Luettelo riistetyistä olympiamitaleista

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Olympialaisten historiassa ensimmäiset mitalit riistettiin dopingin käytön vuoksi vuonna 1968. Tätä ennenkin oli mitaleita jaettu uudestaan muista syistä johtuen, mutta KOK on myöhemmin palauttanut nämä mitalit.[1][2][3]

Kesäolympialaiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kesäolympialaiset 1968[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Urheilija Maa Mitali Laji Tapahtuma Viite
Nykyaikaisen viisiottelun joukkue (Hans-Gunnar Liljenwall)  Ruotsi Pronssi Nykyaikainen viisiottelu Joukkuekilpailu [4]

Kesäolympialaiset 1972[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Urheilija Maa Mitali Laji Tapahtuma Viite
Bakhaavaa Buidaa  Mongolia Hopea Judo Miesten 63 kg [5]
Pyöräilyjoukkue (Aad van den Hoek)  Alankomaat Pronssi Pyöräily Miesten joukkueaika-ajo [6]
Jaime Huélamo  Espanja Pronssi Pyöräily Miesten maantieajo [7]
Rick DeMont  Yhdysvallat Kulta Uinti Miesten 400 m vapaauinti [8]

Kesäolympialaiset 1976[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Urheilija Maa Mitali Laji Tapahtuma Viite
Valentin Khristov  Bulgaria Kulta Painonnosto Miesten 110 kg [9]
Blagoy Blagoev  Bulgaria Hopea Painonnosto Miesten 82,5 kg [10]
Zbigniew Kaczmarek  Puola Kulta Painonnosto Miesten 67,5 kg [11]

Kesäolympialaiset 1984[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Urheilija Maa Mitali Laji Tapahtuma Viite
Martti Vainio  Suomi Hopea Yleisurheilu Miesten 10 000 m [12]
Tomas Johansson  Ruotsi Hopea Paini Kreikkalais-roomalaisen painin yli 100 kg [13]

Kesäolympialaiset 1988[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Urheilija Maa Mitali Laji Tapahtuma Viite
Ben Johnson  Kanada Kulta Yleisurheilu Miesten 100 m [14]
Mitko Grablev  Bulgaria Kulta Painonnosto Miesten 56 kg [15]
Angell Guenchev  Bulgaria Kulta Painonnosto Miesten 67,5 kg [16]
Andor Szanyi  Unkari Hopea Painonnosto Miesten 100 kg [17]

Kesäolympialaiset 1992[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Urheilija Maa Mitali Laji Tapahtuma Viite
Ibragim Samadov  Yhdistynyt joukkue Pronssi Yleisurheilu Miesten 82,5 m [18]

Kesäolympialaiset 2000[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Urheilija Maa Mitali Laji Tapahtuma Viite
Ashot Danielyan  Armenia Pronssi Painonnosto Miesten yli 105 kg [19]
Izabela Dragneva  Bulgaria Kulta Painonnosto Naisten 48 kg [20]
Ivan Ivanov  Bulgaria Hopea Painonnosto Miesten 56 kg [20]
Sevdalin Minchev  Bulgaria Hopea Painonnosto Miesten 62 kg [20]
Voimistelujoukkue (Dong Fangxiao)  Kiina Pronssi Voimistelu Rytmisen voimistelun joukkuekilpailu [21]
Alexander Leipold  Saksa Kulta Paini Vapaapainin 76 kg [22]
Andreea Răducan  Romania Kulta Voimistelu Naisten moniottelu [23]
Marion Jones  Yhdysvallat Kulta Yleisurheilu Naisten 100 m [24]
Marion Jones  Yhdysvallat Kulta Yleisurheilu Naisten 200 m [24]
Marion Jones  Yhdysvallat Pronssi Yleisurheilu Naisten pituushyppy [24]
Viestijoukkue (Marion Jones)  Yhdysvallat Pro Yleisurheilu Naisten 4 × 400 m viestijuoksu [24]
Viestijoukkue (Marion Jones)  Yhdysvallat Pronssi Yleisurheilu Naisten 4 × 100 m viestijuoksu [24]
Viestijoukkue (Antonio Pettigrew)  Yhdysvallat Kulta Yleisurheilu Miesten 4 × 400 m viestijuoksu [25]
Viestijoukkue (Jerome Young)  Yhdysvallat Kulta Yleisurheilu Miesten 4 × 400 m viestijuoksu [25]
Lance Armstrong  Yhdysvallat Pronssi Pyöräily Miesten aika-ajo [26]

Kesäolympialaiset 2004[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kesäolympialaiset 2008[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kesäolympialaiset 2012[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kesäolympialaiset 2016[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Talviolympialaiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Talviolympialaiset 1976[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Urheilija Maa Mitali Laji Tapahtuma Viite
Galina Kulakova  Neuvostoliitto Pronssi Maastohiihto Naisten 5 km [27]

Talviolympialaiset 2002[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Urheilija Maa Mitali Laji Tapahtuma Viite
Larisa Lazutina  Venäjä Kulta Maastohiihto Naisten 30 km [28]
Larisa Lazutina  Venäjä Hopea Maastohiihto Naisten 15 km [29]
Larisa Lazutina  Venäjä Hopea Maastohiihto Naisten 10 km [30]
Olga Danilova  Venäjä Kulta Maastohiihto Naisten 10 km takaa-ajo [28]
Olga Danilova  Venäjä Hopea Maastohiihto Naisten 10 km takaa-ajo [28]
Johann Mühlegg  Espanja Kulta Maastohiihto Miesten 50 km [28]
Johann Mühlegg  Espanja Kulta Maastohiihto Miesten 30 km [31]
Johann Mühlegg  Espanja Kulta Maastohiihto Miesten 20 km takaa-ajo [31]
Alain Baxter  Iso-Britannia Pronssi Alppihiihto Miesten pujottelu [32]

