Luettelo Knallin ja sateenvarjon jaksoista

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä on luettelo Knallin ja sateenvarjon jaksoista. Luettelo on numeroitu Yleisradion äänitysjärjestyksen mukaan. Jakson 139 ja jaksot 146–170 Edward Taylor käsikirjoitti suoraan Ylelle eikä niitä käännetty alkuperäisjaksoista[1].

Osa Suomalainen nimi Ensilähetys Alkup.
osa
Alkuperäiset nimet[2] Ohj.
Kesto Yle[3] Juoni ja lisätietoa
1 Päävoitto 15.12.1979 7.9 Just the Ticket RR 34 min 19 Valtio järjestää arpajaiset ja Erikoisosaston miehet keksivät kustannuksettomia päävoittoja. Arpajaiset eivät ole menestys, joten päävoitoksi asetetaan 50 000 puntaa. Tämän jälkeen arvat menevät paremmin kaupaksi, mutta voittajia vain ilmenee turhan monta.
2 Hyvin menee 12.1.1980 5.1 A Rotten System S 37 min 19 Sir Henry on määrännyt ministeriöön terveystarkastuksen, jonka tulokset aiheuttavat vakavaa hämmennystä. Erikoisosasto vastaa myös sekä Brightonin rauhankonferenssin järjestelyistä että varieteetaiteilijoiden esityksen huolehtimisesta.
3 Kruununjalokivet varmoissa käsissä 26.1.1980 8.7 Something of Value RR 43 min 18 Lamm on lomalla. Vuoden siivoojatytön valinnan julkistaminen on annettu Hamilton-Jonesille ja hän lähettää Mildredin kauppaan ostamaan palkintosiivousvälineitä. Sir Henry on ostanut Daphne Bentwaterille laatikollisen shamppanjaa. Valtiopäivien avajaiset järjestetään samana päivänä kuin siivoojajuhla ja niiden lähestyessä huhutaan, että kruununjalokivet aiotaan ryöstää ja ne aiotaan siirtää turvaan paikkaan, josta kukaan ei osaa niitä etsiä – Erikoisosastolle. Lamm on ostanut Mildredille tuliaisen, tämä puolestaan on lähdössä lomalle.
4 Keinottelua huonekaluilla 9.2.1980 8.5 The Desk Job S 36 min 9 Ministeriössä vaihdetaan kaikki huonekalut. Virkamiestemme työ on hoitaa käytännönjärjestelyt ja vanhojen huonekalujen eteenpäinmyynti. Ostaja löytyy nopeasti, valitettavasti vain erään pöydän laatikkoon on jäänyt yksi salainen asiakirja.
5 Mikä taulu 8.3.1980 5.2 A Brush With an Old Master RR 38 min 20 Lamm kirjoittaa aina muistilistansa imupaperille. Hamilton-Jones on alkanut harrastaa maalausta ja saa yhden maalauksen myytyä. Pääministerin asunnossa on tupajumeja ja Erikoisosasto saa tehtäväksi huolehtia korjaustöistä. HJ innostuu kovin taulunsa myymisestä ja Lamm saa mennä yksin Downing Street 10:een. HJ käskee Mildredin ilmoittaa Lammille, että hän on nyt päämies.
6 Sitruunoita 22.3.1980 5.4 A Sticky Business S 37 min 21 Mildred haluaa ennustaa Lammille Hamilton-Jonesin teenpuruista, mutta kuppi tippuu ja hajoaa. Korjaamisessa käytetty liima aiheuttaa ongelmia. Kauppaministeriöllä on ulkolaisia banaaneja koskeva tehtävä. Sir Henry lähettää Erikoisosaston miehille uuden metrolinjan avajaisia koskevan kansion. Valitettavasti se vain on liimautunut kiinni ja sisältöä ei saada selville.
7 Soittakaa enemmän 5.4.1980 8.4 Sorry, Wrong Number RR 40 min 22 Lennätinlaitos kaipaa uudistusta. Erikoisosaston kanssa asiaa selvittelee mr. Bell. Lammilla on pari hyvää ideaa väärien numeroiden eliminoimiseen paikkoja vaihtamalla, varsinkin kun hänestä tehdään osaston johtaja.
8 Rooli näytelmässä 1.7.1980 5.3 All Play and No Work S 39 min 21 Lamm on kirjoittanut näytelmän ministeriön näytelmäkerholle, mutta Hamilton-Jones ei halua ohjata sitä. Sir Henry antaa Lammille kansion, joka sisältää erittäin salaisia suunnitelmia. Hän vaatii osan Lammin näytelmästä. Erikoisosaston miehet lähettävät Lammin käsikirjoituksen arvosteltavaksi, ja se osoittautuu mestariteokseksi. Valitettavasti käsikirjoitus on hukkunut.
9 Työryhmä ’Pelastakaa maanviljelys’ 8.7.1980 8.6 Fowl Play RR 43 min 22 Erikoisosaston tehtävänä on vastata maanviljelijöiden lähettämiin kysymyksiin ja arvioida maanviljelyksen tilaa kaiken kaikkiaan. Erään maanviljelijän sellerinvarret on väärinkäsityksen vuoksi katkaistu ja virkamiehemme lähtevät hänen luokseen lepyttämään miestä. Isäntä itse on hyvin vihainen, mutta emäntä puolestaan on hyvin ymmärtäväinen ja ystävällinen virkamiehiä kohtaan ja ehtii kuitenkin lahjoittaa virkamiehille kukonpojan, kun isäntä häätää virkamiehet talostaan. Kukonpoikaa pitää tietysti ruokkia munintaa edistävällä kananruoalla, ja samaan aikaan sir Henryllä on hampaita vahvistavaa lisäainetta maitoon.
10 Pariisin kokous 15.7.1980 8.1 The Conference Trick S 34 min 23 Avaruusasioiden kansainvälinen konferenssi pidetään Pariisissa ja siellä on tarkoitus jakaa Venus-planeetta kansakunnille huutokauppaperiaatteella. Kauppoihin ei vain ole varaa, mutta tarjouksia on pakko antaa uskottavuuden säilyttämiseksi. Siispä konferenssiin lähetetään Britannia edustamaan Hamilton-Jones ja Lamm. Valitettavasti muillakin konferenssin valtioilla on samankaltaisia ongelmia, joten lopputulos ei aivan vastaa Britannian odotuksia.
11 Vaatimaton pikku viinipullo 22.7.1980 5.5 The Home-Brewed Non-Vintage Bomb RR 37 min 23 Virkamiestemme täytyy lähteä Skotlantiin tarkistamaan erästä atomivoimalaa. Kun kaikki tuntuu olevan kunnossa, tohtori Potter tarjoaa heille lasilliset kuohuvaa rosee-viiniä. Viini on niin hyvää, että sitä täytyy viedä Lontooseen asti, ja sir Henryllekin täytyy lähettää pullo risteilylle. Pullot pakataan radioaktiivisen materiaalin säilytysastiaan ja tarkastus jatkuu ydinreaktoriin. Voimalassa on keksitty uusi ydinpommi Mirabelle, joka mahtuu samanlaiseen säilytysastiaan kuin viinipullot. Jos Mirabelle poistuu voimalasta, se räjähtää 48 tunnin sisällä. Seuraavan päivän tarkastuksessa huomataan, että Mirabelle on korvautunut viinipullolla ja pommin ripeä etsintä voikin alkaa.
