Tele-X

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tele-X oli pohjoismainen tietoliikennesatelliitti, joka laukaistiin avaruuteen 2. huhtikuuta 1989 Ariane 2-kantoraketilla Kourousta. Satelliitin sijainti on 5 astetta itäistä pituutta geostationaarisella radalla.[1]

Sen toteutusta veti Ruotsi, mutta hanketta rahoittivat myös Suomen, Norjan, Tanskan ja Islannin posti- ja telelaitokset. Satelliitin piti tulla pohjoismaisen tietoliikenteen erääksi osaksi, mutta sen käyttö jäi vähäiseksi. Eräs syy oli, ettei Ruotsi sallinut kaupallisen ohjelman välittämistä Tele-X-satelliitilla. Kyseessä oli myös aikansa teknologiakokeilu, joihin kului myös NMT-verkon rakentaminen ja autopuhelimien kehittäminen matkapuhelimiksi.lähde?

Satelliitin toteutus maksoi 160 miljoonaa euroa (ruotsalaisissa lähteissä on mainittu yksi miljardi kruunua), josta Suomen osuus oli vajaat kuusi miljoonaa euroa. Suomen osuus liittyi pelkästään maasegmentin laitteisiin, jotka rakensi Patrian edeltäjä Valmet Lentokoneteollisuus.[2][3]

Satelliitti, joka rakennettiin Ruotsissa perustui Aerospatialen ja MBB:n Spacebus-300-runkoon. Sen massa oli 1300 kg. Sen toiminta-aika oli kahdeksan vuotta. Se oli kolmiakselistabiloitu satelliitti, jonka koko oli 1,7 m x 2,4 m x 2,4 m. Sen aurinkopaneli tuotti 3000 W sähkötehoa. Satelliitissa oli neljä Ku-kaistan transponderia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Gunther's space page, Spacecraft, Communications, Sweden
  2. Swedish Space Corporation ssc.se. Arkistoitu 24.4.2008. Viitattu 26.4.2009. (englanniksi)
  3. Stephane Chenard, "The sorry tale of Tele-X", Interavia Space Markets, Volume 4, number 2, May/June 1989, s. 100–102.