Mahogany

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mahogany
Ohjaaja Berry Gordy
Käsikirjoittaja
Tuottaja Rob Cohen
Säveltäjä Michael Masser
Kuvaaja David Watkin
Leikkaaja Peter Zinner
Tuotantosuunnittelija Aurelio Crugnola
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Paramount Pictures
Levittäjä Paramount Pictures
Ensi-ilta 1975, Suomessa 28. toukokuuta 1976
Kesto 109 min
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Mahogany on Berry Gordyn ohjaama yhdysvaltalainen romanttinen draamaelokuva vuodelta 1975. Siinä soullaulaja Diana Ross esittää afroamerikkalaista muotisuunnittelun opiskelijaa, joka onnistuu tekemään menestyksekästä uraa Roomassa, jättää opiskeluaikaisen poikaystävänsä (Billy Dee Williams) ja rakastuu valkoihoiseen muotikuvaajaan (Anthony Perkins).

Elokuva ei saanut hyviä arvosteluja, mutta se muistetaan etenkin suureksi hitiksi nousseesta teemamusiikistaan, Diana Rossin esittämästä laulusta ”Do You Know Where You're Going To”. Sen säveltäjä Michael Masser ja sanoittaja Gerry Goffin saivat elokuvan ainoan Oscar-ehdokkuuden[1].

Elokuvan alkuperäinen ohjaaja, brittiläinen Tony Richardson sai lähteä tuotannosta ja tilalle tuli elokuvan tuottaja, levytuottajana ja Motown-levy-yhtiön perustajana tunnettu Berry Gordy.

Mahogany tuli Suomessa ensi-iltaan toukokuussa 1976[2]. Se sai vain 1 491 katsojaa ja ylsi vuoden 219:stä ensi-iltaelokuvasta katsojatilaston sijalle 194[3]. Helsingin Sanomien Paula Talaskivi piti elokuvan tarinaa teennäisenä ja heppoisena, mutta kehui elokuvan visuaalisesti upeaa muotimaailman kuvausta ja Anthony Perkinsin roolityötä menestyvänä mutta ongelmiensa kanssa kamppailevana muotikuvaajana.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Rumer, Anna: ‘The Greatest Love of All’ writer Michael Masser dies The Desert Sun. 9.7.2015. Viitattu 26.11.2021. (englanniksi)
  2. Mahogany Elonet.
  3. Suomen katsotuimmat elokuvat vuonna 1976 Elokuvauutiset. Viitattu 29.11.2021.
  4. Talaskivi, Paula: Kaunis Diana. Helsingin Sanomat, 29.5.1976, s. 16. Näköislehti.