Lyhtykrotit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lyhtykrotit
Kyhmylyhtykrotti (Melanocetus johnsonii)
Kyhmylyhtykrotti (Melanocetus johnsonii)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Lahko: Krottikalat Lophiiformes
Heimo: Lyhtykrotit
Melanocetidae
Gill, 1879
Katso myös

  Lyhtykrotit Wikispeciesissä
  Lyhtykrotit Commonsissa

Lyhtykrotit (Melanocetidae) on krottikaloihin kuuluva heimo. Heimon lajeja tavataan kaikista lämpimistä ja lauhkeista valtameristä.

Lajit ja anatomia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lyhtykrottien heimoon kuuluu 1 suku ja lähteestä riippuen 5–6 lajia, muun muassa kyhmylyhtykrotti (Melanocetus johnsonii). Lyhtykrottilajien naaraat ovat huomattavasti suurempia kuin koiraat ja voivat kasvaa noin 13,5 cm pitkiksi, kun koiraat saavuttavat suurimmillan noin 3 cm:n pituuden. Naaras on ruumiinrakenteeltaan pallomainen, ja pää ja suu ovat suuret. Ensimmäinen selkäevän ruoto on pidentynyt ja sen päässä on valoa tuottava elin. Heimon kalojen hampaat ovat kookkaat ja terävät. Rintaevät ovat lyhyehköjen varsien päässä ja vatsaevät puuttuvat. Lyhtykrottien koiraat kiinnittyvät naaraaseen suullaan, mutta eivät elä naaraan loisina toisin kuin eräiden muiden krottikalojen heimojen lajit. Väriltään lyhtykrotit ovat tyypillisesti tumman ruskeita tai mustia.[1][2][3]

Levinneisyys ja elintavat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lyhtykrottilajeja tavataan erityisesti lämpimiltä alueilta Atlantista, Intian valtamerestä ja Tyynestämerestä. Ne elävät yleensä yksittäin 600–4 790 metrin syvyydestä merenpinnasta.[1][2][3][4]

  1. a b Family Melanocetidae (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 1.11.2012. (englanniksi)
  2. a b Family Melanocetidae (PDF) FAO. Viitattu 1.11.2012. (englanniksi)[vanhentunut linkki]
  3. a b Theodore W. Pietsch: Melanocetidae Tree of Life web project. Arkistoitu 2.11.2012. Viitattu 1.11.2012. (englanniksi)
  4. David J. Randall,Anthony P. Farrell: Deep-sea fishes, s. 66. Academic Press, 1997. ISBN 9780123504401. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 1.11.2012). (englanniksi)
Tämä kaloihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.