12 Torpedo arkin alla 29.7.1980 8.2 The Night We Crept into the Crypt S 35 min 24 Lamm on hakenut jälleen kerran apulaisassistentin assistentin paikkaa assistenttivirastossa, muttei vieläkään saa sitä. Tästä masentuneena hän lähtee istumaan Thamesin rantaan. Hamilton-Jones ja Mildred päättävät hommata Lammille jotain tekemistä ja ilmoittavat hänet mukaan ministeriön Metsänluuhaajiin. Sir Henry antaa Erikoisosastolle työn alahuoneen hallintoviraston parissa, ongelmana tupajumit. Lammilla ei ole reppua, joten Mildred pakkaa hänen metsänluuhaustavaransa ruskeaan paperiin. Hän ottaa paketin mukaan alahuoneeseen, kun he menevät tutkimaan alahuoneen kellareita.
13 Suuri väestölaskenta 5.8.1980 8.8 Taking Leave of Their Census RR 49 min 11 Erikoisosastolla tarkastetaan väestönlaskentakaavakkeita. Koko Britannian kaavakkeet ovat saapuneet, mutta erään pienen kylän vastaukset puuttuvat. Hamilton-Jones ja Lamm lähtevät selvittämään tilannetta ja joutuvat keskelle pikkukylän hämäriä hommia.
14 Ihan tavallinen päivä 12.8.1980 5.6 The Ship That Wagged Its Tail S 31 min 25 Lammin vuokraemännän koiraa, Prinsessaa, ahdistelee naapurin dobermanni. Niinpä Lamm suunnittelee aitaan uuden portin. Puolustusministeriön amiraali Carr ahdistelee Mildrediä uuden laivan, Super-Ellin näytteilleasetuksesta. Hamilton-Jones saa päättää paikan laivalle, mutta hän saa kuulla järkyttäviä uutisia Lammilta. Asialle on tehtävä jotain ja pian Super-Elliä tuodaankin White Halliin.
15 Poropeukalot Big Benissä 5.7.1981 13.3 Big Big Big Ben Bungle RR 41 min 10 Big Ben tarvitsee uuden vastapainon toimiakseen kunnolla. Ministeriön miehet saavat tehtäväkseen toimittaa sen paikoilleen. Lamm ostaa vuokraemännälleen syntymäpäivälahjaksi pakastetun jouluvanukkaan. Bernard vie Mildredin avoimuusseminaariin, josta Sir Henry innostuu kovasti.
16 Pötsihöttöä ja maksakakkaroita 12.7.1981 13.1 Mission Inedible S 35 min 27 Valtiontalous on taas tiukalla ja ministeriössä päätetään perustaa työntekijärahasto toimistojen viihtyisyyden parantamiseksi. Lordi Stilton antaa sir Henrylle tehtävän lähteä Yhdysvaltoihin markkinoimaan brittiläisiä ruokatarvikkeita ja Hamilton-Jones ja Lamm lähtevät mukaan. Yhdysvalloissa kärsitään suuresta talouskriisistä ja he odottavat suurta lainatarjousta. Niinpä erikoisosastolaisten tarjous tulee kuin tilauksesta.
17 Liukkaasti lääkärille 19.7.1981 12.6 A Turn for the Nurse RR 36 min 26 Sir Henryllä on yskä ja erikoisosastolaisilla omia parannuskeinoja. Terveysosastolla on kiireitä ja Erikoisosaston täytyy hoitaa St Tyrän sairaalan huoltokuljetukset. Keskuslämmitys reistailee, lämmitysmiehet tarvitsevat uudet saappaat ja perhesuunnitteluklinikka lisätarvikkeita. Sir Henry liukastuu linimentiksi tarkoitettuun hanhenrasvaan ja joutuu katkenneen käden takia St Tyrän sairaalaan. Korjaustyöt jatkuvat ja sir Henrylle haetaan erikoishoitoa. Kaikenlaiset sairaalatyöt jatkuvat ja salitkin menevät sekaisin.
18 Taiteellinen hevosenleikki 26.7.1981 13.2 Horse Play RR 42 min - Hamilton-Jones ja Lamm saavat tehtäväkseen ostaa huutokaupasta 3 000 vuotta vanhan veistoksen. Tavaroiden myymisjärjestystä on muutettu, mutta eihän se nyt mitään voi tarkoittaa. Daphne Bentwaterilla on syntymäpäivä ja sir Henryllä on hänelle lahjaksi yöpaita ja puhuva nukke. Lamm tipauttaa veistoksen vahingossa lattialle ja se menee rikki. Korjauksen jälkeen veistos on hieman erinäköinen, mutta museoon se menee silti.
19 Ministeriö merihädässä 2.8.1981 13.4 A Motley Crew RR 48 min - Hamilton-Jones ja Lamm lähetetään Pohjanmerelle öljynporauslautta Dianalle, kun sir Henry lähtee samoille vesille huvipurjeilemaan Titanic Lusitaniallaan. Kun helikopteri on vienyt miehet lautalle, tehtäväkin selvenee: erään öljynporausmiehen rankaiseminen, hän kun on liimannut vakuutusmaksutarran työkorttiinsa väärinpäin. Kun sääntörikkomuksia löytyy lisää, ei lautan esimies enää kestä virkamiehiä. Niinpä he lähtevät omin neuvoin tutustumaan öljynporauslauttaan ja niiden kiinnitysköysiin.
20 Ihmeellinen vesitankki 9.8.1981 12.1 All Cisterns Go RR 39 min 27 Erikoisosasto tekee laivastoasiaselvitystä. Ministeriössä perustetaan viihtyvyyskomitea, jonka puheenjohtajaksi valitaan Vinku-Wilkins. Komitea päättää panna saniteettitilat kuntoon ja Wilkins pestataan korjaajaksi. Seuraavaksi pestataan korjaustöihin oikeat ammattilaiset, mutta he rikkovat ison vesitankin. Lamm ja Mildred päättävät korjata asian ja jättävät Hamilton-Jonesille lapun.
21 Energiakriisi 16.8.1981 13.7 Take Your Pick RR 40 min 26 Britanniassa on energiakriisi ja ministeriöstä on lämmöt katkaistu. Erikoisosaston tehtävä on käydä hiilikaivoksissa Walesissa etsimässä uusia kaivosalueita. Arkistosta löytyy yksi kaivos, jonka tuottavuustietoja ei ole tullut moneen vuoteen. Lisähämmennystä aiheuttaa virkamiesten Mildredille jättämä muistilappu.
22 Töllötintöppäily 23.8.1981 13.5 Not on Your Telly RR 40 min 28 Lehdistö on tehnyt kohun ministeriössä esiintyvästä seksihulluudesta. Hamilton-Jones haluaa tutustua artikkeliin myöhemmin ja pyytää Mildrediä panemaan lehtileikkeet kirjekuoreen. Erikoisosastolaiset saavat henkilökohtaiset edustuskulut ja sir Henry on varannut itselleen 850 puntaa kuukaudessa. Lordi Stilton kauhistuu tästä median takia, mutta sir Henry on jo ehtinyt antaa tiedon edustuskuluhakemuksista HJ:lle ja Lammille lähetettäväksi BBC:lle televisiohaastattelua varten. He väittävät kovasti lähettäneensä kuoren ja lähtevät äkkiä viemään sitä henkilökohtaisesti perille. Sillä aikaa sir Henry yrittää saada kuorensa tuhottua. Kun hän pääsee ohjelmaan asti, hänen kysymyksensä tuntuvat hieman muuttuneen matkalla.
