Luettelo vuoden 1989 miehittämättömistä avaruuslennoista

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo vuoden 1989 miehittämättömistä avaruuslennoista. Vuonna 1989 tehtiin 139 miehitetyn tai miehittämättömän avaruusaluksen laukaisuyritystä, joista liki kaikki onnistuivat.

Onnistuneet laukaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laukaisuajankohta Aluksen nimi Aluksen luokka Aluksen omistaja Kantoraketti, laukaisupaikka
Tammikuu
10. Kosmos 1987 / Glonass (Uragan) 27L Paikannussatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö
10. Kosmos 1988 / Glonass (Uragan) 45L Paikannussatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö (yhteislaukaisu)
10. Kosmos 1989 eli Etalon PKA 1L Neuvostoliiton puolustusministeriö
12. Kosmos 1990 eli Resurs-F2 3 Kaukokartoitussatelliitti Neuvostoliitto
18. Kosmos 1991 / Zenit-8 / Oblik Vakoilusatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö
26. Horizont 17 Tietoliikennesatelliitti, GEO-rata Neuvostoliitto
26. Kosmos 1992 eli Strela-3 Tietoliikennesatelliitti, LEO-rata Neuvostoliiton puolustusministeriö
27. Intelsat 5A F1 Tietoliikennesatelliitti, GEO-rata Intelsat
28. Kosmos 1993 / Jantar-4K2 Vakoilusatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö
Helmikuu
10 Progress 40 Rahtialus Mir-avaruusasemalle Neuvostoliitto
10. Kosmos 1994 / Strela-3 Tietoliikennesatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö
10. Kosmos 1994 / Strela-3 Tietoliikennesatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö
10. Kosmos 1995 / Strela-3 Tietoliikennesatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö
10. Kosmos 1996 / Strela-3 Tietoliikennesatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö
10. Kosmos 1997 / Strela-3 Tietoliikennesatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö
10. Kosmos 1998 / Strela-3 Tietoliikennesatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö
10. Kosmos 1999 / Strela-3 Tietoliikennesatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö (yhteislaukaisu)
10. Kosmos 2000 eli Zenit-8 eli Oblik Vakoilusatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö
14. Kosmos 2001 / Oko #60 Ennakkovaroitussatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö
14. Kosmos 2002 / Taifun-1 / Duga-K Tutkakalibrointisatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö
14. Navstar 2-01 / GPS 2 F1 (USA 35) Paikannussatelliitti, MEO-rata Yhdysvaltain ilmavoimat
15. Molnija 1-75 Tietoliikennesatelliitti Neuvostoliitto
17. Kosmos 2003 / Zenit-8 / Oblik Vakoilusatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö
21. EXOS-D / Akebono Tiedesatelliitti ISAS, Japani
22. Kosmos 2004 / Parus Paikannussatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö
28. Meteor 2-18 Sääsatelliitti Neuvostoliitto
Maaliskuu
2. Kosmos 2005 eli Jantar-4K2 44 Vakoilusatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö
6. JCSAT 1 Tietoliikennesatelliitti, GEO-rata JCSC, Japani
6. Meteosat 4 / MOP 1 Sääsatelliitti, GEO-rata Eumetsat
13. TDRS 4 Linkkisatelliitti NASA
16. Kosmos 2006 / Zenit-8 / Oblik Vakoilusatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö
16. Progress 41 Rahtialus Mir-avaruusasemalle Neuvostoliitto
23. Kosmos 2007 / Yantar-4KS1 Vakoilusatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö
24. Kosmos 2008 / Strela-1M Tietoliikennesatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö
24. Kosmos 2008 / Strela-1M Tietoliikennesatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö
24. Kosmos 2009 / Strela-1M Tietoliikennesatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö
24. Kosmos 2010 / Strela-1M Tietoliikennesatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö
24. Kosmos 2011 / Strela-1M Tietoliikennesatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö
24. Kosmos 2012 / Strela-1M Tietoliikennesatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö
24. Kosmos 2013 / Strela-1M Tietoliikennesatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö
24. Kosmos 2014 / Strela-1M Tietoliikennesatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö
24. Kosmos 2015 / Strela-1M Tietoliikennesatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö (yhteislaukaisu)
24. Delta Star (USA 36) Tappajasatelliitti SDIO, Yhdysvallat
Huhtikuu
2. Tele-X Tietoliikennesatelliitti, GEO-rata Pohjoismaat ml. Suomi
4. Kosmos 2016 / Parus Paikannussatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö
6. Kosmos 2017 / Zenit-8 / Oblik Vakoilusatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö
14. Raduga 23 Tietoliikennesatelliitti Geo Neuvostoliitto
20. Kosmos 2018 / Yantar-4K2 45 Vakoilusatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö
26. Photon 2 Mikrogravitaatioalus Neuvostoliitto
Toukokuu
4. Magellan Planeettaluotain NASA
5. Kosmos 2019 / Zenit-8 / Oblik Vakoilusatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö
10. VORTEX 6 / Chalet 6 (USA 37) ELINT NRO, Yhdysvallat
17. Kosmos 2020 / Yantar-4K2 46 Vakoilusatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö
24. Kosmos 2021 / Yantar-1KFT 11 Vakoilusatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö
25. Resurs F-01 Kaukokartoitussatelliitti Neuvostoliitto
25. Pion 1 Kaukokartoitussatelliitti Neuvostoliitto
25. Pion 2 Kaukokartoitussatelliitti Neuvostoliitto (yhteislaukaisu)
31. Kosmos 2022 / Glonass (Uragan) 28L Paikannussatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö
31. Kosmos 2024 / Glonass (Uragan) 29L Paikannussatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö (yhteislaukaisu)
