Luontokuvauksen käsikirja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Luontokuvauksen käsikirja
Luontokuvauksen kasikirja.jpeg
Kansitaiteilija Jorma Luhta (kuva)
Jussi Leppänen (ulkoasu)
Kieli suomi
Genre valokuvausopas
Kustantaja Docendo
Julkaistu 2012
Ulkoasu sid.
Sivumäärä 304 s.
ISBN 978-952-5912-35-7
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Luontokuvauksen käsikirja on vuonna 2012 Docendon kustantamana ilmestynyt teos, jossa tunnetut luontokuvaajat opastavat kuvaustekniikassa ja kunkin kuvauslajin kuvaamisessa käyttäen esimerkkeinä omia valokuviaan.

Teoksen taustavoimina ovat luontokuvaajien järjestöt Suomen luontokuvaajat ry ja Suomen ammattiluontokuvaajat ry. Teosta ovat tukeneet apurahoin Finnfoto ja WSOY:n kirjallisuussäätiö.

Teos jakautuu kuvien teemojen mukaan kuuteen osaan: Maisema, Luonto ja ihminen, Nisäkkäät, Linnut, Pienet eläimet ja Kasvit. Kukin osa koostuu useista artikkeleista ja esimerkkikuvista. Niiden jälkeen on osuus kuvaamisen työvaiheista ja viimeisenä osana otsikon Luontokuva elää alla kerrotaan luontokuvauksesta yleisellä tasolla. Lopussa on hakemisto. Sisällysluettelossa mainitaan otsikko Käsitteet. Sitä ei kuitenkaan ole.

Kirja sivuuttaa valokuvaamisen teknisen puolen, koska jatkuvasti kehittyvästä aihepiiristä on omia opaskirjojaan. Aiempi käsikirja on peräisin vuodelta 1981, ja teoksen päätoimittajan, porilaisen luontokuvaajan Markku Saihan[1] mukaan sen päivittäminen oli mahdotonta, niinpä tämä teos on täysin uusi ja tarjoaa "omat, uudet eväänsä luontokuvaukselle".[2] Se on myös ainoa kattava suomenkielinen ajan tasalla oleva alan kirja.[3]

Mitoiltaan kookas, runsaasti kuvia sisältävä teos käy arvioijien mukaan paitsi oppaaksi kuvaajille, myös katselukirjaksi.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]