23 Lamm matkalla maineeseen 4.7.1982 13.6 One Way Only RR 43 min 25 Lamm alkaa harrastaa tanssia ministeriön kerhossa ja hän tuntuu pärjäävän aika hyvin.
24 Pulut pulassa 11.7.1982 1.3 Strictly for the Birds / Birds of a Feather RR 34 min - Ikkunalaudalla pesivä pulupariskunta on saanut munan ja virkamiehemme päättävät juhlistaa asiaa tarjoamalla puluille konjakkiin kastettua keksiä. Isäpulu Antonius syö murusia innoissaan, mutta konjakki nousee päähän ja lintu tipahtaa Doveriin matkalla olevan bussin katolle. Niinpä Hamilton-Jonesin ja Lammin täytyy ottaa äitipulu Kleopatra ja muna hellään huomaansa.
25 Pandapaniikkia 18.7.1982 13.8 Claws RR 42 min 32 Kiinalaisten kanssa tehdään tavaravaihtoa: kiinalaiset saavat haggista, lautasliinoja ja jalkapalloja ja britit vaihdossa syömäpuikkoja. Mildred on tuohtunut, kun Bernard tuijottaa television säätyttöä. Ministeriön uutta terveysvirkailijaa pyydetään käymään hänen luonaan. Vaihtoa Kiinan ja Britannian välillä käydään myös eläintarhojen kesken: Pekingistä tulee koiraspanda Lontoon eläintarhan naaraspandan kumppaniksi, ja tämäkin asia on Erikoisosaston vastuulla.
26 Reipas raparperiretki 25.7.1982 1.7 The Rhubarb Pirates / The Country Caper S 43 min 32 Maanviljelijät eivät halua millään taipua ministeriön määräämiin standardeihin. Yksi maanviljelijä kasvattaa ylimittaisia raparpereita, ja niinpä Hamilton-Jones ja Lamm lähtevät tapaamaan viljelijää. Hänellä kuitenkin on todella hyvää raparperiviiniä.
27 Viimeinen tahto vie miehen läpi harmaan kiven 1.8.1982 1.12 Problem in the Park / Where There’s a Will S 39 min - Tehtailija Hugh Jago on kuollut ja testamentannut valtiolle paljon rahaa. Ainoana ehtona on pystyttää patsas Hyde Parkiin. Patsaan täytyy olla tehtailijan vaimon mieleen ja aikataulu on erittäin tiukka. Siksi Erikoisosastolla on vain kaksi taiteilijaa valittavanaan.
28 Joka toiselle kuoppaa kaivaa 22.8.1982 2.12 The Hole / Gone to Earth RR 33 min 28 White Hallin vieressä on työmaa, jonka kuoppa-asioihin Lamm sotkeutuu säästääkseen aikaa. Byrokratia on kuitenkin ihmeellinen asia ja muu toimiston väki luulee kuoppaselkkauksen koituneen Lammin tuhoksi.
29 Alas toitoi 5.9.1982 3.2 A Terrifying Weapon / Ban the Wotsit RR 39 min 33 Lammille on kertynyt aulaan vahtimestari Matthewsin säilytettäväksi runsaasti tavaraa. Nyt ne pitäisi kärrätä pois. Sattumat kuitenkin seuraavat toisiaan, romukasasta tuleekin jotain suurempaa ja kansainvälinen selkkaus on jo lähellä.
30 Avaruustutkimustiedotuskeskustoimisto 5.6.1983 1.2 The Big Rocket / Watch this Space S 35 min - Britannia kehittää omaa avaruusohjelmaa ja Erikoisosaston miehet saavat tehtäväksi laatia tiedotteita ohjelman edistymisestä. Mildred on tottelematon ja Lamm jättää Hamilton-Jonesille asiasta viestin. Lähetti vie väärän lapun Telexiin ja muutaman tulkinnan jälkeen ensimmäinen brittiläinen avaruuslentäjä onkin jo matkalla kuuhun.
31 Varsinaiset vaalit 12.6.1983 4.5 Up the Poll / Local Politics RR 35 min - Lammin leimakokoelman tutkiminen jää kesken, kun virkamiehemme saavat tehtäväksi mennä vaalivirkailijoiksi Crimleyn täytevaaleihin. Paikallinen vaalivirkailija ei ole kovin innoissaan valtion sekaantumisesta asiaan. Ehdokkaita on alun perin kaksi, mutta viime hetkellä hakemuspaperit jättää myös eräs Sydney Higgs, joka myöhemmin osoittautuu nuoremmaksi kuin luullaan.
32 Anteeksi maalaisuuteni 26.6.1983 1.4 French Cricket / Pardon My French S 37 min - Erikoisosaston miehet lähtevät Pariisiin kansainväliseen konferenssiin, järjestäjänä NATOn UHKA (urheilu-, harrastus- ja kulttuurialaosasto), tekemään krikettiä tunnetuksi. Laivalla he törmäävät kahteen itäeurooppalaiseen vakoojaan, jotka ovat päättäneet ottaa selvää, mitä NATOlla on mielessään. Ja hotellihuoneitakin vaihdellaan.
33 Teillä tietymättömillä 10.7.1983 1.13 The End of the Road / Traffic Diversions RR 36 min - Erikoisosaston on tarkoitus rakentaa ohikulkutie Soriin, Snedfieldiin. He tarvitsevat karttaa, mutta Bernardilla on alueesta vain vuodelta 1885 oleva kartta. Valitettavasti kartan päivittämisen jälkeen on valitulle Arseyn alueelle rakennettu jokunen pytinki, eivätkä asukkaat ole mielissään. Tämän takia sir Henry päättää suunnitelluttaa paikalle ylikulkutien. Valokuvat sillasta saapuvat, mutta ne eivät kelpaa. Niinpä työmaalle lähtee hyvin lyhennetty sähke, kun avajaiset ovat jo ovella.
34 Perästä kuuluu 17.7.1983 2.7 A Degrading Business S 38 min 29 Erikoisosastolle on hankittu sanelukone, jonka kokeilusta on kovasti hupia. Luokitusvirkamies on tulossa luokittelemaan virkamiehiämme, ja käy ilmi, että Hamilton-Jonesilta puuttuu B+-tutkinto, joten hän on epäpätevä virkaansa. Nyt hänen täytyy tehdä tutkinto tai hän menettää paikkansa.
35 Tapio tietää kaiken 24.7.1983 2.3 The Trouble with Cecil / Computac Langer RR 33 min - Erikoisosastolle tuodaan Tapio, Tietokoneen ApuPääte Informaation Ohjelmoimiseksi. Koneen mukana tulee tiukka neiti Sharp, joka opettaa koneen käyttöä. Samalla menevät toimiston säännöt uusiksi Tapion herkän toiminnan varmistamiseksi. Neiti Sharpin lähdettyä kuri äityy entiselleen, ja Tapiollekin keksitään hyvää käyttöä.
36 Epäviisas siirto 31.7.1983 3.13 A Slight Case of Demolition / An Unwise Move RR 31 min - Virkamiehet saavat tehtäväksi ratkaista Oakleyssä vellovan kiistan tien levennyksestä ja sen tiellä olevasta vanhasta yleisestä käymälästä. Virkamiehemme paneutuvat ongelmaan ja keksivätkin ratkaisun, mutta se ei vain mene aivan suunnitelmien mukaan.
