä selityksen syylleen olla saarella. Donna ei keksi mitään järkevää sanottavaa ja päättääkin liueta nopeasti paikalta. Tanya ja Rosie tulevat lohduttamaan surullista Donnaa ("Chiquitita"), ja Donna kertoo heille tapailleensa kolmea miestä samaan aikaan. Donnalla ei ole aavistustakaan, mitä varten miehet ovat saarella, mutta hän ei halua, että Sophie saisi tietää isäehdokkaista. Tanya ja Rosie eivät kestä kuunnella Donnan valitusta, vaan yrittävät piristää Donnaa muistelemalla heidän railakoita nuoruusvuosiaan ("Dancing Queen").

Sophie yrittää tutustua isäehdokkaisiinsa lähtemällä heidän kanssaan venematkalle saaren ympäri ("Our Last Summer"). Miehet kertovat samalla onnellisista vuosistaan Donnan kanssa, mutta iloinen venematka keskeytyy Sophien huomatessa Skyn ja mennessä tämän luo. Sophie ja Sky viettävät viimeistä aikaa kahdestaan ennen häitään ("Lay All Your Love On Me").

Sophien polttareissa, Donna, Tanya ja Rosie yllättävät juhlaväen "Donna ja Dynamot" -sisääntulolla ("Super Trouper"). Sophie on iloinen nähdessään äitinsä vihdoinkin onnellisena, mutta tulee hermostuneeksi huomatessaan Samin, Billin ja Harryn tulevan polttareihin, vaikka juhlat ovat vain Sophien ystäviä varten. Sophie päättää jutella jokaisen kanssa erikseen, jotta hän saisi tietää, kuka hänen isänsä todellisuudessa on.

Alin ja Lisan villiintyessä ja kaapatessa Billin ja Harryn tanssilattialle ("Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight)"), Sophie kyselee Samilta, kuinka paljon hän rakasti Donnaa. Seuraavaksi Sophie kyselee Harrylta hänen lapsistaan, ja viimeiseksi Bill kertoo Sophielle, että hänellä oli saarella isotäti Sofia. Sophie tajuaa, että Bill on hänen isänsä, ja pyytää Billiä saattamaan hänet alttarille. Bill suostuu, ja he lupaavat toisilleen pitää tämän salassa Donnalta häihin asti.

Palatessaan juhliin Sophie joutuu kuitenkin hämmästymään: sekä Sam että Harry tajuavat, mitä varten heidät on kutsuttu juhliin, ja molemmat kertovat Sophielle saattavansa tämän alttarille, niin kuin isän tulee tehdä. Sophie ei olekaan enää varma, kuka hänen isänsä on. Donna, Tanya ja Rosie tulevat myös tanssilattialle juhlimaan ("Voulez-Vous"), ja Donna huomaa tyttäressään olevan jotain vialla. Sophie on niin sekaisin, että lopulta pyörtyy keskelle lattiaa.

Aamulla Donna on edelleen tyrmistynyt miesten olosta saarella ja pyytää Tanyaa ja Rosieta kyselemään heiltä, mitä varten he oikein ovat saarella. Donna alkaa luulla, että Sophie ei enää haluakaan mennä naimisiin Skyn kanssa, sillä Sophie oli niin sekaisin illalla. Sophie suuttuu Donnalle ja häipyy Skyn luokse. Donna alkaa katua sanomisiaan eikä pysty juttelemaan kunnolla edes Samille, vaikka Sam kertoo, että juuri hänen pitäisi saattaa Sophie alttarille. Sam myös ihmettelee, miksi Sophie menee naimisiin niin nuorena. Donna suuttuu ja käskee Samin pitämään huolta omista asioistaan, mutta molemmat tajuavat, että heillä on yhä tunteita toisiaan kohtaan ("S.O.S.").

Tanya ja Rosie auttavat Donnaa ja kyselevät Billiltä ja Harrylta heidän syitään olla saarella. Rosie kuitenkin alkaa jänistää nähdessään Billin alasti tekemässä aamupalaa. Tanya sen sijaan ei pysty keskittymään Harryyn, sillä Skyn ystävä Pepper (Philip Michael) haluaa jatkaa eilistä flirttailuaan Tanyan kanssa ("Does Your Mother Know").

Sophien vaahdotessa Skylle äitinsä oudosta käytöksestä Sophie paljastaa, että hänellä on kolme isäehdokasta. Sky ihmettelee, miksi isän löytäminen on Sophielle niin tärkeää, sillä Sophien pitäisi löytää itsensä, jos hän aikoo mennä naimisiin. Sophie ja Sky alkavat riidellä, ja Sophie tajuaa, että ainoastaan se henkilö, joka on tuntenut hänet koko ikänsä, voi saattaa hänet alttarille. Niinpä Sophie kääntyy äitinsä Donnan puoleen, ja he yhdessä muistelevat Sophien lapsuusvuosia ("Slipping Through My Fingers").

Saattaessaan Sophieta kirkolle päin, Donna jää juttelemaan hetkeksi Samin kanssa. Sam yrittää edelleen vakuuttaa olevansa ainoa henkilö, jonka pitäisi saattaa Sophie alttarille. Donna ei halua puhua Samin kanssa heidän suhteestaan, mutta paljastaakin vahingossa tunteneensa vuosikausia tuskaa menettäneensä Samin tämän nykyiselle vaimolle ("The Winner Takes It All").

