Malmön Itäisen sairaalan murhat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Malmön Itäistä sairaalaa.

Malmön Itäisen sairaalan murhat on ruotsalainen sarjamurhatapaus vuosilta 1978–1979. Malmön murhat on ensimmäinen tunnettu ”myrkkyhoitajan” eli terveydenalan hoitajan myrkyttämällä tekemien potilassurmien sarja Pohjoismaissa. Murhat tapahtuivat Malmön Itäisessä sairaalassa (Malmö Östra Sjukhus tai Östra Sjukhuset), jossa hoidettiin vuosina 1935–1995 psykiatrisia potilaita.

Sairaalan osasto 26 oli pitkäaikaispotilaiden osasto, jolla hoidettiin mm. dementikkoja. Lokakuusta 1978 tammikuuhun 1979 osastolla tapahtui joukoittain outoja kuolemantapauksia. Niiden aiheuttajaksi paljastui vasta 18-vuotias sairaala-apulainen Anders Hansson. Hän oli myrkyttänyt useita potilaita mehuun sekoittamallaan vahvasti emäksisellä (ph-luku 12–13) sisäelimiä vahingoittavalla puhdistusaineella, jonka myyntinimet ovat Gevisol ja Ivisol.[1]

Kaikkiaan 24–27 potilasta myrkytettiin kuoliaiksi. Näistä kuolemista 15 pystyttiin varmentamaan murhiksi. Lisäksi toiset 15 potilasta osoitettiin murhayritysten uhreiksi.

Surmatöiden sarja paljastui, kun Hanssonin kollega Gun-Britt Nilsson tuli epäluuloiseksi, ja kokeili itse omaan ihoonsa vanhuksien juoma-astioiden sisältöä. Hän sai tästä leukaansa palovamma-tyyppisen vaurion tai ihottuman, ja tapahtumasarja paljastui.[1]

Hansson vetosi tuomioistuimessa siihen, ettei hän kestänyt katsella työssään vanhusten kärsimyksiä. Hänet määrättiin määrittämättömän kestoiseen tahdosta riippumattomaan hoitoon eli psykiatriseen pakkohoitoon.

Eräänlaisena sivujuonteenaan tapahtumasarja aloitti laajan eutanasiaan liittyneen keskustelun Ruotsissa.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c MMM 1980. s. 227
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.