Luettelo televisiosarjan Myytinmurtajat erikoisjaksoista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Myytinmurtajat -sarjaan kuuluu tuotantokauden tavallisisten jaksojen lisäksi myös tavallisesta poikkeavia erikoisjaksoja. Erikoisjaksoja ei esitetty televisiossa tuotantokauteen kuuluvina jaksoina, vaan ylimääräisenä sisältönä. Tämä on luettelo erikoisjaksoista sekä niissä testatuista myyteistä lopputuloksineen.

Pilottijaksot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen varsinaista tuotantoa Myytinmurtajista tehtiin kolme pilottijaksoa.

Rakettiauto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Voiko vanhahko auto lähteä lentoon, jos siihen kiinnitetään raketteja?

JATO-Chevy

Myytti Tulos Huomautukset
Vuoden 1967 Chevrolet Impala nousee lentoon yhden JATO-raketin voimin. Murrettu Myytinmurtajat eivät saaneet myyttiin kuuluvia JATO-raketteja käyttöönsä ilmavoimilta, joten niiden sijasta käytettiin kolmea pienoismallirakettia, joiden yhteenlaskettu työntövoima vastaa yhtä JATO-rakettia. Raketit kasvattivat auton huippuvauhtia huomattavasti, mutta vaikka nopeuden mittausta ei tehty, oli selvää ettei auto liikkunut läheskään myytissä esitettyä 480 kilometriä tunnissa. Auto ei myöskään lähtenyt lentoon.

Pop Rocks ja Cola

Myytti Tulos Huomautukset
Samanaikaisesti Pop Rocks -makeisia ja kolajuomaa nauttivan vatsa voi räjähtää. Murrettu Tilannetta simuloitiin sian vatsalla, jossa reaktio ei tuottanut tarpeeksi hiilidioksidia saadakseen vatsan repeämään. Yhdistelmä tuottaisi kipua, mutta vatsa ei repeäisi.

Vaaralliset vessanpöntöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Voiko lentokoneen vessanpönttöön juuttua kiinni? Paljonko vauhtia lakimies tarvitsee läpäistäkseen pilvenpiirtäjän ikkunan?

Tyhjiövessanpönttö

Myytti Tulos Huomautukset
Ylipainoisen matkustajan takamus voi jäädä jumiin lentokoneen alipaineella toimivaan vessaan. Murrettu Myytinmurtajat eivät saaneet peitettyä vessan istuinta ilmatiiviisti, eikä lentokoneen vessa tuottanut tarpeeksi suurta paine-eroa.

Keksi-Bazooka

Myytti Tulos Huomautukset
Autossa ollut keksitaikinapurkki räjähti ja osui autoa ajanutta naista päähän Mahdollinen Aurinkoon jätetyn auton kuumuus riitti siihen, että tölkit räjähtivät. Sitä, onko tarinan tapahtumat tosia, oli mahdotonta todistaa.

Lakimies läpi ikkunan

Myytti Tulos Huomautukset
Lakimies juoksi vahingossa kerrostalon lasiseinän läpi 24. kerroksesta pudoten kuolemaansa. Vahvistettu 73-kiloinen nukke läpäisi kerrostaloissa käytettävän ikkunan 9.2 kilometrin tuntivauhdilla, osoittaen että lasin läpäiseminen on mahdollista. Lisäksi Myytinmurtajat saivat vahvistettua tarinan olevan tosi ja tapahtuneen Torontossa.

Kultasormi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puutarhatuolipalloilua ja Kultasormi-elokuvan murhamyytti. Voivatko sämpylöiden unikonsiemenet näkyä huumetesteissä?

Larryn puutarhatuolilento

Myytti Tulos Huomautukset
Larry Walters lensi puutarhatuolilla, johon oli kiinnitetty säähavaintopalloja. Puutarhatuoli saatiin laskeutumaan ampumalla palloja ilmakiväärillä. Vahvistettu Adam pääsi lentoon 16 sääpallon voimin ja pääsi onnistuneesti alas ampumalla palloja ilmakiväärillä. Ilmailuviranomaiset vahvistivat myytin alkuperän todeksi.

