Luettelo lähimmistä tähdistä

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Seuraavassa luettelossa lähimmistä tähdistä on lueteltu lähimmyysjärjestyksessä enintään 5 parsekin eli 16,308 valovuoden etäisyydellä sijaitsevat tähdet. Luettelo rajoittuu enintään 5 parsekiin, koska suuremmilla etäisyyksillä virhemarginaali on yleensä enemmän kuin 2%. Enintään 5 parsekin etäisyydellä olevia tähtiä tunnetaan nykyisin Aurinko mukaan luettuna 66 kappaletta 50:ssä tähtijärjestelmässä.

Aurinkoa lähin tähti on 4,22 valovuoden päässä oleva Proxima Centauri eli Alfa Centauri C. Se on himmeä punainen kääpiö, jollaisia suurin osa lähitähdistä on. Itse päätähti Alfa Centauri on keltaisesta ja oranssista tähdestä koostuva lähekkäinen kaksoistähti, joka on Maasta 4,395 valovuoden eli 1,33 parsekin päässä. Suomessa paljain silmin havaittavista tähdistä lähin on 8,6 valovuoden päässä oleva Sirius.

Lähimmät tähdet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruskeiden kääpiöiden nimet on esitetty rusehtavalla taustalla. Spektriluokan taustaväri vastaa kyseisen tähden spektriluokitusta. Tähtien, joiden näennäinen kirkkaus on yli 6,5 ja jotka eivät täten näy paljain silmin, näennäinen kirkkaus esitetään tummanharmaalla taustalla.

№. Tähden nimi Etäisyys (vv.)[huom 1] Spektriluokka Planeetat Näennäinen kirkkaus Absoluuttinen kirkkaus Rektaskensio Deklinaatio Parallaksi (ks.) Viitteet
Järjestelmä Tähti
Aurinko 0[huom 2] G2V 8 −26,72 4,85 [1]
1 Alfa Centauri
(Kolmoistähti)
Proxima Centauri 4,242 M5.0V 11,05 15,48 14h 29m 43s −62° 40′ 46″ 0,76885 [1]
Alfa Centauri A 4,365 G2V 0,01 4,38 14h 39m 37s −60° 50′ 02″ 0,74723 [1]
Alfa Centauri B K0V b[2] 1,34 5,71 14h 39m 35s −60° 50′ 14″ 0,74723 [1]
2 Barnardin tähti 5,979 M3.5V 9,57 13,25 17h 57m 49s +04° 41′ 36″ 0,54551 [1]
3 Luhman 16
(Kaksoistähti)
Luhman 16A 6,58 L7.5 (?) (?) 15h 49m 16s −53° 19′ 36″ 0,496 [3]
Luhman 16B T0.5 (?) (?) 15h 49m 16s −53° 19′ 36″ 0,496 [3]
4 Wolf 359 7,782 M5.5V 13,53 16,64 10h 56m 29s +07° 00′ 53″ 0,41910 [1]
5 Lalande 21185 8,294 M2.0V 7,47 10,44 11h 03m 20s +35° 58′ 12″ 0,39325 [1]
6 Sirius
(Kaksoistähti)
Sirius A 8,583 A1V −1,47 1,47 06h 45m 09s −16° 42′ 58″ 0,38002 [1]
Sirius B DA2 8,44 11,43 06h 45m 09s −16° 42′ 58″ 0,38002 [1]
7 Luyten 726-8
(Kaksoistähti)
BL Ceti 8,728 M5.5V 12,61 15,47 01h 39m 01s −17° 57′ 01″ 0,37370 [1]
UV Ceti M6.0V 13,06 15,93 01h 39m 01s −17° 57′ 01″ 0,37370 [1]
8 Ross 154 9,672 M3.5V 10,44 13,08 18h 49m 49s −23° 50′ 10″ 0,33722 [1]
9 Ross 248 10,310 M5.5V 12,29 14,79 23h 41m 55s +44° 10′ 30″ 0,31637 [1]
10 Epsilon Eridani 10,480 K2V b[4] 3,73 6,20 03h 32m 56s −09° 27′ 30″ 0,31122 [1]
11 WISE 1506+7027 10,5 T6 14,33[5] (?) 15h 06m 50s 70° 27′ 36″ 0,310 [6]
12 Lacaille 9352 10,691 M1.0V 7,34 9,76 23h 05m 52s −35° 51′ 11″ 0,30508 [1]
13 Ross 128 10,940 M4.0V 11,16 13,53 11h 47m 44s +00° 48′ 16″ 0,29814 [1]
14 WISE 0350-5658 11,2 Y1 22,8 (?) (?) (?) 0,291 [6]
15 EZ Aquarii
(Kolmoistähti)
EZ Aquarii A 11,266 M5.0V 13,03 15,33 22h 28m 33s -15° 18′ 07″ 0,28950 [1]
EZ Aquarii B M (?) 13,27 15,57 22h 28m 33s -15° 18′ 07″ 0,28950 [1]
EZ Aquarii C M (?) 15,07 17,37 22h 28m 33s -15° 18′ 07″ 0,28950 [1]
16 61 Cygni
(Kaksoistähti)
61 Cygni A 11,401 K5.0V 5,20 7,48 21h 06m 54s +38° 44′ 58″ 0,28608 [1]
61 Cygni B K7.0V 6,03 8,31 21h 06m 54s +38° 44′ 58″ 0,28608 [1]
17 Procyon
(Kaksoistähti)
Procyon A 11,437 F5 IV–V 0,37 2,65 07h 39m 18s +05° 13′ 30″ 0,28517 [1]
Procyon B DQZ 10,70 12,98 07h 39m 18s +05° 13′ 30″ 0,28517 [1]
18 Struve 2398
(Kaksoistähti)
Struve 2398 A 11,491 M3.0V 8,90 11,17 18h 42m 47s +59° 37′ 49″ 0,28383 [1]
Struve 2398 B M3.5V 9,69 11,96 18h 42m 47s +59° 37′ 49″ 0,28383 [1]
19 Groombridge 34
(Kaksoistähti)
GX Andromedae[7] 11,654 M1.5V 8,08 10,31 00h 18m 23s +44° 01′ 23″ 0,27987 [1]
GQ Andromedae[8] M5.5V 11,06 13,30 00h 18m 23s +44° 01′ 23″ 0,27987 [1]
20 Epsilon Indi
(Kolmoistähti)
Epsilon Indi A 11,815 K4.0V 4,68 6,89 22h 03m 22s -56° 47′ 10″ 0,27607 [1]
Epsilon Indi Ba T1.0 (?) (?) 22h 04m 11s -56° 46′ 58″ 0,27607 [1]
Epsilon Indi Bb T6.0 (?) (?) 22h 04m 11s -56° 46′ 58″ 0,27607 [1]
21 DX Cancri 11,826 M6.0V 14,90 17,10 08h 29m 50s +24° 46′ 37″ 0,27580 [1]
22 Tau Ceti 11,905 G8V 3,49 11,98 07h 27m 25s +05° 13′ 33″ 0,26623 [1]
23 GJ 1061 11,991 M5.0V 13,09 15,26 03h 35m 60s -44° 30′ 45″ 0,27201 [1]
23 YZ Ceti 12,121 M4.0V 12,10 14,25 01h 12m 31s -16° 59′ 56″ 0,26908 [1]
25 Luytenin tähti 12,251 M3.5V 9,85 11,98 07h 27m 25s +05° 13′ 33″ 0,26623 [1]
26 SCR 1845-6357
(Kaksoistähti)
SCR 1845-6357 A 12,568 M8.5V 17,40 19,47 18h 45m 05s -63° 57′ 48″ 0,25950 [1]
SCR 1845-6357 B T6 13,26[5] (?) 18h 45m 03s -63° 57′ 52″ 0,25950 [1]
27 Teegardenin tähti 12,573 M6.5V 15,14 17,21 02h 53m 01s +16° 52′ 53″ 0,25941 [1]
28 Kapteynin tähti 12,757 M2.0 8,85 10,89 05h 11m 41s -45° 01′ 06″ 0,25567 [1]
29 Lacaille 8760 12,869 K9.0V 6,67 8,69 21h 17m 15s -38° 52′ 03″ 0,25344 [1]
30 Kruger 60
(Kaksoistähti)
Kruger 60 A 13,149 M3.0 9,79 11,76 22h 27m 60s +57° 41′ 45″ 0,24806 [1]
Kruger 60 B M4.0 11,41 13,37 22h 27m 60s +57° 41′ 45″ 0,24806 [1]