31. Kosmos 2024 / Etalon PKA 2L Neuvostoliiton puolustusministeriö
Kesäkuu
1. Kosmos 2025 / Zenit-8 / Oblik Vakoilusatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö
5. Superbird A Tietoliikennesatelliitti, GEO SCCJ, Japani
5. DFS-Kopernikus 1 Tietoliikennesatelliitti, GEO DPB Telekom, Saksa
7. Kosmos 2026 / Parus Paikannussatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö
8. Molniya 3-35 Tietoliikennesatelliitti Neuvostoliitto
10 Navstar 2-02 / GPS 2 F2 (USA 38) Paikannussatelliitti, MEO-rata Yhdysvaltain ilmavoimat
14. Kosmos 2027 / Vektor Tutkakalibrointisatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö
14. DSP 14 (USA 39) Ennakkovaroitussatelliitti, GEO-rata U.S. Air Force
16. Kosmos 2028 / Zenit-8 / Oblik Vakoilusatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö
22. Raduga 101 Tietoliikennesatelliitti Geo Neuvostoliitto
27. Resurs F-02 Kaukokartoitussatelliitti Neuvostoliitto
Heinäkuu
4. Nadezhda 1 Paikannussatelliitti Neuvostoliitto
5. Kosmos 2029 / Zenit-8 / Oblik Vakoilusatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö
6. Gorizont 18 Tietoliikennesatelliitti Geo Neuvostoliitto
12. Olympus F1 Tietoliikennesatelliitti ESA
12. Kosmos 2030 / Orlets-1 1 / Kobal't Vakoilusatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö
18. Resurs F-03 Kaukokartoitussatelliitti Neuvostoliitto
18. Pion 3 Kaukokartoitussatelliitti Neuvostoliitto
18. Pion 4 Kaukokartoitussatelliitti Neuvostoliitto (yhteislaukaisu)
18. Kosmos 2031 / Don (1) Vakoilusatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö
20. Kosmos 2032 / Zenit-8 / Oblik Vakoilusatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö
24. Kosmos 2033 / US-P 28 Vakoilusatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö
25. Kosmos 2034 / Parus Paikannussatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö
Elokuu
2. Kosmos 2035 / Zenit-8 / Oblik Vakoilusatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö
8. SDS B-1 (USA 40) Tietoliikennesatelliitti Yhdysvaltain ilmavoimat
8. SSF (USA 41) ELINT NRO, Yhdysvallat
8. TV-Sat 2 Tietoliikennesatelliitti, GEO DBP Telekom, Saksa
8. Hipparcos Tiedesatelliitti (astronomia) ESA
15. Resurs F-04 Kaukokartoitussatelliitti Neuvostoliitto
18. Navstar 2-03 / GPS 2 F3 (USA 42) Paikannussatelliitti Yhdysvaltain ilmavoimat
22. Kosmos 2036 / Zenit-8 / Oblik Vakoilusatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö
23. Progress M-1 Rahtialus Mir-avaruusasemalle Neuvostoliitto
27. Marcopolo 1 (Sirius 1) BSB R1 BSBL Tietoliikennesatelliitti, GEO Italia?
28. Kosmos 2037 / Geo-IK 11 Tiedesatelliitti Neuvostoliitto
Syyskuu
4. DSCS II F-16 (USA 43) Tietoliikennesatelliitti Yhdysvaltain ilmavoimat
4. DSCS III F-4 (USA 44) Tietoliikennesatelliitti Yhdysvaltain ilmavoimat
5. GMS 4 / Himawari 4 Sääsatelliitti, GEO NASDA, Japani
5. SBWASS R2 (USA 45) ELINT NRO, Yhdysvallat
6. Resurs F-05 Kaukokartoitussatelliitti Neuvostoliitto
