Mäntysirkkuli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mäntysirkkuli
Bachmanssparrow.jpg
Uhanalaisuusluokitus

Silmälläpidettävä [1]

Silmälläpidettävä

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Varpuslinnut Passeriformes
Heimo: Sirkkulit Passerellidae
Suku: Pensassirkkulit Peucaea
Laji: aestivalis
Kaksiosainen nimi

Peucaea aestivalis
(Lichtenstein, 1823)

Synonyymit

Aimophila aestivalis

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Mäntysirkkuli Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Mäntysirkkuli Commonsissa

Mäntysirkkuli (Peucaea aestivalis) on pohjoisamerikkalainen varpuslintu, joka on nimetty amerikkalaisen luonnontutkijan John Bachmanin kunniaksi. Lajista tunnetaan kolme alalajia: P. a. aestivalis, P. a. bachmani ja P. a. illinoensis.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Linnun pituus on noin 12–15 cm ja paino keskimäärin 21 g. Sen höyhenpuku on ruskehtava ja punertavaviiruinen. Nokka on kartiomainen ja päälaki punaruskea. Sukupuolet ovat samannäköisiä. Koiraan laulua kuvataan erääksi kauneimmista linnunlauluista.

Esiintyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mäntysirkkulit elävät Yhdysvaltain kaakkoisosassa, pääasiassa Floridassa ja Meksikonlahden alueella. Se on taantunut voimakkaasti viime vuosikymmeninä elinympäristöjen tuhoutumisen seurauksena. Bongarit häiritsevät toisinaan lajin pesintää.

Elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mäntysirkkulit suosivat tiheää, nuorta, kulon jälkeen syntynyttä männyntaimikkoa, mutta pesivät myös varttuneissa tammi- ja mäntymetsissä. Niitä tavataan myös avomaalla.

Lisääntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mäntysirkkulinaaras rakentaa pesän hyvään kätköön maahan. Pesä on rakennettu ruohonkorsista ja vuorattu karvoilla ja hienoilla kuiduilla. Munamäärä on 2–5, keskimäärin 3,9, ja haudonta-aika noin 1214– päivää. Vain naaras hautoo. Poikaset lähtevät pesästä lentokyvyttöminä 9–10 päivän ikäisinä, ovat aikuisen kokoisia 25 päivää vanhoina ja itsenäistyvät noin 35 päiväisinä. Lehmäturpiaali (Molothrus ater) loisii niiden pesiin.

Ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lajin ruokavalio koostuu siemenistä ja pienistä selkärangattomista.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. BirdLife International: Peucaea aestivalis IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 17.2.2014. (englanniksi)