Luikertajat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Luikertajat
Valkojuovaluikertaja (Helcogramma striatum)
Valkojuovaluikertaja (Helcogramma striatum)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Lahko: Ahvenkalat Perciformes
Alalahko: Blennioidei
Heimo: Luikertajat
Tripterygiidae
Regan, 1912[1]
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Luikertajat Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Luikertajat Commonsissa

Luikertajat eli vanhemmalta nimeltään kolmieväluikerot (Tripterygiidae) on ahvenkaloihin kuuluva kalaheimo. Heimon lajeja tavataan valtamerien trooppisista ja lauhkeista vesistä. Eräitä luikertajia voidaan pitää myös akvaariokaloina.

Taksonomia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luikertajien heimoon kuuluu lähteestä riippuen 20–23 sukua ja yhteensä 115–150 lajia. Myös joitakin tieteelle kuvailemattomia lajeja arvellaan vielä olevan. Toisinaan luikertajien katsotaan kuuluvan klinien kanssa samaan heimoon Clinidae.[2][3][4]

Anatomia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luikertajat ovat yleensä hyvin pienikokoisia kaloja ja kasvavat 3–4 cm pitkiksi, suurin laji voi saavuttaa 20–25 cm:n pituuden. Ruumiinrakenteeltaan kalat ovat pitkulaisia ja hoikkia. Selkein tuntomerkki on kolme selkäevää, joista kaksi ensimmäistä ovat piikikkäitä. Luikertajien lisäksi ainoastaan turskilla ja kummeliturskilla on kolme selkäevää. Luikertajien hampaat ovat pienet ja kartiomaiset. Muista Blennioidei-alalahkon heimoista poiketen luikertajilla on hammaslaitaiset suomut. Lajien koiraat ja naaraat eroavat toisistaan usein värityksen perusteella. Koirailla on kutuaikana pää ja ruumis väriltään usein punainen tai musta. Naaraat ja koiraat ovat kutuajan ulkopuolella värittömämpiä harmahtavia tai ruskeita ja ruumiissa voi olla juovia, osa lajeista on läpikuultavia.[2][3][4][5][6]

Levinneisyys ja elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luikertajalajeja tavataan eniten Tyynenmeren indopasifiselta merialueelta. Lisäksi niitä elää myös Intian valtameressä ja muutama laji Atlantissa. Ne elävät pääosin matalissa trooppisissa vesissä alle 30 metrin syvyydessä merenpinnasta, usein koralliriutoilla ja kivikoilla. Ne ovat pääosin mereisiä, mutta erään lajin tiedetään elävän myös murtovedessä. Luikertajat syövät pääasiallisesti pieniä selkärangattomia eläimiä.[2][3][4][6]

Luikertajien koiraat perustavat lisääntymisreviirinsä leväpeitteisten kivien luokse ja houkuttelevat naaraita kutemaan reviirilleen. Kutu kiinnitetään leviin ja kalat vartioivat kutuaan. Sama koiras voi kutea usean naaraan kanssa.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. N. Sh. Ninua & B. O. Japoshvili: Checklist of fishes of Georgia. Proceedings of the Institute of Zoology, 2008, XXIII. vsk, s. 163-176. Artikkelin verkkoversio Viitattu 13.8.2011. (englanniksi)
  2. a b c Family Tripterygiidae (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 13.8.2011. (englanniksi)
  3. a b c Joseph S. Nelson: Fishes of the world, s. 411. John Wiley and Sons, 2006. ISBN 978-0-471-25031-9. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 13.08.2011). (englanniksi)
  4. a b c d Monica Weinheimer: Tripterygiidae Animal Diversity Web. University of Michigan Museum of Zoology. Viitattu 13.8.2011. (englanniksi)
  5. Gene S. Helfman, Bruce B. Collette, Douglas E. Facey & Brian W. Bowen: The diversity of fishes, s. 316. John Wiley and Sons, 2009. ISBN 978-1-4051-2494-2. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 13.08.2011). (englanniksi)
  6. a b Family Tripterygiidae (PDF) FAO. Viitattu 13.8.2011. (englanniksi)
Tämä kaloihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.