Magneetto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Renault 190 HP magneetto.

Magneetto on sähkögeneraattori, joka tuottaa vaihtovirtaa kestomagneettikentässä. Magneettoa käytetään sytytysvirran tuottamiseen usein polttomoottoripienkoneissa, kuten moottorisahoissa, sekä esimerkiksi lentokoneissa. Usein magneetto löytyy myös mopoista, moottorikelkoista ja -pyöristä, jossa se tuottaa sytytysvirran sekä mahdollisen akun latausvirran ja valojen tarvitseman virran. Magneetto toimii myös lähes poikkeuksetta moottorin vauhtipyöränä, joka mahdollistaa moottorin tasaisen ja vääntöä tuottavan käynnin.

Vanhemmassa kalustossa magneetto on yleensä erillinen laite ja se toimii lähes yksinomaan sytytyskoneena ts. ei tuota virtaa muille laitteille. Erillistä magneettoa käytti pisimpään luultavasti Harley Davidson. Erillisiä magneettoja on maa- ja venekeskimoottoreissa (Olympia, Wickström, Kipinä, Vire jne.). Erillisiä magneettoja valmisti mm. Bosch ja Suomessa Mars Magneto (1920-luvulla).

Sähkötekniikan historiassa magneetolla on tarkoitettu sähkömoottorin kanssa samalla akselilla olevaa apugeneraattoria magnetointivirran synnyttämiseen tai voimistamiseen.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. 1 Sähkötekniikan historiaa (Sähkötekniikan kurssin historia osuus) Opintomoniste. LUT. Arkistoitu 30.12.2013. Viitattu 29.12.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.