Markiisi

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Maakreivi)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee aatelisarvoa. Markiisi on myös verho ja suomalainen rap-artisti.
1600-luvun kuva markiisista

Markiisi (ransk. marquis) on aatelisarvo, joka kehittyi rajakreivin (saks. Markgraf) arvosta alkujaan Ranskassa, jossa markiisi-sanan vanhin muoto on latinaksi marchis. Arvoltaan markiisi sijoittuu herttuan ja kreivin väliin.

Karolingien rajakreivit olivat rajamaakunnan johtajia, joiden tehtävänä oli puolustaa maata hyökkäyksiä vastaan. Saksassa rajakreiveillä oli 900-luvulla myös tehtävänä ottaa haltuunsa pakanoiden ja slaavien maita. Vaativan tehtävän vuoksi heille voitiin antaa läänityksenä useampi kreivikunta, joita kreiveillä ei tavallisesti saanut olla kuin yksi. Osasta markiisikuntia kehittyi perinnöllisiä ruhtinaskuntia: Baijerin Ostmarkista Itävalta ja Steiermark, Saksin Nordmarkista Brandenburg.

Rajojen muuttuessa vanhat tehtävät jäivät. Markiisin arvo jäi alemmaksi kuin herttuan. Kun Ranskan suuri vallankumous lakkautti aatelisarvot, Napoleon I ei keisariksi nousunsa jälkeen perustanut markiisin arvoa uudelleen. Vasta Ludvig XVIII:n noustessa valtaan arvo perustettiin uudelleen ja määriteltiin kuuluvaksi herttuan ja kreivin arvojen väliin.

Arvonimi on ollut käytössä myös Italiassa, Britanniassa ja alkuperäisessä merkityksessään Kastilian rajaseuduilla.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]