Luumupapinmarja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Luumupapinmarja
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Santalales
Heimo: Olacaceae / Ximeniaceae
Suku: Papinmarjat Ximenia
Laji: americana
Kaksiosainen nimi

Ximenia americana
L.

Katso myös

  Luumupapinmarja Wikispeciesissä
  Luumupapinmarja Commonsissa

Luumupapinmarja (Ximenia americana) on papinmarjojen (Ximenia) sukuun kuuluva kasvilaji. Se on kausivihanta ja piikkinen pensas tai puu, joka voi kasvaa 10 m korkeaksi, mutta jää tavallisesti matalammaksi. Rungon paksuus on vain harvoin yli 10 cm. Kasvissa olevat piikit ovat enintään noin 1 cm pituisia. Laji on myös kaksikotinen. Lajin hedelmät muistuttavat keltaisia luumuja ovat pituudeltaan noin 3 cm ja halkaisijaltaan noin 2,5 cm.

Luumupapinmarja kasvaa yleensä yksittäisenä puuna tai harvana ryhmänä avoimessa maastossa, savanneilla, rannikoilla, jokien varsilla tai kuivien metsien alakerroksissa. Luumupapinmarjaa tavataan luonnossa Etelä-Amerikassa, Afrikassa sekä Intiassa. Lajia myös kasvatetaan eri puolilla tropiikissa ja subtropiikissa sen syötävien hedelmien ja siementen vuoksi sekä koristekasvina.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Botanic Gardens Conservation International (BGCI) & IUCN SSC Global Tree Specialist Group: Ximenia americana IUCN Red List of Threatened Species. Version 2021-3. 2019. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 5.1.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]