Viron sosialistinen neuvostotasavalta

Wikipediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 28. lokakuuta 2005 kello 21.01 käyttäjän SM (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Eesti Nõukogude Sotsialistlik Vabariik
Tiedosto:Estonian SSR flag large.png
(In Detail) (In Detail)
Motto: Kõigi maade proletaarlased, ühinege
Virallinen kieli viro, venäjä (de facto)
Pääkaupunki Tallinna
Korkeimman neuvoston puheenjohtaja Arnold Rüütel (itsenäistymisen hetkellä)
Pinta-ala
 - Yhteensä
 - % vettä
Sijalla 13. NL:ssa
45 226 km²
4,56%
Väkiluku (1989)
 - Tiheys
1 565 662
31,6/km²
Rahayksikkö Rupla
Aikavyöhyke UTC + 3


Viron eli Eestin sosialistinen neuvostotasavalta, lyhemmin Viron / Eestin SNT (viroksi Eesti Nõukogude Sotsialistlik Vabariik, Eesti NSV, venäjäksi Эстонская Советская Социалистическая Республика) oli nimi, joka annettiin 21. heinäkuuta vuonna 1940 Neuvostoliiton 17. kesäkuuta miehittämälle Viron tasavallalle. Virallisesti Viro oli liittynyt Neuvostoliittoon jo 6. elokuuta 1940, jolloin siitä tuli yksi Neuvostoliiton kuudestatoista neuvostotasavallasta. Vuonna 1941 sitä miehitti väliaikaisesti Saksa.

Yhdysvallat, Yhdistynyt kuningaskunta ja muut länsivallat, mukaanluettuna Suomi, pitivät Neuvostoliiton miehityksiä laittomina. Ne säilyttivät diplomaattisuhteensa entisellään, eivätkä koskaan virallisesti tunnustaneet Eestin SNT:n olemassaoloa tai Viroa osana Neuvostoliittoa.

8. toukokuuta 1990 neuvostotasavallan johto nimesi alueen uudelleen Viron tasavallaksi, ja 20. elokuuta 1991 Viro virallisesti julistautui itsenäiseksi ja seuraavien viikkojen aikana itsenäistyminen tunnustettiin kaikkialla. Myös Suomi ilmoitti, että sen vuonna 1920 antama virallinen tunnustus on yhä voimassa.


Katso myös

Aiheesta muualla