37 Taikamatto 26.12.1983 1.9 The Magic Carpet RR & S 39 min 29 On joulupäivä, mutta Hamilton-Jones on määrännyt alaisensa töihin eikä suvaitse mitään jouluhöpinöitä. Ministeriön pihalle on parkkeerannut porojen vetämä reki. Omistajalta puuttuvat tarvittavat luvat, eikä HJ tahdo antaa periksi. Sir Henry käskee erikoisosastolaisten pyytää Joulupukiksi osoittautuneelta, työstään vetäytymään päättäneeltä kuskilta anteeksi, ja niin on lähdettävä Korvatunturille. (ainoa Knallin ja sateenvarjon jakso, joka on nauhoitettu studioyleisön edessä)
38 Oikeat saappaat 17.6.1984 1.1 The Great Footwear Scandal / Boots RR 39 min - Erikoisosaston on hankittava 20 000 paria saappaita armeijan NATO-harjoituksiin. Lamm ja Mildred hoitavat asian, mutta sotaharjoitus peruutetaan. Saappaat pitää siis saada jonnekin, ja jälleenmyyntiä hankaloittaa se seikka, että kaikki 20 000 saapasta ovat oikeaan jalkaan.
39 Ministeriön miehet villissä lännessä 24.6.1984 4.8 The Fastest Brolly in the West / The Magnificent Two S 35 min 15 Erikoisosasto passitetaan Virkamiesmuseoon, jossa Mildred erehtyy pahaksi onnekseen kysymään, miksi esillä olleessa knallissa on reikä. Lamm ja Hamilton-Jones alkavat muistelemaan isoisoisiensä seikkailuja Amerikan puolella entisaikaan.
40 Kaavamainen kaavake 15.7.1984 1.8 A Matter of Form RR 35 min - Virkamiehet keksivät kysymyksiä uuteen voimalaitoksen lupa-anomukseen. Lupa myönnetään vain syntyperäisille briteille, joten voimalaitoksen teenkeittäjän poika jää ilman lupaa, koska on syntynyt Transilvaniassa. Neuvokas äiti kiikuttaa poikansa Erikoisosastolle hoitoon luvansaannin ajaksi, mikä ei tiedä hyvää sir Henryn uuden skandaalionnettomuusohjelman takia. Niinpä Lammille pitää löytää vaimo.
41 Jokseenkin tärkeä henkilö 29.7.1984 1.6 Moderately Important Person S 37 min - Britanniaan saapuu valtiovierailulle Salubrian prinssi Salim allekirjoittamaan hyökkäämättömyyssopimusta. Hänet on luokiteltu jokseenkin tärkeäksi henkilöksi ja ylläpito on sen mukaista. Prinssi aiheuttaa paljon vaivaa käyttäytymisellään, mutta kaikki muuttuu, kun Salubriasta löytyy öljyä.
42 Sinä vakooja 5.8.1984 1.10 The Spy in Black Pinstripe RR 42 min 33 Hamilton-Jones on alkanut ottaa tanssitunteja, mutta haluaa pitää asian salassa. Erikoisosastolla on havaittu vuoto ja sir Henry epäilee HJ:ia. Lamm vahvistaa miehen käyttäytyneen viime aikoina oudosti. HJ on myös kuullut vuodosta ja hänen ja Mildredin epäilykset kohdistuvat oudosti käyttäytyvään Lammiin. (Alkuperäisjaksosta on johdettu jakso 11.11 A Merry Dance, joka on suomeksi 103. Polskan pyörteissä.)
43 Lammin harharetki 12.8.1984 4.9 Lamb Takes a Gambol /An Air of Resignation S 35 min - Lamm on kirjoittanut koko yön raporttia lentokenttämelun vähentämiseksi. Hamilton-Jones on tehnyt oman ehdotuksensa viidessä minuutissa ja Lamm saa tarpeekseen. Hän päättää jälleen kerran erota, mutta nyt kirje valitettavasti ehtii lähteä sir Henrylle. Uuden työpaikan löytyminen ei ole kauhean helppoa, eikä Lammin korvaajakaan ole kaikkien mieleen.
44 Ministeriön miehet Etelämerellä 26.8.1984 1.11 Island in the Sun S 44 min - Erikoisosasto auttaa ulkoministeriötä selvittämään pienen Innuendon saaren omistusta. Se selviää osaksi brittiläistä imperiumia, mutta saareen ei olla oltu missään yhteydessä vuoden 1918 jälkeen. Niinpä erikoisosastolaisten on lähdettävä saarelle katsomaan, missä tilassa maa tällä hetkellä on. Saaren kuvernööri on, ihme kyllä, vielä hengissä, mutta saarta johtavat saarelaiset sisarukset. Perintöruhtinas Hoki ei ole kovin innoissaan erikoisosastolaisten suunnitelmista tuoda brittiläinen yhteiskunta sääntöineen saarelle ja päättää hankkiutua miehistä eroon.
45 Ketjureaktio 11.6.1985 11.9 Chain Reaction RR 36 min - Lamm saa tehtäväksi suunnitella uudet puvut roskakuskeille. Sir Henry haluaa antaa lahjaksi Daphnelle yöpuvun ja vaimolleen nakkeja. Hamilton-Jonesilla on uusi virkaketju pormestarille. Kaikki nämä ovat tietenkin samanlaisissa paketeissa.
46 Poissa raiteilta 18.6.1985 12.4 Off the Rails S 33 min - Erikoisosastolaiset ovat myyneet suihkumoottorin amerikkalaiseen avaruusrakettiin. Valtion rautatiet ovat taloudellisissa vaikeuksissa ja linjoja täytyy leikata. Virkamiehemme lähtevät Luoteis-Englantiin selvittämään eri ratojen ja asemien taloudellista asemaa. He löytävät toimivan junayhteyden, joka on lopetettu jo vuosia sitten. Selviää, että alueen asukkaat ovat itse alkaneet ajaa junalinjaa vanhalla höyryveturilla, mikä ei käy päinsä. Erikoisosastolaiset suututtavat veturinkuljettajat ja joutuvat ottamaan hänen paikkansa. Pian seikkaillaankin jo pitkin yleistä rataverkkoa. (Alkuperäisjakso on johdettu jaksosta 2.6 Train of Events, joka on suomeksi 98. Kummitusjuna.)
47 Karhunpalvelus 25.6.1985 12.7 Seal of Office RR 35 min - Lordi Lovessin sirkus on tulossa kaupunkiin ja Lamm määrää sen Shepard’s Bushin puistoon. Hamilton-Jones tekee töitä puolustusministeriölle; suuren sotilaskatselmuksen käytännönjärjestelyt ovat hänen varassaan. Lisäksi vastavakoilunippeli sähköisen viestinnän häirintään on testaamatta ja virkamiesten täytyy viedä se testaukseen. Ministeriöön tehdään tehokkuustarkastus, mutta valitettavasti sirkustirehtööri tuo juuri silloin sirkuksen karhun uudelleensijoitettavaksi, kun sirkus on käsketty lopettaa. Kaiken lisäksi karhu syö häirintänapin.
48 Koneaivo koheltaa 2.7.1985 12.5 Penny Wise S 35 min - Hamilton-Jones saa potkut, kun ministeriössä vähennetään väkeä. Hänet korvataan todella tehokkaalla tietokoneella.
