MD5Sum

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

MD5Sum on tietokoneohjelma, joka laskee tiedostoista 128-bittisen MD5-tiivisteen, joka ilmoitetaan 32-merkkisenä heksalukuna. Sen avulla voidaan tarkastaa ladattujen tiedostojen, esimerkiksi ISO-levykuvatiedostojen virheettömyys ennen niiden polttamista CD-levylle.

Yleistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

MD5sum joko tarkastaa tiedoston tarkistussummaa vastaan tai luo tiedostosta tarkistussumman. Tiedoston virheettömyyden tarkistusta varten käyttäjällä täytyy olla myös tiedoston tekijän laskema tarkistusluku, joka löytyy yleensä samasta paikasta kuin ladattava tiedosto, usein MD5SUM-nimisessä tiedostossa. MD5-algoritmia vastaan on viime vuosina kehitetty hyökkäyksiä, eikä sitä voi pitää enää kryptografisesti luotettavana. Se soveltuu kuitenkin edelleen tiedonsiirrossa sattuneiden virheiden havaitsemiseen.

Käyttö UNIX- ja Windows-ympäristöissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ohjelmaa käytetään yleensä komentoriviltä, esim. Windows-ympäristöissä cmd.exe:

 md5sum -b tiedostonnimi.iso 

Tällä käskyllä md5sum luo ja tulostaa tarkistussumman, jota voi vertailla tekijän laskemaan. Jos näissä kahdessa on eroa, on tarkasteltavana oleva tiedosto viallinen. Algoritmin ansiosta jo pieni muutos tiedostossa muuttaa tarkastussumman täysin toiseksi, eikä ero jää yhden kirjaimen eroon tarkistuslukujen välillä.

Toinen tapa tarkistaa md5sum on:

 md5sum -c MD5SUMS
 debian-40r0-i386-netinst.iso: OK

Tässä verrattiin Debianin asennustiedoston netistall.iso md5sum:aa tiedostossa olevaan.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]