Luettelo Maan ulkopuolisista dyyneistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo Maan ulkopuolisista dyyneistä. Maan lisäksi dyynejä on muillakin aurinkokunnan kappaleilla. Ne on nimetty Undae termillä. Kansainvälinen tähtitieteellinen unioni (IAU) on nimennyt niitä planeetoilla Mars ja Venus sekä Saturnuksen kuulla Titanilla, mistä Cassini-Huygens luotain löysi dyynimaisiä hiekkamuodostelmia.[1]

Marsin dyynit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Undae Koordinaatit Halkaisija (km) Nimetty mukaan
Abalos Undae 78.52°N, 272.5°E 442,74 klassinen albedopiirteen nimi
Aspledon Undae 73.06°N, 309.65°E 215,2 klassinen albedopiirteen nimi
Hyperboreae Undae 79.96°N, 310.51°E 463,65 klassinen albedopiirteen nimi
Ogygis Undae 49.66°S, 293.79°E 87,7 klassinen albedopiirteen nimi
Olympia Undae 81.16°N, 178.48°E 1507,96 klassinen albedopiirteen nimi
Siton Undae 75.55°N, 297.28°E 222,97 klassinen albedopiirteen nimi

Lähde: [2]

Venuksen dyynit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Undae Koordinaatit Halkaisija (km) Nimetty mukaan
Al-Uzza Undae 67.7°N, 90.5°E 150 Al-‘Uzzá, arabialainen aavikon jumalatar[3]
Menat Undae 24.8°S, 339.4°E 100 Menat, arabialainen aavikon jumalatar[4]

Aikaisemmin dyyninä pidettiin Ningal Undae kohdetta, nimetty Ningalin, sumerilaisen Sin-jumalan puolison mukaan, mutta IAU uudelleennimesi tämän Ningal Lineae nimelle vuonna 2010.[5]

Titanin dyynit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Undae Koordinaatit Halkaisija (km) Nimetty mukaan
Aura Undae 13.79°N, 226.86°W 490 Aura, aamutuulen titaaninen jumalatar kreikan mytologiassa
Boreas Undae 6°S, 215°W 260 Boreas, pohjoistuulen anemos
Eurus Undae 7.5°S, 210.3°W 220 Euros, itätuulen anemos
Notus Undae 10°S, 211.1°W 530 Notos, etelätuulen henkilöitymä ja jumaluus
Zephyrus Undae 8.5°S, 217.1°W 130 Zefyros, länsituulen henkilöitymä ja jumaluus

Lähde: [6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Titan's Seas Are Sand saturn.jpl.nasa.gov. 4. toukokuuta 2006. Arkistoitu . Viitattu 8.12.2018. (englanniksi)
  2. https://planetarynames.wr.usgs.gov/SearchResults?target=MARS&featureType=Unda,%20undae
  3. USGS Gazetteer of Planetary Nomenclature: Al-Uzza Undae planetarynames.wr.usgs.gov. Viitattu 8.12.2018. (englanniksi)
  4. USGS Gazetteer of Planetary Nomenclature: Menat Undae planetarynames.wr.usgs.gov. Viitattu 8.12.2018. (englanniksi)
  5. USGS Gazetteer of Planetary Nomenclature: Ningal Undae planetarynames.wr.usgs.gov. Viitattu 8.12.2018. (englanniksi)
  6. https://planetarynames.wr.usgs.gov/SearchResults?target=TITAN&featureType=Unda,%20undae