Kyhmylyhtykrotti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kyhmylyhtykrotti
Melanocetus johnsonii by NOAA.jpg
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Yläluokka: Luukalat Osteichthyes
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Alaluokka: Neopterygii
Lahko: Krottikalat Lophiiformes
Heimo: Lyhtykrotit Melanocetidae
Suku: Melanocetus
Laji: johnsonii
Kaksiosainen nimi

Melanocetus johnsonii
Günther, 1864

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Kyhmylyhtykrotti Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Kyhmylyhtykrotti Commonsissa

Kyhmylyhtykrotti (Melanocetus johnsonii) on lyhtykrotteihin kuuluva kalalaji. Lajia tavataan syvistä vesistä kaikista valtameristä.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kyhmylyhtykrottinaaras voi kasvaa suurimmillaan 15–18 cm pitkäksi ja koiras on huomattavasti pienempi, suurimmillaan noin 3 cm. Lajin naaras on ruumiinrakenteeltaan pallomainen ja tukeva. Pää ja suu ovat suuret. Selkäevän ensimmäinen ruoto on pidentynyt ja sen päässä on valoelin. Valon tuottaa bioluminoiva Enterovibrio escacola-bakteeri. Kalalla ei ole vatsaeviä. Koiraalla on hyvin kehittyneet hajuelimet. Kyhmylyhtykrotti on väriltään tumman ruskea tai musta.[2][3][4]

Levinneisyys ja elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kyhmylyhtykrotti elää lauhkeissa ja lämpimissä vesissä niin Alantissa, Intian valtameressä kuin Tyynessämeressäkin. Laji elää useimmiten 600–1 500 metrin syvyydessä ja syvimmillään sitä on tavattu 2 100 metrin syvyydessä. Kyhmylyhtykrotti on peto ja käyttää valoelintään saaliin houkutteluun. Lajin koiraat voivat kiinnittyä naaraan ruumiiseen, mutta eivät elä naaraan loisina.[1][2][3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Arnold, R.: Melanocetus johnsonii IUCN Red List of Threatened Species. Version 2021-2. 2015. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 15.11.2021. (englanniksi)
  2. a b Melanocetus johnsonii (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 15.11.2021. (englanniksi)
  3. a b Mark McGrouther: Humpback Blackdevil, Melanocetus johnsonii Gunther, 1864 Australian Museum. Viitattu 15.11.2021. (englanniksi)
  4. Tory A. Hendry, Lindsay L. Freed, Dana Fader, Danté Fenolio, Tracey T. Sutton & Jose V. Lopez: Ongoing Transposon-Mediated Genome Reduction in the Luminous Bacterial Symbionts of Deep-Sea Ceratioid Anglerfishes. mBio, 2018, 9. vsk, nro 3. (englanniksi)