Mårten Johan Lindforss

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Mårten Johan (Martti Juhana) Lindforss (Lindfors) (25. syyskuuta 1800 Tuusula12. tammikuuta 1869 Kuopio) oli suomalainen eläinlääkäri, lääkäri ja aloitteiden tekijä.

Lindforssin vanhemmat olivat kirkkoherra Mårten Kristofer Lindfors ja Katarina Borgström. Hän valmistui maisteriksi 1823 ja lääketieteen lisensiaatiksi 1825. Collegium medicumin eli myöhemmän lääkintöhallituksen eläinlääkäriksi hänet nimitettiin 1829, ainoana alallaan. Lindforss väitteli lääketieteen ja kirurgian tohtoriksi 1832, väitöskirjan aiheenaan Dissertatio physiologica assimilationis legem generalem exponens. Myös Lindforssin seuraavana vuonna julkaisema tutkimus De abscessu lymphatico herätti huomiota. Lindforss kuului Lauantaiseuraan ja oli mukana tekemässä aloitteet muun muassa Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran ja Helsingin yksityislyseon perustamisesta. Hän muutti 1836 piirilääkäriksi Kuopioon, mutta erosi virastaan 1845 ja toimi Kuopion lukion apulaisena, opettaen muun muassa suomen kieltä. Uudestaan lääkäriksi hän ryhtyi 1855, toimien ensin lääkärinä Kuopion ruotuväkipataljoonassa ja sitten Pielisjärven piirilääkärinä, kunnes jäi eläkkeelle 1866.

Lindforssin puoliso vuodesta 1833 oli Maria Auroa Bygdén (k. 1894). Heidän poikansa oli opettaja ja oppikirjojen tekijä Carl Mårten Lindforss.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Ilmari Heikinheimo: Suomen elämäkerrasto. Helsinki: Werner Söderström Osakeyhtiö, 1955. Sivu 465.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]