Kun vihkiminen alkaa Donna ei pysty enää pitämään suutaan kiinni, vaan aikoo kertoa juhlaväelle, että Sam on Sophien isä, mutta samalla myös Bill ja Harry astuvat esille. Donna tajuaa järkytyksekseen syyn, miksi miehet oli kutsuttu saarelle. Niinpä Donna ei olekaan enää varma, kuka on Sophien isä. Harry kuitenkin keksii, että kaikki kolme voisivat yhtä aikaa olla Sophien isä. Sam ja Bill kannattavat Harrya. Juuri ennen kuin Sophieta ja Skyta aletaan vihkiä, Sophie tajuaa, ettei olekaan vielä valmis avioon. Hän ehdottaa Skylle, että he matkustelisivat ympäri maailmaa, sillä sitä Sky on aina halunnut. Sky suostuu ja he lähtevät onnellisina kirkosta pois. Samin mielestä on kuitenkin turhaa heittää hyviä häitä hukkaan, ja niinpä hän yllättää Donnan kosimalla tätä.

Hetken emmittyään Donna suostuu ("I Do, I Do, I Do, I Do, I Do"), jonka jälkeen on hääseremonian aika ("When All Is Said And Done"). Romanttinen seremonia vaikuttaa myös Rosieen, joka yrittää saada Billiä itselleen ("Take A Chance On Me"), ja pian Bill suostuukin yhteiseen flirttiin. Jokainen löytää sielunkumppaninsa aivan vierestään, ja kaikkien juhliessa, Afroditen lähteen vesi pulppuaa ulos repeytyneestä laatasta ("Mamma Mia!").

Lopussa Sophie hyvästelee äitinsä sekä isäehdokkaansa ja lähtee Skyn kanssa matkustelemaan ("I Have A Dream"). Ennen lopputekstejä "Donna ja Dynamot" esiintyvät ("Dancing Queen"), minkä jälkeen kaikki muutkin näyttelijät nousevat lavalle ("Waterloo"). Kuvan mustuttua kuullaan vielä Amanda Seyfriedin versio kappaleesta "Thank You For The Music", sekä soundtrack kappaleesta "Does Your Mother Know".

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  Meryl Streep    Donna Sheridan, Sophien äiti  
  Christine Baranski    Tanya, Donnan ystävä  
  Julie Walters    Rosie, Donnan ystävä  
  Amanda Seyfried    Sophie Sheridan, Donnan tytär ja Skyn morsian  
  Dominic Cooper    Sky, Sophien sulhanen  
  Pierce Brosnan    Sam Carmichael, Sophien ensimmäinen isäehdokas  
  Colin Firth    Harry Bright, Sophien toinen isäehdokas  
  Stellan Skarsgård    Bill Anderson, Sophien kolmas isäehdokas  
  Philip Michael    Pepper, Skyn ystävä  
  Ashley Lilley    Ali, Sophien ystävä  
  Rachel McDowall    Lisa, Sophien ystävä  

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan roolihahmot esittävät Abban kappaleita.

 1. ”I Have a Dream” – Sophie
 2. Honey, Honey” – Sophie, Ali ja Lisa
 3. Money, Money, Money” – Donna, Tanya, Rosie ja kuoro
 4. Mamma Mia” – Donna, Sophie, Ali, Lisa ja kuoro
 5. Chiquitita” – Tanya ja Rosie
 6. Dancing Queen” – Donna, Tanya, Rosie ja naiskuoro
 7. Our Last Summer” – Sophie, Harry, Sam ja Bill
 8. Lay All Your Love on Me” – Sky, Sophie ja mieskuoro
 9. ”Super Trouper” – Donna, Tanya ja Rosie
 10. Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight)” – Sophie, Donna, Tanya, Rosie, Ali, Lisa ja kuoro
 11. ”Voulez-Vous” – Donna, Sam, Tanya, Rosie, Harry, Bill, Sky, Ali, Lisa ja Pepper
 12. The Name of the Game” – Sophie (poistettu kohtaus)
 13. SOS” – Sam ,Donna ja kuoro
 14. Does Your Mother Know” – Tanya ja Pepper
 15. Slipping Through My Fingers” – Donna ja Sophie
 16. The Winner Takes It All” – Donna
 17. ”I Do, I Do, I Do, I Do, I Do” – Sam, Donna ja kuoro
 18. When All Is Said and Done” – Sam ja kuoro
 19. Take a Chance on Me” – Rosie, Bill, Tanya, Pepper ,Harry ja kuoro
 20. ”Mamma Mia” (Reprise) – Kuoro
 21. ”I Have a Dream” (Reprise) – Sophie
 22. ”Dancing Queen” – Donna, Tanya ja Rosie (lopputeksteissä)
 23. ”Waterloo” – Donna, Tanya, Rose, Sophie, Sky, Harry, Sam ja Bill (lopputeksteissä)
 24. Thank You for The Music” – Sophie (lopputeksteissä)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Mamma Mia! (2008) boxofficemojo.com. Viitattu 26.5.2014. (englanniksi)
 2. a b Nämä elokuvat nousivat viime vuoden katsotuimmiksi Taloussanomat. 7.1.2009. Viitattu 23.5.2014.
 3. Mamma Mia! beats UK cinema record 16.12.2008. BBC. Viitattu 23.5.2014. (englanniksi)
 4. Supersuosittu Mamma Mia! -elokuva saa jatko-osan - tutut näyttelijät mukana Voice.fi. 20.5.2017. Viitattu 21.5.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]