49 Energiaa etsimässä 9.7.1985 11.12 A Sense of Power RR 36 min - Energiakriisi jyllää pahimmillaan ja sähkön säästämiseksi täytyy keksiä uusia ideoita. Lammilla on hamsteri, jota hän ei saa pitää kotonaan. Sir Henry ei suvaitse lemmikeitä toimistossakaan, joten hamsteri täytyy piilottaa. Skotlantiin aiotaan avata uusi vesivoimala, mutta alueen asukkaat eivät halua talojensa hukkuvan. Erikoisosaston miehet lähetetään paikalle ja he pääsevätkin yhteisymmärrykseen korvaussummasta ja uusista asunnoista Perthissä.
50 Villaa ylle 16.7.1985 11.5 Wool Over their Eyes S 37 min 10 Erikoisosasto tekee työtä uusien telttakankaiden ja hienojen villakankaiden kanssa. Eräs lammasfarmari on jalostanut uuden lammasrodun, jonka villa on erinomaista. Virkamiehet pyytävät häneltä villanäytteen, mutta farmari lähettää koko lampaan. Pahaksi onneksi lammas katoaa, ja se on ainoa laatuaan ja siten erityisen kallis.
51 Arvaamaton arvonlisävero 5.8.1985 11.6 This Vat and the Other RR 37 min 2 Erikoisosasto auttaa verovirastoa ja löytää maksamattoman arvonlisäveron 1600-luvulta. Valitettavasti veroa ei ole maksettu, koska alkuperäinen lasku on jäänyt rästiin. Summa on kasvanut korkoa korolle, ja suurentunutta summaa lähdetään perimään.
52 Kirje joulupukille 24.12.1985 3.3 The Post Office Pantomime / Christmas Crackers RR 37 min 7 Erikoisosastolaiset joutuvat auttamaan Joulupukkia. Joulun lahjatoiveita on tuotu säkkitolkulla Erikoisosaston lattialle. Hamilton-Jones ja Lamm päättävät toteuttaa yhden lapsen toiveen ja valitsevat annettavaksi lahjaksi toivon mukaan pienen punaisen auton.
53 Kaaos kanavalla 24.6.1986 4.6 Waterway to Go / Chaos on the Canal RR 35 min 16 Blackwaterin sisävesikanavilla ajelee häirikkö, Horatio Robson, joka häiriköi kanavalla mm. sir Henryä. Asiasta on tehtävä loppu, ja Erikoisosaston miehet lähetetään katsomaan miestä. Valitettavasti miehet joutuvat veden varaan, ja heidät pelastaa – kukapa muu kuin Robson. Kun hän saa kuulla miesten olevan ministeriöstä, hän saa kohtauksen. Niinpä Hamilton-Jonesin ja Lammin on vietävä Robsonien kuljettama lasti perille.
54 Kyyditys New Yorkissa 1.7.1986 3.5 Bowler Hats and Submachine Guns / Taken for a Ride S 32 min 4 Hamilton-Jones tietää, että erikoisosastolaiset lähetetään Amerikkaan myymään Buckinghamin palatsin kuvalla varustettuja astiastoja. Virkamiestemme kanssa samassa hotellissa asuu pari brittiläistä rikollista, joilla on hallussaan dollarin painolaatta väärentämistä varten. Sitä hakemaan lähetetään New Yorkin alamaailman parhaimmisto.
55 Perheetön pelikaani 8.7.1986 3.10 Getting the Bird / Birds on the Wing RR 33 min 34 Westminsterin puiston toinen kuninkaallinen pelikaani on kuollut. Vanhan runon mukaan Englanti tuhoutuu, jos pelikaanit kuolevat. Niinpä jäljelle jääneelle pelikaanille on hommattava puoliso, jotta ne lisääntyisivät. Tehtävä lankeaa tietysti Erikoisosastolle, joka joutuu järjestelemään asioita useammankin suurlähetystön kanssa pelikaanin saamiseksi.
56 Päin tähtiä 15.7.1986 4.11 Out of this World / Reach for the Sky S 36 min 34 Erikoisosasto valvoo angloamerikkalaisen raketin lähtövalmisteluja. He pääsevät myös käymään raketissa ja puutteita löytyy, joten raketin lähtö on estettävä.
57 Vaihtelu virkistää 22.7.1986 11.10 All Change RR 35 min - Erikoisosaston miehet ovat valvoneet pääministerin uuden autotallin rakentamistöitä ja metriset mitat ovat aiheuttaneet heille hieman ongelmia. Virkamiehemme saavat tarpeekseen sir Henryn haukuista ja ottavat lopputilin. Korvaava työpaikka löytyy rakennusliikkeen johtoportaasta. Lordi Stilton on tyytymätön virkamiesten eroamisaaltoon ja pitää esimiehiä syyllisinä. Niinpä sir Henryn on saatava Hamilton-Jones ja Lamm takaisin valtion palvelukseen.
58 Huipulla tuulee 29.7.1986 10.7 Sky High RR 34 min 5 Ministeriön naapuritontille rakennetaan korkeaa rakennusta, mutta rakennustöiden edistyminen ei miellytä erikoisosastolaisia. He päättävät peruuttaa työmaan teetauot ja menevät itse pitämään huolen, ettei kieltoa rikota. Valitettavasti tuohtuneet työmiehet päättävät mennä lakkoon juuri kun Lamm, Hamilton-Jones ja Mildred ovat tutustumassa rakennuksen kattoon.
59 Sotaisa sotku 5.8.1986 4.1 The Battle of the River Thames / War Games S 34 min - Erikoisosasto etsii uutta ampumarataa armeijalle. Yhtenä mahdollisuutena on Canvyn saari, joka odottaa katuvalaistusta. (Johdettu jaksosta 1.5 The War with the Isle of Wight, joka on suomeksi 135. Saarivaltakunta.)
60 Enkeli lentää liihottaa 21.12.1986 4.13 What Has Four Wheels and Flies? / Christmas Crisis S 44 min - Ministeriön joulunäytelmää valmistellaan taas ja molemmat virkamiehet toivovat osaa. Lamm on saamassa tärkeän roolin, mutta Hamilton-Jonesin näyttelijäntaidot eivät ole ohjaajan mieleen. Lammin rooli on olla enkeli ja HJ päätyy paimenen koiran ääneksi. Britannian lentoliikenteen ongelmien ratkaisemistyön edistymiseksi sir Henry kieltää teatterikerhoon osallistumisen. Niinpä Lamm alkaa harjoitella salaa, mutta pahaksi onneksi sir Henry tulee suorittamaan tarkastusta harjoitusaikana.
61 Itsepäinen ja itsenäinen 14.7.1987 3.1 Rebel in Regents Park / A State of Independence RR 34 min 3 Erikoisosasto auttaa puisto-osastoa siirtämään vanhoja puutarhureita eläkkeelle. Puutarhuri Bronck ei suostu ministeriön määräyksiin ja linnoittautuu Regents Parkin ankkalammen keskellä olevalle saarelle, joka kuuluu vanhan asiakirjan mukaan heidän suvulleen eikä Britannialle. Niinpä erikoisosastolaisten täytyy lähteä taivuttelemaan miestä, mikä ei ole ihan helppoa, kun Bronck saa kansan tuen taakseen.