Kartta lähimmistä tähdistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alla on englanninkielinen kartta joistakin lähimmistä tähdistä:

Nearby Stars (14ly Radius).svg

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huomautukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Laskettu trigonometrisestä parallaksista
  2. Etäisyys Maasta on 0,0000158125 valovuotta (8 min 19,005 s)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap The One Hundred Nearest Star Systems 1.1.2012. Research Consortium on Nearby Stars. Viitattu 28.8.2013. (englanniksi)
  2. Zolotukhin, Ivan: Planet alf Cen B b The Extrasolar Planet Encyclopedia. Viitattu 11.11.2013. (englanniksi)
  3. a b Mamajek, Eric E.: Comments on the Nearby Binary Brown Dwarf WISE J104915.57-531906 (PDF) 21.3.2013. Viitattu 28.8.2013. (englanniksi)
  4. Zolotukhin, Ivan: Planet eps Eridani b The Extrasolar Planet Encyclopedia. Viitattu 11.11.2013. (englanniksi)
  5. a b Photometry, spectroscopy, and astrometry of M, L, and T dwarfs caltech.edu. Viitattu 13.11.2013. (englanniksi)
  6. a b Marsh, Kennet et al.: Parallaxes and Proper Motions of Ultracool Brown Dwarfs of Spectral Types Y and Late T (PDF) 29.11.2012. Viitattu 11.11.2013. (englanniksi)
  7. V* GX And -- Flare Star SIMBAD. Centre de données astronomiques de Strasbourg. Viitattu 11.11.2013. (englanniksi)
  8. V* GQ And -- Flare Star SIMBAD. Centre de données astronomiques de Strasbourg. Viitattu 11.11.2013. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarkkoja luetteloita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Epätarkkoja luetteloita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]