Maisa Tännu

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Maisa Tännu (tai Tennu synt. Tyrväällä, k. 1600-luvulla) oli suomalainen nainen, joka tuomittiin noituudesta kuolemaan. Hän oli toiminut parantajana, mutta keskeisempää oikeudenkäynnissä olivat uhkailut, joista oli usein seurannut onnettomuuksia.

Maisa Tännu oli maankiertäjänoita, joka kierteli eri kylissä ja vaati ruokaa ja kestitystä. Todistajien mukaan jonkun oli aina kannettava hänen maitopyttyään ja ruokasäkkiään tai kyyditettävä häntä loitsujen pelossa. Pitäjän kappalaisen mukaan eukkoa ei koskaan oltu nähty kirkossa eikä Herran ehtoollisella.

Vuonna 1654 Tännu haastettiin ensimmäisen kerran oikeuteen. Hän oli asunut loisena Satakunnan Kiukaisissa erään talonpojan pirtissä. Isäntä oli päättänyt karkottaa hänet kuultuaan huhuja hänen noituudestaan. Maisa oli uhkaillut häntä, ja kolmen päivän kuluttua isännältä oli kuollut hevosia. Paneliassa hän ei ollut saanut pyytämiään villoja ja talon emännän kättä oli alkanut särkeä.

Maisa Tännu haastettiin uudelleen oikeuteen vuonna 1659. Tuolloin hän oli vaatinut ruokaa eräässä talossa Eurakoskella, mutta oli jättänyt sen syömättä. Hän väitti, että hänelle oli annettu vain palanutta leipää, ja uhosi, että isäntäväki saisi kyllä vielä nähdä. Talon poika oli tullut mykäksi eikä kyennyt syömään kahteen viikkoon ja oli parantunut vasta kun Maisaa oli taivuteltu. Köylypolvelainen talonpoika kertoi, että hänen vaimonsa sairastui, koska eukkoa ei ollut tiedetty kutsua häihin. Tilanne oli korjaantunut, kun Maisa paransi vaimon suolalla.

Oikeudenkäynnissä Maisaa vaadittiin tunnustamaan tekonsa ja taikansa. Hän ei tunnustanut saaneensa aikaan mitään pahaa, vaan valitteli kuinka häntä vihattiin ja kadehdittiin. Kihlakunnanoikeus tuomitsi hänet kuolemaan maineensa perusteella, eikä kukaan halunnut vapauttaa häntä. Lautakunta selitti, ettei se voinut vapauttaa häntä hyvällä omallatunnolla vaan uskoi hänen olevan vaaraksi ihmisille ja eläimille. Maisan ei kuitenkaan tiedetty surmanneen ketään ihmistä. Tuomio jäi riippumaan Turun hovioikeuden ratkaisusta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Mäntylä, Ilkka: Tännu, Maisa Kansallisbiografia-verkkojulkaisu (maksullinen). Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura. Viitattu 4.3.2017.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Koivisto O.: Euran, Honkilahden ja Kiukaisten historia I. , 1966.
  • Nenonen M.: Noituus, taikuus ja noitavainot Ala-Satakunnan, Pohjois-Pohjanmaan ja Viipurin Karjalan maaseudulla vuosina 1620 - 1700. , 1992.