Unikonsiemenet huumetestissä

Myytti Tulos Huomautukset
Unikonsiemeniä sisältävän ruoan syöminen voi johtaa virheelliseen positiiviseen tulokseen huumetestissä. Vahvistettu Sekä Adam että Jamie saivat aikaan positiivisen tuloksen huumetestissä syömällä unikonsiemeniä sisältävää ruokaa.

Kultasormi

Myytti Tulos Huomautukset
Koko kehon maalaaminen kultamaalilla voi johtaa kuolemaan estämällä ihon hengittämisen. Murrettu Jamien vartalo maalattiin kultamaalilla valvotuissa olosuhteissa. Jamie selvisi hieman kohonneella verenpaineella ja flunssan oireilla, mutta muuten selvisi hyvin.

Parhaat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan historian parhaista räjähdyksiin, eläimiin sekä sähköön liittyvistä myyteistä on tehty kolme erikoisjaksoa.

Parhaat räjähdykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1. Puhelimet tankkausasemalla

2. Raccoon Explosion

3. Puutykki

4. Räjähtävä vessa

Parhaat eläinmyytit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1. Kanatykki

2. Kultakalan muisti

3. Kaikuuko ankan vaakkuminen?

Parhaat sähkömyytit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1. Kolmannelle raiteelle pissaaminen

2. Salama iskee todennäköisemmin kieleen, jossa on lävistys

3. Tappavat mikroaallot

Spesiaalit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katsojien valinta / Jouluspesiaali[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jouluspesiaalissa tarkasteltiin jouluun liittyviä, ja muita katsojien uudelleenkäsiteltäviksi äänestämiä myyttejä.

Katsojien äänestämät myytit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Puutykki

2. Rakettiauto

3. Alcatrazin pako

4. Haiseva auto

5. Tiiliämpäri

6. Larryn puutarhatuolilento

7. Pop Rocks ja Cola

8. You Can't Beat the Breath-Testi

9. Kanatykki

10. CD-ROM Pirstoo levyn

Joulumyytit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti Tulos Huomautukset
Kiehuvaan rasvaan upotettu kalkkuna voi räjähtää Murrettu Kalkkuna ei räjähtänyt, mutta rasva kiehui yli.
Hopealusikka avatun kuohuviinipullon suulla pitää kuohuviinin kuplivana. Murrettu
Katolta pudonnut jääpuikko voi lävistää ihmisen. Vahvistettu Pudotettu jääpuikko lävisti lihan.
Puettu lumiukko sulaa pukematonta hitaammin. Vahvistettu Puettu lumiukko suli hitaammin.
Tarpeeksi kylmässä virtsa voi jäätyä ennen maahan osumista Murrettu Myyttiä testattiin alle -50-asteisessa pakastimessa, jossa virtsa ei jäätynyt ilmassa.
Takan sytyttäminen voi jäähdyttää taloa Vahvistettu Lämpötila laski keittiötä lukuun ottamatta pari astetta talon huoneissa, jossa sytytettiin takka.

Busterin spesiaali[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytinmurtajien koenukke Buster rakennettiin alusta asti uudelleen ja käytiin läpi sen hurjimpia temppuja.

 • Räjähtävä vessa
 • Plywood Builder
 • Barrel of Brick
 • Hammer Drop
 • Raccoon Rocket
 • The Mad Trombonist
 • Forest Fire Scuba Diver
 • Elevator of Death
 • Boom Lift Catapult
 • Ming Dynasty Astronaut

The Ultimate Myth Buster[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Adam ja Jamie selvittävät, kumpi on parempi Myytinmurtaja.

