M/T Josefina Thordén

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
M/T Josefina Thordén
Rakennustelakka Eriksbergs Mekaniska Verkstad
Luovutettu 1931

M/T Josefina Thordén oli suomalainen vuonna 1931 rakennettu säiliölaiva, joka syttyi tuleen toukokuussa 1941 saksalaisten lentokoneiden pommitettua sitä Färsaarten pohjoispuolella.

Josefina Thordén oli rakennettu 1931 Göteborgissa Eriksbergs Mekaniska Verkstadin telakalla. Laivan pituus oli 128,82 metriä, leveys 16,78 metriä ja syväys 8,17 metriä. Laivan vetoisuus oli 9 830 tonnia kuolluttapainoa, ja siinä oli kaksi 1 400 hevosvoiman dieselmoottoria.

Gustaf Thordenin omistaman helsinkiläisen Rederiaktiebolaget Suomi-Tanker -varustamon tilaama M/T Josefina Thordén oli Suomen ensimmäinen valtamerikelpoinen säiliölaiva.

Josefina Thordén lähti 28. huhtikuuta 1941 Galvestonista Texasista kohti Petsamon Liinahamaria 9 765 tonnin bensiini- ja petroolilastissa. Kun laiva oli 19. toukokuuta 1941 Färsaarten pohjoispuolella, se syttyi tuleen saksalaisen lentokoneen pommituksessa. Kone tulitti myös pelastusveneisiin siirtynyttä laivan miehistöä, joista 15 kuoli. Englantilainen troolari Northern Chief pelasti henkiin jääneet 18 miehistön jäsentä, joista useat olivat saaneet pahoja palovammoja.

Josefina Thordén oli saanut kulkuluvat molemmilta sodan osapuolilta, ja laivan kylkiin ja kannelle oli maalattu suurikokoiset Suomen siniristiliput kansallisuuden osoittamiseksi. Suomessa tapauksen uutisoinnista vältettiin mainitsemasta pommittaneen lentokoneen kansallisuutta, koska ei haluttu ärsyttää Saksaa.

Palanut laiva jäi pinnalle, ja se hinattiin brittien hallitsemille Färsaarille Tórshavniin ja sitten korjattavaksi Newcastle-on-Tyneen. Korjattu laiva oli sitten englantilaisten käytössä, kunnes se ajoi miinaan 6. huhtikuuta 1943 Thamesjoen suulla ja katkesi kahtia. Tällöin 15 laivan englantilaisen miehistön jäsentä kuoli.

Josefina Thordénin pommituksessa vuonna 1941 menehtyneen laivan päällikön merikapteeni John Sanfrid Södermanin poika on kansanedustaja ja ministeri Jacob Söderman.

Suomen valtio pystytti vuonna 1982 Färsaarten Tórshavnissa sijaitsevalle hautausmaalle muistomerkin vuoden 1941 alkupuolella Färsaarten lähivesillä saksalaishyökkäyksissä kuolleille 17 suomalaiselle merimiehelle.

Josefina Thordénin 15 merimiehen lisäksi yksi miehistön jäsen kuoli loviisalaisen S/S Kastelholmin upottua saksalaisen torpedon osumasta 3. kesäkuuta 1941 ja maarianhaminalaisen rahtilaivan S/S Fenixin kapteeni kuoli saksalaisten pommitettua laivaa 9. kesäkuuta 1941.selvennä

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]