M/S Johanna Thordén

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

M/S Johanna Thordén oli suomalainen, Gustaf Thordénin varustamon omistama rahtilaiva, joka ajoi karille ja upposi 12. tammikuuta 1937 Pentlandinsalmessa Skotlannin ja Orkney-saarten välissä Swonan saaren edustalla ollessaan paluumatkalla New Yorkista Göteborgiin. Laivalla oli yhteensä 38 henkeä, matkustajat mukaan lukien. Heistä kahdeksan selvisi hengissä. Myös laivan 55-vuotias kapteeni Lahja Simola hukkui. Laivan kuparilastin nosti vuonna 1969 sukeltaja Keith Jessop.

M/S Johanna Thordén oli rakennettu 1936 Öresundsvarvetin telakalla Landskronassa. Laivan pituus oli 110,41 metriä, leveys 15,55 metriä ja syväys 5,12 metriä. Laivassa oli kaksi Burmeister & Wain -dieselmoottoria, joiden teho oli 4 250 hevosvoimaa. Laiva luovutettiin 21. marraskuuta 1936 tilaajalle kulosaarelaiselle Gustaf Thordénin Ab Finska Nordamerika Linjen -varustamolle.

Neitsytmatkallaan ollut M/S Johanna Thordén ajoi karille Swonan saaren luona usvassa ja voimakkaassa luoteismyrskyssä. Pian sen jälkeen, kun 21 miehistön jäsentä sekä matkustajina olleet kaksi naista lapsineen olivat poistuneet laivalta pelastusveneellä, laiva katkesi kahtia. Tuntia myöhemmin jäljellä olleet 13 miestä pääsivät pois laivan toisella pelastusveneellä. Myrsky ajoi tämän veneen South Ronalsayn Newark Bay -lahteen, jossa vene kaatui ja viisi miestä hukkui. Muut veneessä olleet kahdeksan miestä pelastettiin rannalta. Ensimmäinen pelastusvene ajautui rantaan Deernessin luona seuraavana päivänä mukanaan kolme kuollutta. Myöhemmin lisää vainajia ajautui läheisten saarien rannoille. Kaikki muut löydetyt vainajat lähetettiin Suomeen, mutta kolme tunnistamatonta merimiestä haudattiin South Ronaldsayn hautausmaalle. Laivan hylystä oli myrskyn laannuttua näkyvillä enää keulaosa ja etumasto, sillä takaosa oli uponnut laivan katkettua.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]