Haaste Voittaja Huomautukset
1. Rakenna laite, joka heittää tortillan mahdollisimman kauas. Jamie Jamie rakensi painetykin, laukaisee tortillan käärittynä paperiin. Adam rakensi heilauttavan laitteen, jossa tortilla on kahden alumiinilevyn välissä. Jamie sai Adamin 18 metriä paremman tuloksen 21 metriä.
2. Pelkotesti. Tasapeli East Bay Vivarium lainasi Myytinmurtajille pelkotestiin viljakäärmeitä, tarantelloja, skorpioneja ja jättiläistuhatjalkasia. Kumpikaan ei pelännyt.
3. Painon arviointi. Adam Adamin ja Jamie arvioivat leluauton, kultaisen enkelin ja lentokoneen oven painoa ensin ulkonäön, sitten tuntuman pohjalta. Adam pärjäsi paremmin.
4. Rakenna kananmunalle kuori, joka suojaa munaa pudotukselta. Jamie Adamilla ja Jamiella oli käytössään appelsiineja, käsineitä, 1,5 metri teippiää, 6 metriä lankaa ja "kaikkea muuta työpajasta löytyvää". Adamin kartionmallinen suoja toimi vasta toisella kerralla, mutta Jamien appelsiinista, käsineestä, langasta ja teipistä tekemä suoja toimi ensimmäisellä yrityksellä.
5. Kumpi kestää enemmän iskuja värikuulista? Jamie
 • 1. kierros: Jamie ampui Adamia napaan ja Adam Jamieta rintaan.
 • 2. kierros: Jamie ampui Adamia napaan ja Adam ampui Jamien suojukseen.
 • 3. kierros: Jamie ampui Adamia napaan ja Adam antoi periksi.
6. Kumpi muistaa enemmän yksityiskohtia ratkotuista myyteistä? Jamie Jamie sai oikein 5 ja Adam 4,5 vastausta.
Voittaja Jamie Jamie 4.5 pistettä, Adam 1.5 pistettä.

MythBusters Outtakes[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tässä spesiaalissa näytettiin Myytinmurtajien poistettuja kohtauksia.

Pingispallopelastus (Ping Pong Rescue)

Kun Adam ja Jamie yrittivät nostaa veneen pintaan tuhansilla pingispalloilla, heidän ei pitänyt satuttaa ja/tai häiritä saukkoja satamassa, mutta eräs saukko tulikin kiusaamaan heitä ja veti yhden pallon, jonka onneksi jätti taakseen.

Vanerirakennusmies (Plywood Builder)

Vanerirakennusmiehessä nähtiin Adamin hyppy ilmatukikohdasta, mutta ei Jamien eikä Christinen hyppyä. Tuuli oli kova ja Jamie päätti tulla vanerin kanssa alas, mutta harjoittelija Christine Chamberlain ei uskaltanut edes hypätä.

Kiinalainen vesikidutus (Chinese Water Torture)

Kun rakennustiimi (Kari Byron, Scottie Chapmann ja Tory Belleci) kokeilivat kiinalaista vesikidutusta, näitte Karin sidottuna ja Adamin vapaana. Scottie ja Tory kuitenkin olivat myös mukana kokeessa; Scottie ilman kahleita ja Tory tupla-kahleilla ja suorana valuvana jääkylmänä vetenä.

Elävältä haudattu (Buried Alive)

Elävältä haudattu-myytissä nähtiin Jamien hautaus, muttei Adamin ja tuottaja Alicen. He kokeilivat koetta ilman multaa M5:ssa. Tulos oli paljon pidempi ilman multaa, jopa 45 minuuttia.

Sementin fiksaus (Cement Removal)

Kun Adam ja Jamie yrittivät poistaa sementtiautosta sementin räjähteillä, jonkun piti kokeilla, miltä se tuntuisi käsityöllä. Ja se joku oli Tory Belleci, joka porasi betonia n. 4 senttiä metristä tunnissa.