14. Kosmos 2038 / Strela-3 Tietoliikennesatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö
14. Kosmos 2039 / Strela-3 Tietoliikennesatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö
14. Kosmos 2040 / Strela-3 Tietoliikennesatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö
14. Kosmos 2041 / Strela-3 Tietoliikennesatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö
14. Kosmos 2042 / Strela-3 Tietoliikennesatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö
14. Kosmos 2043 / Strela-3 Tietoliikennesatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö (yhteislaukaisu)
15. Kosmos 2044 / Bion 9 Mikrogravitaatioalus Neuvostoliitto
22. Kosmos 2045 / Zenit-8 / Oblik Vakoilusatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö
25. Fleetsatcom 8 (USA 46) Tietoliikennesatelliitti U.S. Navy
27. Molnija 1-76 Tietoliikennesatelliitti Neuvostoliitto
27. Kosmos 2046 / US-P Merivalvonta Neuvostoliiton puolustusministeriö
28. Intercosmos 24 Tiedesatelliitti Neuvostoliitto
28. Magion 2 Tiedesatelliitti Tšekkoslovakia, Neuvostoliitto?
28. Gorizont 19 Tietoliikennesatelliitti Geo Neuvostoliitto
Lokakuu
3. Kosmos 2047 / Yantar-4K2 48 Vakoilusatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö
18. Kosmos 2048 / Zenit-8 / Oblik Vakoilusatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö
18. Galileo ja laskeutuja?? Planeettaluotain NASA
21. Navstar 2-04 / GPS 2 F4 (USA 47) Paikannussatelliitti Yhdysvaltain ilmavoimat
25. Meteor 3-03 Sääsatelliitti Neuvostoliitto
27. Intelsat 6 F2 Tietoliikennesatelliitti, GEO Intelsat
Marraskuu
17. Kosmos 2049 / Yantar-4KS1 Vakoilusatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö
18. COBE Tiedesatelliitti (astronomia) NASA
23. Magnum 2 (USA 48) ELINT NRO, Yhdysvallat
?? Kosmos 2050 / Oko #61 Ennakkovaroitussatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö
25. Kosmos 2051 / US-P Merivalvontasatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö
26. Kvant 2 Mir-avaruusaseman moduuli Neuvostoliitto
28. Molniya 3-36 Tietoliikennesatelliitti Neuvostoliitto
30. Kosmos 2052 Yantar-4K2 49 Vakoilusatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö
Joulukuu
1. Granat Tiedesatelliitti Neuvostoliitto
11. Navstar 2-05 / GPS 2 F5 (USA 49) Paikannussatelliitti Yhdysvaltain ilmavoimat
15. Raduga 24 Tietoliikennesatelliitti Geo Neuvostoliitto
20. Progress M-2 Rahtialus Mir-avaruusasemalle Neuvostoliitto
27. Kosmos 2053 / Duga-K / Kol'tso Tutkakalibrointisatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö
27. Kosmos 2054 / Al'tair (Luch) Tietoliikennesatelliitti Geo Neuvostoliiton puolustusministeriö

Epäonnistuneet laukaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • 9. kesäkuuta, Okean, merivalvontasatelliitti, Neuvostoliitto

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Q space.svg Edeltäjä:
Vuosi 1988
Miehittämätön avaruustoiminta Seuraaja:
Vuosi 1990