Talviolympialaiset 2006[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Urheilija Maa Mitali Laji Tapahtuma Viite
Olga Medvedtseva  Venäjä Hopea Ampumahiihto Naisten 30 km [33]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Athletes Who Were Denied Their Olympic Medal Moments Because Others Were Doping 14.8.2016. NY Times. Viitattu 16.4.2017. (englanniksi)
  2. Here Are All The Olympic Athletes Who Lost Medals For Doping Since 1968, And All The Drugs They Took 16.2.2014. Huffington Post. Viitattu 16.4.2017. (englanniksi)
  3. Olympiamitalitilastoinnin hankaluuksia Suomen Urheilutietäjät ry. Viitattu 16.4.2017.
  4. Modern Pentathlon at the 1968 Ciudad de México Summer Games: Men's Team Sports Reference. Viitattu 16.4.2017. (englanniksi)
  5. Scandal marks lightweight matches tammikuu 1973. Black Belt Magazine. Viitattu 16.4.2017. (englanniksi)
  6. Mallon, Bill; Heijamans, Jeroen: Historical dictionary of Cycling Viitattu 16.4.2017. (englanniksi)
  7. Mallon, Bill; Heijamans, Jeroen: Historical dictionary of Cycling Viitattu 16.4.2017. (englanniksi)
  8. Swimming at the 1972 München Summer Games: Men's 400 metres Freestyle Sports Reference. Viitattu 16.4.2017. (englanniksi)
  9. Weightlifting at the 1976 Montréal Summer Games: Men's Heavyweight Sports Reference. Viitattu 16.4.2017. (englanniksi)
  10. Weightlifting at the 1976 Montréal Summer Games: Men's Light-Heavyweight Sports Reference. Viitattu 16.4.2017. (englanniksi)
  11. Weightlifting at the 1976 Montréal Summer Games: Men's Lightweight Sports Reference. Viitattu 16.4.2017. (englanniksi)
  12. SPORTS PEOPLE; Finn Admits Drug Use 10.6.1985. NY Times. Viitattu 16.4.2017. (englanniksi)
  13. Swede Loses Silver For Using Steroids 6.8.1984. NY Times. Viitattu 16.4.2017. (englanniksi)
  14. 1988: Johnson stripped of Olympic gold 27.9.1988. BBC. Viitattu 16.4.2017. (englanniksi)
  15. Weightlifting at the 1988 Seoul Summer Games: Men's Bantamweight Sports Reference. Viitattu 16.4.2017. (englanniksi)
  16. Weightlifting at the 1988 Seoul Summer Games: Men's Lightweight Sports Reference. Viitattu 16.4.2017. (englanniksi)
  17. Weightlifting at the 1988 Seoul Summer Games: Men's Heavyweight I Sports Reference. Viitattu 16.4.2017. (englanniksi)
  18. Weightlifting at the 1992 Barcelona Summer Games: Men's Light-Heavyweight Sports Reference. Viitattu 16.4.2017. (englanniksi)
  19. Weightlifting at the 2000 Sydney Summer Games: Men's Super-Heavyweight Sports Reference. Viitattu 23.4.2017. (englanniksi)
  20. a b c Bulgarian lifters sent home 22.9.2000. BBC. Viitattu 23.4.2017. (englanniksi)
  21. China 'accept' decision to strip them of Olympic bronze 29.4.2010. BBC. Viitattu 23.4.2017. (englanniksi)
  22. Wrestler Leipold given ban 3.11.2000. BBC. Viitattu 23.4.2017. (englanniksi)
  23. PLUS: GYMNASTICS; Romanian Loses Gold-Medal Appeal 13.10.2000. NY Times. Viitattu 23.4.2017. (englanniksi)
  24. a b c d e IOC strips Marion Jones' Sydney medals 12.12.2007. Reuters. Viitattu 23.4.2017. (englanniksi)
  25. a b Athletics at the 2000 Sydney Summer Games: Men's 4 × 400 metres Relay Sports Reference. Viitattu 23.4.2017. (englanniksi)
  26. Cycling at the 2000 Sydney Summer Games: Men's Individual Time Trial Sports Reference. Viitattu 23.4.2017. (englanniksi)
  27. Temple, Wick: Russian star stripped of medal after use of drug 9.2.1976. The Day. Viitattu 16.4.2017. (englanniksi)
  28. a b c d Muehlegg, Lazutina test positive, stripped of golds 24.2.2002. espn.com. Viitattu 17.4.2017. (englanniksi)
  29. Lazutina loses Olympic medals 29.6.2003. bbc.com. Viitattu 17.4.2017. (englanniksi)
  30. Lazutina loses Olympic medals 29.6.2003. bbc.com. Viitattu 17.4.2017. (englanniksi)
  31. a b Danilova, Muehlegg stripped of Olympic golds 12.8.2003. usatoday.com. Viitattu 17.4.2017. (englanniksi)
  32. Arbitration CAS 2002/A/376 Baxter (pdf) 15.10.2002. International Olympic Committee (IOC). Viitattu 17.4.2017. (englanniksi)
  33. Biathlon at the 2006 Torino Winter Games: Women's 15 kilometres Sports Reference. Viitattu 17.4.2017. (englanniksi)