62 Mildredin koettelemukset 21.7.1987 4.2 The Tubby Submarine / Fit to Drop S 29 min 16 Erikoisosasto saa puolustusministeriöltä tehtäväksi vanhan sukellusveneen, Mimun, katsastamisen sekä ohjeet oikeita testausliikkeitä varten. Mildredin pitäisi laihduttaa ja Lamm lupaa hankkia hänelle kuntoiluohjeita.
63 Prinssi Abdul 28.7.1987 4.3 A Matter of Breeding / Some Day Our Prince will Come RR 32 min - Sir Henry on lähettänyt Erikoisosastolle muistion, jossa kertoo prinssi Abdul IV:n saapumiseen liittyvistä käytännönjärjestelyistä, mutta kun muistio on päätynyt Fatty Scottin häiden konfetiksi, virkamiestemme täytyy soveltaa aikaisempia käytäntöjä. Prinssi kuitenkin osoittautuu hevoseksi, ja heidän täytyy keksiä korvaava mies sovittuihin tapaamisiin.
64 Roskasakkia 4.8.1987 7.2 ? Up Up and Away / A Dusty Answer S 29 min 17 Lontoo on hukkumassa jätteisiin, ja jäteongelma pitää eliminoida. Se tehdään tietysti kaavakkeilla, joiden täyttämiseen tarvitaan lisää roskakuskeja.
65 Vankilakundeja 11.8.1987 3.6 On the Run / Jailbirds RR 35 min - Ministeriö haluaa myydä vankilan. Erikoisosasto käy katsastamassa myyntikohteen, mutta kaikki ei näytä siltä miltä pitäisi.
66 Laiva on lastattu 18.8.1987 3.4 All at Sea / A Naval Nightmare S 28 min - Laivastolla on uusi, uppoamaton laiva, HMS Voittamaton, jonka kunniaksi järjestetään sotaharjoitus. Erikoisosaston on tarkoitus järjestää harjoitukseen maalilaiva. Samaan aikaan inventoidaan myös 1700-luvulta peräisin olevaa museolaiva HMS Trafalgaria. Myös ankkuri ja maissa kiinni olevat köydet täytyy tarkistaa, ja yhtäkkiä laiva, mukanaan virkamiehemme ja muutama amerikkalaisturisti, lipuu aalloilla ei-toivotulla kurssilla.
67 Leipää tai sirkushuveja 26.6.1988 4.4 The Great Showbiz Fiasco / Stage Struck S 32 min 2 Hamilton-Jones ja Lamm jakavat taideapurahoja vääriin osoitteisiin. Taiteilijat hermostuvat tästä ja menevät lakkoon, joten kuninkaallinen gaalailta on vaarassa.
68 Paljastuksia puistossa 3.7.1988 6.2 Bare Necessities RR 32 min 12 Erikoisosasto saa työkseen löytää uudelle moottoritielle reitti. Vaihtoehtoja on kolme: yksi menee lordi Stiltonin maiden läpi, toinen tyttökoulun kohdalta ja kolmannen tiellä on nudistien lomakeskus. Viimeisen vaihtoehdon kohdalla päästään neuvotteluissa eteenpäin vaatteiden poisoton jälkeen.
69 Maapallon ympäri 80 sekunnissa 10.7.1988 3.14 The Fastest Ship in the World / The Incredible Voyage S 29 min 11 Lamm saa syntymäpäivälahjaksi uudenaikaisesta materiaalista valmistetun solmion. Hän ei malta lopettaa sen kehumista edes puolustusministeriön uusia sotalaivoja koskevan parlamenttikyselyn vastauksen sanelun aikana. Niinpä kummastusta alkaa aiheuttaa uusi laiva HMS Lyömätön, josta kukaan ei oikein tiedä mitään, mutta silti kaikki tietävät jotain.
70 Myrsky teetonkassa 17.7.1988 6.3 Storm in a Tea Urn RR 33 min 24 Sir Henry on kieltänyt teenkeiton toimistossa – teetä saa tästä lähtien vain tarjoiluvaunujen tonkasta. Ministeriön virkamiehet ovat tyytymättömiä ja menevät boikottiin, mihin tarjoiluvaunun täti ei ole tyytyväinen ja käy vastatoimiin. Sota jatkuu ja ammattiliitto miettii jopa lakkoa. Virkamiehemme ehdottavat kuitenkin hieman erilaista lähestymistapaa.
71 Kemiallista sodankäyntiä 24.7.1988 2.1 Pirates of Lakeview Reservoir / Chemical Warfare S 31 min 12 Kaupunginosajakoa uudistetaan, ja rajaviiva halkaisee tekoaltaan keskeltä Finsteadtin ja Hamleyn välillä. Finsteadtin fluorinlisäyssuunnitelmiin tulee muutoksia, hamleylaiset kun eivät halua fluoria juomaveteensä.
72 Piinapenkissä 31.7.1988 3.9 Customs of the Country / Trial by Ordeal RR 36 min 13 Lontoon uudelle lentokentälle täytyy löytää paikka ja sopiva tila löytyykin Backwoodin kylästä. Kyläläiset ovat valitettavasti asiasta eri mieltä, joten virkamiehemme menevät tapaamaan kyläläisiä ja Lamm päätyy hyviin puheväleihin asukkaiden kanssa. Suunnitelmista päätetään luopua, mutta kun kyläläiset saavat kuulla korvauksista, he päättävät saada lentokentän takaisin.
73 Sotilasfarssi 7.8.1988 2.2 Something About a Soldier / A Military Mishap S 33 min 3 Sir Henry on päättänyt sisustaa Erikoisosaston uudelleen, ja virkamiesten itse siirrellessä huonekaluja yhden kaapin alta löytyy sodanaikainen muistio erään sotajoukon kotiuttamisesta. Erikoisosastolaiset päättävät lähteä käymään varuskunnassa ja samaan junaan lyöttäytyy joukko saksalaisia lintubongareita.
74 Ilmojen valtiaat 14.8.1988 2.5 The Man Who Made It Rain / An Absolute Shower RR 33 min 14 Sir Henry lähettää Erikoisosastolle keksijän, joka on keksinyt säitä hallitsevan laitteen. Kun kone alkuepäilysten jälkeen osoittautuu toimivaksi, löytyy sille kaikenlaista käyttöä.
75 Nauhallista joulua 2.7.1989 9.7 Getting it Taped S 36 min - Lammilla on rooli ministeriön joulunäytelmässä ja Hamilton-Jones hoitaa pääministerin haastattelun äänitystä. Lamm ei olekaan ohjaajan mieleen eikä HJ:kaan ole päässyt aivan pääministerin keskusteluetäisyydelle. Tämä on pyytänyt sir Henryä kanssaan Yhdysvaltoihin katsomaan avaruusraketin laukaisua, ja sir Henry antaa virkamiehille haastattelunauhan toimitettavaksi radioon. Samaan aikaan Erikoisosasto saa tehtäväkseen nauhoittaa tärkeitä tietoja uudella nauhurilla, jota ei tietenkään saa käyttää omiin tarkoituksiin.
76 Sirkusta kerrakseen 9.7.1989 3.8 A Whitehall Circus / Send in the Clowns RR 31 min - Pääministerin uusi patsas kaipaa paikkaa ja Pottertonin kiertävä sirkus haluaa pystyttää telttansa hyvälle paikalle Lontooseen. Paikoiksi katsotaan Parlamenttiaukio ja kaasulaitoksen viereinen kukkula.
