Maksim Gorkin muotokuva

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Maksim Gorkin muotokuva
Akseli Gallen-Kallela - Portrait of Maxim Gorky.jpg
Nimi Maksim Gorkin muotokuva
Tekijä Akseli Gallen-Kallela
Valmistumisvuosi
Taiteenlaji Muotokuva
Teostyyppi Maalaus (en)
Materiaali Öljyväri ja kangas (maalauspohja)
Korkeus 70,5 cm
Leveys 89 cm
Kokoelma Kansallisgalleria
Sijainti Ateneumin taidemuseo

Maksin Gorkin muotokuva on taiteilija Akseli Gallen-Kallelan öljyvärimaalaus, 70×89cm, kankaalle vuodelta 1906. Tämä Ateneumin taidemuseon hallussa oleva työ on Lydia Keirknerin testamenttilahjoitus museolle vuonna 1945.

Aseli Gallen-Kallela maalasi useita maalauksia Maksim Gorkista vuonna 1906. Maksim Gorki oli joutunut pakenemaan Venäjältä tuona vuonna ja sai turvapaikan Gallen-Kallelan luota yhdessä näyttelijä Maria Andrejevan kanssa. Gallen-Kallelaa ja Gorkia yhdisti osallistuminen Mir iskusstva -liikkeen syntyyn Pietarissa 1890-luvun loppuvuosina. Liikkeen johtoajatus oli taiteen vapaus, ja siihen osallistui sekä venäläisiä että suomalaisia taiteilijoita.[1]

Tässä Ateneumin taidemuseon hallussa olevassa Maksim Gorkin muotokuva -maalauksessa Gorki istuu hieman kumarassa mustiin pukeutuneena. Hän katsoo surumielisen oloisena taiteilijaa, joka luo hänestä varsin eleettömän työn. Maksim Gorkista on muotokuva myös ainakin Turun taidemuseolla.

Gorki ja Andrejeva matkasivat Suomesta edelleen ulkomaille. Gallen-Kallela ja Gorki tapasivat viimeisen kerran luultavasti Pietarissa vuonna 1917 suomalaisen taidenäyttelyn avajaisissa juuri ennen vallankumouksen puhkeamista.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Soili Sinisalo teoksessa Tuntematon horisontti - Suomen taidetta 1870-1920. Näyttelyteos. Helsinki: Ateneumin taidemuseo, 2000.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Teos Suomen Kansallisgallerian kokoelmissa: Maksim Gorkin muotokuva. [1]