Lyhyträpylälepakko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lyhyträpylälepakko
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Lahko: Lepakot Chiroptera
Heimo: Siipat Vespertilionidae
Suku: Philetor
Thomas, 1902
Laji: brachypterus
Kaksiosainen nimi

Philetor brachypterus
Temminck, 1840

Synonyymit
  • Philetor rohui[2]
  • Philetor verecundus[2]
  • Vespertilio brachypterus[1]
Katso myös

  Lyhyträpylälepakko Wikispeciesissä
  Lyhyträpylälepakko Commonsissa

Lyhyträpylälepakko[3] (Philetor brachypterus) on Kaakkois-Aasiassa ja Melanesiassa elävä siippojen heimoon kuuluva lepakkolaji. Se on sukunsa ainoa laji.

Nisäkäsnimistötoimikunnan ehdotus lajin suomenkieliseksi nimeksi on lyhyträpylälepakko.[4]

Lyhyträpylälepakon kallo

Ulkonäkö ja koko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lyhyträpylälepakko on pienikokoinen, ruumiin pituus on 9,8–11,3 cm, josta hännän osuus on 2,7–3,5 cm, kyynärvarren pituus on 3,3–3,8 cm. Laji painaa 11–15 grammaa. Väriltään se on tummanruskea, turkki on lyhyttä ja silkkistä. Ruumis on tanakka ja siivet ovat huomattavan kapeat. Pää on melko litteä ilman huomattavaa otsaa. Kuono on leveä ja tylppä, se näyttää turvonneelta. Korvat ovat leveät, mutta alas asettuneet.[5]

Levinneisyys ja elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lajia tavataan Filippiinien, Indonesian, Malesian ja Papua-Uusi-Guinean alueilla, viimeisen alueelta lajista on tosin vain hajanaisia havaintoja.[5]

Lyhyträpylälepakko elää sekä luonnontilaisissa, että häirityissä metsissä koko elinalueellaan, sitä on tavattu myös metsien viereisillä kookosviljelmillä. Ainakin Melanesiassa se viettää päivänsä ontoissa puissa. Laji ruokailee yleensä melko avoimilla alueilla ruohomailla ja metsissä latvuston alapuolella, lentäen tyypillisesti nopeasti.[1][5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Rosell-Ambal, R.G.B.; Tabaranza, B.; Bonaccorso, F.J.; Heaney, L. & Csorba, G.: Philetor brachypterus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2020-2. 2019. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 9.9.2020. (englanniksi)
  2. a b Wilson, Don E.; Reeder, DeeAnn M.: Philetor brachypterus Mammal Species of the World. 2005. Johns Hopkins University Press. Viitattu 9.9.2020. (englanniksi)
  3. Lyhyträpylälepakko Philetor brachypterus (Temminck 1840) Encyclopedia of Life. Viitattu 19.4.2022.
  4. Nisäkäsnimistötoimikunta: Maailman nisäkkäät -ontologia - MAMO onki.fi. Semantic Computing Research Group. Viitattu 9.9.2020.
  5. a b c Heaney, Lawrence R.; Balete, Danilo S. & Rickart, Eric A.: The Mammals of Luzon Island: Biogeography and Natural History of a Philippine Fauna, s. 235, 252. JHU Press, 2016. ISBN 978-1-4214-1837-7. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 9.9.2020). (englanniksi)