77 Kultakuume 16.7.1989 11.3 All That Glitters S 25 min - Maan käyttämättömien luonnonrikkauksien kartoitus on päivän polttava kysymys, ja Erikoisosaston täytyy laatia pääministerin vastaus parlamentille asiasta. Samaan aikaan heidän täytyy pitää silmällä Lontoon puistojen hoitoa ja toimittaa lantaa puistoihin. Virkamiehet antavat puisto-osastolle väärän kansion ja heidän täytyy saada se takaisin. Oikea mies kyllä löytyy, mutta sekaannusta syntyy, kun Mildred kirjoittaa pääministerin vastausta samaan aikaan kun Lamm kertoo kansion löytyneen.
78 Alimittaiset nakit 23.7.1989 2.9 Counter Spies / Under Cover Wort RR 34 min - Britanniassa myydään alimittaisia nakkeja ja vääränlaisia kurkkuja, joten Erikoisosaston täytyy puuttua asiaan. Hamilton-Jones tapaa klubilla vanhan koulukaverinsa, joka on seikkaillut ympäri maailmaa, eikä hän voi jäädä huonommaksi ja kertoo olevansa salaisissa tarkkailuhommissa. Valitettavasti vieraan vallan vakoojat kuulevat keskustelun ja vetävät omat johtopäätöksensä, mutta viestit ovat epäselviä ja vakoojat tarvitsevat jonkun selittämään asioita. Mildred on sopiva henkilö kertomaan, mitä Erikoisosastolla tehdään.
79 Nainen kuin nainen 30.7.1989 9.3 Find the Lady S 33 min 13 Erikoisosasto miettii ratkaisuja talouskriisiin, ja lisäksi sir Henry antaa heille tehtävän rekrytoida lisää siivoojia ministeriöön. Taloustieteen professori Banister, tunnettu myös vapaan seksuaalisuuden puolestapuhujana, saapuu auttamaan Erikoisosastoa talousasioissa. Samaan aikaan ministeriöön saapuu uusi siivooja.
80 Veden vallassa 6.8.1989 4.7 Dam Nuisance / Water Water Everywhere RR 30 min 17 Erikoisosaston työnä on edistää vesivoiman käyttöönottoa energiaministeriön puolesta. Pillingtonin pikkukylästä puolestaan pyydetään apua erään kyläläisen saamiseksi aisoihin. Hän tahtoo kanavoida maittensa halki kulkevan joen omille pelloilleen. Erikoisosaston miehet matkustavat Pillingtoniin, mutta ensimmäinen henkilö, jonka he tapaavat, on kyseinen kyläläinen jota virkamiehet päättävät auttaa. (Käännösvaiheessa tapahtuneen virheen takia Sir Henry Pitkiniä kutsutaan yhdessä kohtauksessa vahingossa alkuperäisen sarjan mukaan Sir Gregoryksi.)
81 Hirmu-Harrin taistelu 3.6.1990 6.12 Bringing The House Down / Siege Tactics RR 37 min 4 Ministeriössä etsitään paikkaa uudelle toimistotalolle. Hyvä paikka löytyykin eräältä asuinalueelta, mutta alueen asukkaat panevat kampoihin, ja heillä on joukoissaan ministeriön tavat tunteva sisäpiiriläinen…
82 Herrahissi 10.6.1990 9.12 Monkey Business / A Chance of Promotion S 35 min 20 Sir Henry on vaihtamassa työpaikkaa ja seuraajaksi on tunkua. Erikoisosastolla on tehtävää myös konferenssijärjestelyissä ja gibraltarilaisen apinan vastaanottamisessa. Koska virkamiehemme eivät tiedä, mihin apina pitää viedä, tuodaan se virastoon. Hamilton-Jones ja Lamm kutsutaan työhaastatteluun yhtä aikaa, mutta Lamm ei ole aivan entisensä…
83 Miinaoppia aloittelijoille 17.6.1990 3.12 The Thing on the Beach / An Explosive Situation RR 32 min 18 Lamm on lähtenyt lomalle ja Hamilton-Jones joutuu hoitamaan koko toimiston työt. Lamm on kertonut urotöistään paikalliselle naiselle, joka pitää tätä suurena sankarina. Uimarannalle on ajautunut sodan aikainen tuhoväline - miina. Sitä purkamaan päätyy kukapa muu kuin Lamm…
84 Tipu tietokoneessa 24.6.1990 3.11 The Girl in the Case / A Technical Hitch S 32 min 6 Britannian tarkoitus on myydä uusia tietokoneita maailmalle ja eräs kiinalainen liikemies matkustaa katsomaan sitä. Lammin käsiala on ollut tietokonevalmistajan mielestä epäselvä eikä tietokone ole saapunut oikeaan näyttelytilaan. Kiinalainen on innoissaan Lontoon tarjoamista villin elämän mahdollisuuksista, mutta oppaana toimiva Lamm ymmärtää tipujen tiiraamisen kerta toisensa jälkeen väärin. Tehtaalla ei ole tarjota kuin toisen koneen kuoret, joten jotain täytyy hankkia koneeseen sisukset…
85 Vaarallinen tehtävä 1.7.1990 6.04 The Moving Target / A Sitting Duck RR 34 min Lamm antaa Mildredille listan kirjastosta haettavista dekkareista. Sir Henryn pitää mennä laukaisemaan Britannian ensimmäinen miehitetty avaruusraketti, mutta hän saa tappouhkauksen. Hänen tilalleen otetaan Lamm, joka ei tiedä uhkauksesta mitään…
86 Ylämaan tuulia 8.7.1990 2.08 The Butcher of Glensporran / Highland Fling S 37 min Erikoisosasto saa tehtäväkseen käydä skotlantilaisessa linnassa, jonka ministeriö aikoo ostaa osastojen hajasijoitukseen. Linna on sopiva, ja kaupoistakin päästään sopimukseen, mutta kun virkamiehet saavat tietää, mikä osasto linnaan aiotaan sijoittaa, pitää saada linnan omistaja suostumaan kaupan purkuun…
87 Nimetön vihje 30.6.1991 3.07 A Gift for Sir Gregory / Clockwork RR 30 min 6 Sir Henry tulee olleeksi 25 töissä Erikoisosastolla, ja hän ei unohda vihjata juhlapäivästä. Hänelle ostetaan lahjaksi käkikello, mutta kellosepällä vain on omia suunnitelmia myynnin edistämiseksi. Lamm saa toimia sankarina, mutta seuraukset ovat kyseenalaisia…
88 Vadelmavuori 7.7.1991 6.01 Bye-Bye Mildred S 30 min Britanniassa yritetään saada vientitasetta kuntoon, joten sir Henry on päättänyt antaa Erikoisosastolle tehtäväksi etsiä sopiva firma valtavan vadelmavuoren säilömiseen ja viemiseen säilykkeinä ulkomaille. Mildred ottaa lopputilin ja vaihtaa yksityiselle puolelle, mutta ei sielläkään kovin erilainen ilmapiiri vallitse…
89 Porno pois 14.7.1991 10.12 In the Picture / Keep it Clean RR 32 min Erikoisosasto kamppailee kansansiveytyskampanjan parissa. Lamm aloittaa Ministeriön kuvanveistokerhon, muttei saa tunnilla alastonmallia veistetyksi, joten opettaja antaa hänelle kotitehtävän ja kuvan malliksi mukaan. Lordi Shorthouse lähettää Erikoisosastolle kirjeen, jossa hän tiedustelee hallituksen linjaa yleiseen säädyllisyyteen, ja hänelle lähetetään valtion pornografianvastaisen julkilausuma. Samalla brittien virallisen matkailuesitteen päivitys on kesken…