"Neula heinäsuovassa" (Needle in a Haystack)

Adamin ensimmäinen laite neulan löytämiseksi heinäsuovasta, jäi salaisuudeksi, sillä Adamin kokeili järjetöntä ideaa, joka ei toteutunut. Aluksi Adam kokeili heinän seulojaa, josta neula, luuneula ja metallineula putoavat läpi. Metallinpaljastin tunnisti metallin, mutta luuneulan löytämiseksi Adam päätti tilata vihikoiran.

Pako Alcatrazista (Escape From Alcatraz)

Adam ja Jamie vierailivat paikassa, jossa ovat aidonoloiset vuorovedet, saaret ja rakennelmat pienoismallina täydellisessä mittakaavassa. FBI:n mukaan karkurit Frank Morris ja Anglinin veljekset onnistuivat karkaamaan saarelta ja päätymään Marin Headlandsille, mutta Adamilla ja Jamiella oli toinen teoria, sillä kun he laittoivat pienoislautan menemään täysin samoja virtauksia, lauta päätyi Angel Islandile. Siinä karkurit olisivat todennäköisesti vapauttaneet lauttansa ja antaneet lautan uida Marin Headlandsille ja itse uineet Angel Islandille, sillä Frank Morrisin ÄO oli erittäin korkea.

Palloilla lentoon (Carried Away)

Kun rakennustiimi kokeili lennättää tuhansilla ilmapalloilla Myytinmurtajien äänimiehen tyttären taivaalle, heidän täytyi kysyä, miten korkealla lapsi voisi seilata. Oikea korkeus oli 23 000-24 000 jalkaa.

Sähköankeriaan lompakko (Eelskin Wallet)

Kun Adam ja Jamie kokeilivat tuhota luottokortteja ankeriaannahkalompakoilla, he epäonnistuivat, mutta onnistuivat pyyhkimään tiedot pois pienillä neodyymimagneeteilla. He eivät kuitenkaan saaneet selville magneettien tehokkuutta.

Kuoleman hissi (Elevator of Death)

Adam ja Jamien tutustuessa Les Apelin kanssa hisseihin, heidän oli pakko kysyä muutamia kysymyksiä, kuten; tuleeko hissi nopeammin, jos nappia painaa koko ajan; voiko pää irrota, jos se jää oven väliin; onko mahdollista pelastautua putoavasta hissistä, jos hyppää ilmaan viime hetkellä.

101 tapaa käyttää Colaa

Adam yritti pestä vessan Colalla, mutta ensin piti kokeilla johtavaa pesuainetta, joka toimi loistavasti. Sen jälkeen Adam pilasi Jamien vessanpöntön konerasvalla ja Adam joutui itse pesemään sen.

"Hävitetyt kokeet"[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Spesiaali sisälsi myös paljastuksia Myytinmurtajien kokonaan poistetuista myyteistä.

Ötökkäpommi (Bug Bomb)

Adam ja Jamie kokeilivat ns. sivukokeena räjäytää pienoismallitalonsa erilaisia "leimahtavilla" aineilla, kuten sahapölyllä, jouhoilla ja heinällä, mutteivat saaneet mitään onnistumista. Eivät edes pientä syttymistä.

Ilmaista energia (Free Energy)

Adam ja Jamie yrittivät metsästää ilmaista energiaa suurjännitteestä käämin ja rautalangan avulla, mutteivat saaneet kuin 0,5 volttia aikaan.

Räjähtävä tatuointi (Exploding Tattoo)

Rakennustiimi yritti räjähtävä tatuointi-kokeessaan kokeilla, voivatko radioallot vaikuttaa tatuointimusteeseen. Lopussa he mittasivat kahden eri raudaoksidin lämpötilan, jotka olivat identtisiä.

Koe sisälsi myös Myytinmurtajien oivalluksen, jossa he onnistuivat mykistämään radioaseman ympäri Yhdysvaltoja.

Pissaaminen kolmannelle raiteelle (Peeing on the Third Rail)

Kun Adam ja Jamie vierailivat kokeen selvittämisen lomassa rautatiemuseossa, heidän piti kokeilla, voivatko pennit suistaa junan raiteilta. Niin ei käynyt, vaan penneistä tuli litteitä ja kuumia.

