M’hammed Sabour

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

M’hammed Sabour (s. 1947) toimii Itä-Suomen yliopiston sosiologian, erityisesti kulttuurin ja tiedon sosiologian professorina. Hänen erikoisalojaan ovat älymystön, yliopiston, etnisten suhteiden ja Välimeren alueen tutkimus. Sabour suoritti filosofian maisterin tutkinnon 1982 ja lisensiaatin tutkinnon 1985 Joensuun yliopistossa. Yhteiskuntatieteiden tohtoriksi hän valmistui 1988 Joensuun yliopistosta.

Kansainvälinen tutkija ja opettaja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sabour on monen kulttuurin kasvatti. Lapsuutensa ja nuoruutensa hän eli Marokossa arabialaisessa ja berberikulttuurissa mutta Casablancassa myös ranskalaisten vaikutteiden keskellä. Tästä ajasta ja koko elämänkulustaan hän kertoo Ronald Sultanan kirjassa Educators of the Mediterranean (2011).

Suomeen Sabour muutti vuonna 1976. Akateemiset opinnot hän aloitti Jyväskylän ja Joensuun yliopistoissa vuonna 1977. Suomen Akatemian kehitysmaatutkimuksen hankkeessa hän teki arabiälymystön identiteettiä ja vieraantumista käsittelevän lisensiaattitutkimuksensa ja väitöskirjansa. Homo Academicus Arabicus nimen saaneella väitöskirjalla oli vahvat vaikutteet ranskalaisen Pierre Bourdieun ajattelusta. Bourdieu myös osin ohjasi Sabourin tutkimusta ja toimi esitarkastajana.

Yhteiskuntapolitiikan apulaisprofessuurin hoidon jälkeen Sabour tuli kasvatussosiologian yliassistentiksi ja hoiti useita vuosia apulaisprofessuuria ja professuuria. Vuonna 2002 hänet nimitettiin sosiologian professoriksi. Älymystötutkimus laajeni kulttuurien ja etnisyyden ongelmiin sekä yliopistoinstituutioon. Sabourille rakentui laaja kansainvälinen yhteysverkosto Eurooppaan, Yhdysvaltoihin ja Arabimaihin vertailevissa tutkimushankkeissa ja vierailevana tutkijana Berkeleyn yliopistossa Kaliforniassa ja College de France’ssa. Hän on julkaissut englanniksi, ranskaksi, arabiaksi ja suomeksi.

Sabourin aloitteesta Joensuun yliopiston sosiaalitieteilijöiden ryhmä käänsi Pierre Bourdieun ja Loic J.D. Wacquantin Refleksiiviseen sosiologiaan -teoksen suomeksi vuonna 1995.

Sabour otti vuonna 2002 johtoonsa monitieteisen Cultural Diversity -maisteriohjelman Joensuun yliopistossa. Hän on aktiivisesti luennoinut kansainvälisissä konferensseissa ja seminaareissa. Vuodesta 1995 Sabour on toiminut International Journal of Contemporary Sociology -aikakauskirjan vastaavana toimittajana. Hän oli Race, Ethnicity and Education, ja on Actes de la Recherche en Sciences Sociales, Mediterranean Journal of Educational Studies ja Globalisation, Societies and Education -aikakauskirjojen toimitusneuvostojen jäsen.

M’hammed Sabour on myös aktiivinen yhteiskunnallinen toimija ja keskustelija Marokossa ja Suomessa. Hän on toiminut mm. sisäasiainministeriön etnisten suhteiden neuvottelukunnan nimeämänä Hyvän tahdon lähettiläänä ja julkaissut sanomalehtiartikkeleita mm. arabimaiden keväästä ja sen taustasta. [1] Yhdessä vaimonsa Riitta Sabourin kanssa hän on kirjoittanut Marokon matkaoppaan.

6.12.2012 hänelle myönnettiin Suo­men Val­koi­sen Ruu­sun I luo­kan ri­ta­ri­merk­ki. [2]

Valikoima kirjoitettuja ja toimitettuja julkaisuja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

- The Cultural Identification and Alienation of the Arab Intelligentsia: A Theoretical Background and Typological Outline (Joensuun yliopisto 1984)

- The Cultural Identification and Alienation of the Arab Intelligentsia: An Empirical Study on the Moroccan Educated (Joensuun yliopisto 1985)

- Homo Academicus Arabicus (Joensuun yliopisto 1988)

- Liberté, égalité, fraternité: bicentenaire de la Grande Révolution Francaise (Joensuun yliopisto 1992)

- Higher Education in Morocco: between Islamization of cultural values and secularisation of social change. In Tuomas Takala (ed.) Quality of Education in the Context of Culture in Developing Countries (Tampereen yliopisto 1994)

- Perspectives on Development: Voices from the South. (Joensuun yliopisto 1994)

- Social-cultural exclusion and self-exclusion of foreigners in Finland: the case of Joensuu. In Paul Littlewood et. al. (eds.) Social Exclusion in Europe. (Ashgate 1999)

- Suomalainen unelma: Tapahtumia ja tulkintoja Suomesta ja suomalaisista (Joensuu University Press 1999)

- The Ontology and Status of Intellectuals in Arab Academia and Society (Ashgate 2001)

- Globalisation and the Changing Role of the University. In Joseph Zajda (ed.) International Handbook on Globalization, Education and Policy Research (Springer 2005)

- Sabour, M'hammed (2006), "Puheenvuorot: Bourdieu, hän ja tabloid-sosiologia," Kulttuurintutkimus 23 (4), 45-52. [3]

- Globalisation and Europeanisation: Unicentrricity and Polycentricity and the Role of Intellectuals. In Roger Dale & Susan Robertson (eds.) Globalisation and Europeanisation in Education (Symposium Press 2009)

- Entrepreneurship and cultural diversity in a ‘homogenous’ society: the case of Finland. In Martin Koch et.al. (eds.) Standardisation and Diversification in Europe. (Ashgate 2011)

- La Baraka, Dictionnaire de la Mediterranée. (Actes Sud 2013)

- Retrospective and Experiential Perceptions on Education in Morocco by An Engaged Observer. In R.G. Sultana (ed.) Educators of the Mediterranean: Up Close and Personal (Sense Publishers 2011)

Muuta kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Houtsonen Jarmo & Antikainen, Ari (eds.) Symbolic Power in Cultural Contexts (Sense Publishers 2008) Juhlakirja

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sabour M’hammed, Retrospective and Experiential Perceptions on Education in Morocco by An Engaged Observer. In R.G. Sultana (ed.) Educators of the Mediterranean: Up Close and Personal (Sense Publishers 2011)

Seppo Paananen, Muukalaisena paratiisissa. Helsingin Sanomat, kulttuuri 17.6.2000

Monen kulttuurin kasvatti sosiologian professoriksi. Sanansaattaja Joensuun yliopistosta. Joensuun yliopiston tiedotuslehti 19, 9/2002.