Makupalat (internet-sivusto)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Makupalat.fi on suomalaisten kirjastojen yhteinen linkkihakemisto ja osa Kirjastot.fi-palvelua. Siihen on valittu verkkosivuja, joiden tietosisältö on arvioitu luotettavaksi ja hyödylliseksi tiedonhakijalle. Sivut on jaoteltu selailua helpottaviin aihealueisiin. Palvelussa toimivat sekä ohjaava haku että tarkennettu haku. Aineistoa voi selata myös aihekartan, asiasanalistauksen, yleisten kirjastojen YKL-luokituksen ja julkaisijan mukaan. Uusia linkkejä viedään Makupalat.fi:n viikoittain.

Sisältö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Makupalat.fi:n hakemistossa on linkkejä noin 16 000.[1] Sivustolla julkaistaan myös kokoelmia[2], jotka ovat toimituksen laatimia aihepaketteja ajankohtaisista aiheista. Sellaisia ovat muun muassa Ilmastonmuutos, Apua väkivaltatilanteessa, kotouttaminen, joille olennaisista sivustoista on koottu linkkikokoelmia niitä tarvitseville. Myös mielenkiintoiset vuotuisjuhlat sekä kesätekemiset on koottu paketeiksi. Kokoelmia voi tutkia Makupalat.fi:ssä, ja niitä levitetään lisäksi sosiaalisessa mediassa ja tuodaan esiin kirjastojen sivuilla.

Kirjastot.fi vastaa Makupalat.fi:n tekniikasta ja sisällön valvonnasta sekä tuottaa yhdessä Helsingin kaupunginkirjaston kanssa uutta sisältöä palveluun. Kirjastot.fi tuottaa verkkopalveluja kaikkien suomalaisten kirjastojen käyttöön. Kirjastot.fi-palvelukonaisuus on opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Makupalat-sivusto oli alun perin Hämeenlinnan kaupunginkirjaston ylläpitämä linkkikirjasto. Sen perusti vuonna 1995 osastonjohtaja Sirpa Kalliokoski, joka ylläpiti hakemistoa ensimmäisten vuosien ajan. Hämeenlinnan kaupunginkirjaston vastuulle kokoelman ylläpito siirtyi vuonna 2000. Sivusto oli ensimmäisiä suomalaisen kirjastolaitoksen palveluita Internetissä, ja se saavutti nopeasti suosiota selkeän jäsennyksensä ansiosta. Monista muista linkkikirjastoista poiketen palveluntarjoajan työntekijä tarkasti Makupalojen linkit ennen kirjastoon lisäämistä. Makupalat-palvelu yhdistettiin Kirjastot.fi:n linkkikirjaston kanssa vuonna 2013[3]. Kokoelmasta muodostui Makupalat.fi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sivuston hakutulosten lukumäärä, luettu 4.2.2019
  2. Makupalat.fi-kokoelmat www.makupalat.fi. Viitattu 4.2.2019.
  3. Makupalat ja Linkkikirjasto yhdistyivät, luettu 4.2.2019

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.