Spesiaali 5 – Ostos-spesiaali (Shop 'Till You Drop)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tässä spesiaalissa Adam ja Jamie näyttivät suosikkipaikkansa etsi roinaa myytteihin. Lisäksi Adam ja Kari näyttivät, miten tehdään ballistista hyytelöä. Lisäksi Adam näytti, miten ostetaan Myytinmurtajissa usein käytetty Pocket Ref.

Spesiaali 6 – Totuus Myytinmurtajista (MythBusters Revealed)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tässä Myytinmurtajien spesiaalissa kerrottiin totuus Myytinmurtajista, näytettiin mokaotoksia, kerrottiin tarkemmin Adamista ja Jamiesta yms. yms..

Spesiaali 7 – Tervetuloa Hollywoodiin (Hollywood on Trial)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tässä spesiaalissa katsottiin vanhoja Hollywood-myyttejä, kokeiltiin uusia ja spesiaali oli myös Grant Imaharan ensiesiintyminen.

Uusia myyttejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ihmemaa Oz

Myytti Tulos Huomautukset
Voiko hopeamaali ihmisen päällä tappaa? Murrettu Kari maalattiin hopeiseksi, mutta hänessä ei huomattu mitään fyysista eroa.

Sytyttävä tupakka

Myytti Tulos
Voiko bensalammikkoon putoava tupakka sytyttää tulipalon? Murrettu

Kipinöivät luodit

Myytti Tulos Huomautukset
Kipinöivätkö luodit todellisuudessa kimmotessaan kohteestaan, kuin Hollywoodissa? Murrettu Grant, Kari ja Tory loivat kuitenkin tehosteen, jolla tämä on mahdollista.

Oven läpi

Myytti Tulos Huomautukset
Voiko poliisi tulla puskemalla oven läpi ja murtaa viisi lukkoa? Mahdollista Jamie puski moneen kertaa ovea kertaan ja rikkoi neljä lukkoa. Vain normaalia paksummilla ruuveilla asennettu turvaketju jäi paikalleen.

Ikkunan läpi

Myytti Tulos Huomautukset
Voiko ihminen lentää ikkunan läpi ja jatkaa matkaa ilman yhtäkään naarmua? Vahvistettu Ihmisen keho on kestävää ja haavoja tuli vasta, kun testinuken paksu lateksi-iho poistettiin.
 • Spesiaali 8 – JAWS Special
 • Spesiaali 9 – Mega Movie Myths 2 Hour Special
 • Spesiaali 10 – MythBusters Holiday Special
 • Spesiaali 11 – Pirate Special
 • Spesiaali 12 – Snow Special
 • Spesiaali 13 – Viewers Pick Special

Poistettuja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytinmurtajilla on myös kokonaan poistettuja myyttejä.

Totuuksia ilmavaivoista (Facts About Flatulence)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pierevätkö tytöt?

Myytti Tulos Huomautukset
Pierevätkö hienot tytöt? Vahvistettu Adam ja Jamie kokeilivat myyttiä Karin avulla, kiinnittämällä mikrofonin tämän takamukseen, mutta Karilta ei tahtonut tulla ensin pierua.

Syttyvä pieru

Myytti Tulos Huomautukset
Voiko pieru syttyä tuleen tai leimahtaa? Vahvistettu Adam rupesi piereskelemään sytkärin kanssa ja sai leimahtavan tuloksen.

Myytinmurtajien hammashaaste (MythBusters Teeth Challenge)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kenellä on likaisimmat hampaat?

Kysymys Likaisimmat hampaat Jamien temppu
Kenellä Myytinmurtajalla on likaisimmat hampaat? Adam Savage Alun perin tarkoitus oli testata, onko Adamilla kaikkein likaisimmat hampaat. Tulos oli, että Jamiellä oli likaisimmat, joten hän päätti huijata ja kävi valkaisuhoidossa.