M.2

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
M.2-liittimen merkintäkolot B-, M- ja B+M-asennoissa.

M.2 (aiemmin nimellä Next Generation Form Factor, NGFF[1]) on liitin oheislaitteiden liittämiseksi tietokoneeseen. M.2-liittimessä on samaan liittimeen sisällytettynä nelilinjainen PCI Express 3.0, SATA 3.0 ja USB 3.0.

M.2:n pääasiallinen tarkoitus on korvata Mini-SATA (mSATA), jota on käytetty mm. SSD-massamuistien liittämisessä kannettaviin tietokoneisiin tms. pieniin laitteisiin. Lisäksi jo nopeimman 6 Gbit/s SATA-väylän nopeus alkaa olla rajoittava tekijä nopeimpien massamuistien kanssa, johon PCI Express -väylä tarjoaa helpotuksen. Suoraan PCIe-väylään liitettyä massamuistia voidaan käyttää AHCI tai NVMe-protokollilla.

M.2-korttien merkintätyyppi kertoo kortin mitat ja käytetyn liitäntäväylän. Esimerkiksi 2242-D2-B-M tarkoittaa 22 mm leveyttä, 42 mm pituutta, 1,35 mm komponenttien paksuutta (D2) sekä B- ja M-liitäntöjen tukea.[2] M.2-korttien liittimessä on erilaiset merkintäkolot eri sovelluskohteita varten.[1] B-, M- ja B+M-merkinnät ovat kolme käytössä olevaa tyyppiä, jotka eroavat käytössä olevalla kaistaleveydellä.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b M.2 Connector (NGFF) Introduction (PDF) Arkistoitu . Viitattu 24.2.2023. (englanniksi)
  2. Quick Reference Guide (PDF) te.com. Viitattu 24.2.2023. (englanniksi)
  3. Buying An M.2 SSD? How To Tell Which Is Which Arkistoitu . Viitattu 24.2.2023. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]