Linkkikirjasto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Linkkikirjasto on palvelu, joka on sisältää käsin tehdyn luettelon verkkosivuista. Linkkikirjasto sisältää aiheen mukaan järjestyn luettelon verkkosivuista. Linkkikirjasto on samankaltainen kuin hakukone, mutta ei ole identtinen sen kanssa, vaan hakukone pääasiassa kerää sivuja automaattisesti kun taas linkkikirjaston käsittelyssä on ihmisiä lisäämässä linkkejä.[1]

Linkkikirjastot sisälsivät vain valikoituja verkkosivuja, jotka oli järjestetty selaamista varten.[2] Sivut järjestettiin aiheiden mukaan ja ylläpitoa tehtiin tyypillisesti ihmisvoimin eikä automaattisesti ohjelmistolla. Sivujen hakijalle sivut esiintyivät kategorioissa ja valikoissa.[3] Ihmiset katsoivat, luokittelivat ja luetteloivat sivustoja käsin linkkikirjastoihin.[4]

Tunnetuimpia linkkikirjastoja ovat Open Directory Project ja Yahoo!, suomalaisista muiden muassa Makupalat. Google käyttää omassa palvelussaan Open Directory Project-hakemistoa.

Linkkikirjastot kuuluvat vanhimpiin www-sivuihin. Internetin alkuaikoina oli vielä mahdollista ylläpitää suurta kokoelmaa linkkejä kaikille tai useimmille www-sivuille.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tim Fisher: What Is a Web Directory? lifewire.com. 11.5.2023. Viitattu 9.2.2024. (englanniksi)
  2. web directory dictionary.com. Viitattu 9.2.2024. (englanniksi)
  3. What Is a Web Directory arimetrics.com. Viitattu 9.2.2024. (englanniksi)
  4. Ivan Palii: What is a Directory Website? Importance and Functionality sitechecker.pro. 2.11.2023. Viitattu 9.2.2024. (englanniksi)