90 Kovan onnen ruukku 21.7.1991 6.08 Miss Chatterly's Lover / An Affaire to Remember S 34 min Ministeriöön on julistettu hätätila tehokkuuskampanjan nimissä. Sir Henry kertoo, että tarkastaja Hawk tulee joka osastolle tarkastamaan tehokkuutta kuukaudeksi. Hawk löytääkin heiltä kukkaruukun, jonka Hamilton-Jones väittää olevan hänelle. Tarkastajan sydän sulaa, ja virkamiehet näkevät tässä mahdollisuuden hyvään raporttiin…
91 Ministeriön häpeäpilkku 28.7.1991 10.13 She'll Have To Go / An Imminent Breakdown RR 31 min Mildred on taas sekoittanut asiakirjoja ja Hamilton-Jones pitää hänelle tiukan puhuttelun. HJ:n auto on mennyt rikki ja hän kertoo sir Henrylle päättäneensä hankkiutua siitä eroon. Lamm lupaa puhua HJ:lle Mildredin puolesta, mutta kuulee hänen puhelunsa autokorjaamolle ja luulee sihteerin uran olevan vaakalaudalla. Niinpä Lamm yrittää parhaansa pitääkseen Mildredin töissä…
92 Iloa elämään 4.8.1991 10.09 Health and Deficiency / Spread a Little Happiness S 30 min Erikoisosastolle päätyy masentunut papukaija ja virkamiehemme saavat hoitaa sitä. Papukaijalle määrätään pillereitä, jotka tekevät iloiseksi. Terveysministeriöllä on Erikoisosastolle työ kalsiumyhdisteiden lisäämiseksi maitoon. Lammille junaillaan vaimoa ja välitystoimiston nainen sattuu toimistolle samaan aikaan kuin uusi siivooja…
93 Kummitusjuna 5.7.1992 2.06 Train of Events / The Ghost of Lower Grimley S 31 min 15 Eräillä suljetuilla raiteilla liikennöi juna, joten erikoisosastolaiset lähtevät selvittämään, kuka kehtaa rikkoa sääntöjä niin julkealla tavalla. Juna on kuulemma kummitusjuna, jota ajaa päätön kuljettaja. Kun juna pysähtyy mielenkiintoiseksi osoittautuneella asemalla, virkamiehemme hyppäävät sisään. Juna kulkee, koska junankuljettaja tahtoo kultakellon 40 vuoden palveluksesta. Viimeinen ajo on käsillä ja Hamilton-Jones antaa erikoisluvan ajaa tämän kerran… Alkuperäisjaksosta on johdettu jakso 12.4 Off The Rails, joka on suomeksi 48. Poissa raiteilta.
94 Suoraan lennosta 12.7.1992 4.10 Four Men in a Wellington RR 33 min Virkamiehet saavat kirjeen, jossa pyydetään lähettämään varaosa vanhaan hävittäjälentokoneeseen. Varuskunnan tosin pitäisi olla jo lakkautettu, joten Erikoisosaston miehet lähtevät kohti McBocking Hillin varuskuntaa, joka on ottanut Salama-pommikoneen omaan käyttöönsä. Tämä ei tietenkään saa paljastua ministeriölle, mutta onneksi upseerit keksivät suunnitelman X45…
95 Putkeen menee 19.7.1992 9.10 Flushed with Success / On the Fiddle S 31 min 7 Ministeriön putkisto on jälleen todella huonossa kunnossa. Virkamiestemme tehtävä on miettiä turisteille lisää vetonauloja ja järjestää kaartin lippuparaati, mutta sir Henry antaa luvan putkiston uudistamiseen halvalla. Lopulta hän käskee oikean putkiliikkeen tehdä työt ja samalla siirtää vessan lähemmäksi omaa huonettaan. Daphnella on syntymäpäivä ja sir Henry antaa hänen lahjansa Mildredille annettavaksi…
96 Mars Marsiin 26.7.1992 2.13 The Day the Martians Came / The Things from Outer Space RR 34 min Snedfieldin kylään laskeutuu lentävä lautanen, jonka sisältä putkahtaa kaksi pientä vihreää oliota. Erikoisosaston virkamiehet saavat tehtäväkseen tutkia tapauksen ja lähteä tapaamaan otuksia. Yllättäen Lamm ymmärtää marsilaisten puhetta ja hän pääsee tulkiksi, kun marsilaiset viedään katsomaan Britannian nähtävyyksiä. Marsilaiset ovat tulleet tapaamaan suurta tietäjää, jonka nimeä he eivät osaa sanoa. He eivät siis suostu osallistumaan kansainväliseen kauppatapaamiseen…
97 Sirkus Papukaija 2.8.1992 6.11 A Bird in the Hand / The Parrot Problem S 30 min Lady Pitkin on tulossa käymään Erikoisosastolla, kun sir Henry lähtee pitkäksi viikonlopuksi lomalle Daphnen kanssa. Niinpä ladyn kestitys ja radio-ohjelman vieminen jää virkamiestemme harteille. Sir Henry antaa varusteluministerin papukaijan Lammin hoidettavaksi lomansa ajaksi, ja Lamm ymmärtää hänen sanansa hieman väärin ajatellen, että mies jää eläkkeelle ja tekee hänestä alivaltiosihteerin…
98 Myrskyn merkit 9.8.1992 9.11 Under the Weather / The Gathering Storm RR 39 min - Lammin vasenta polvea kolottaa, tulee siis sadetta. Sir Henry aikoo pitää kutsut, jonne on tulossa jopa kuninkaallisen perheen jäseniä. Ilmatieteellinen osasto on jättänyt kaavakkeita täyttämättä ja virkamiestemme on mentävä auttamaan heitä täyttämään velvollisuutensa. Ilmatieteellisellä osastolla on eräs laite mennyt rikki ja ennusteita ei voi laatia. Lammin kolottavat nivelet saapuvat kuitenkin pelastukseksi.
99 Päivä kuninkaana 16.8.1992 2.4 Mahboni Lies Over the Ocean / King for a Day S 33 min Intian valtameren Mahmodin saarella käy kova kuhina vallanjaosta, kun saaren tulivuori uhkaa purkautua. Kuninkaan tehtävä on lepyttää vuoren jumalat heittäytymällä sen sisään. Onneksi virkamiehemme saapuvat sopivasti paikalle tuomaan itsenäisyysjulistusta…
100 Crum-joen silta 23.8.1992 9.4 Bridge Under Troubled Water / Sold down the River RR 32 min 14 Erikoisosaston pitää päättää, rakennetaanko Crum-joen yli silta vai ali tunneli. Tällä hetkellä Crum-joen yli vie lossi, eikä lautturi ole mielissään työnsä lopettamisesta. Hän jättääkin virkamiehemme irronneelle laiturille, joka ajelehtii kohti sir Henryn huvivenettä.
101 Silppua 12.6.1993 11.04 Torn to Shreds RR 30 min 1 Erikoisosaston edustus- ja kulunkitili on 75 penniä ylijäämäinen, eikä tämä sovi, koska voittoa tekevät osastot saavat seuraavana vuonna vähemmän rahaa. Ylijäämä on siis saatava nopeasti kulumaan…
102 Polskan pyörteissä 19.6.1993 11.11 A Merry Dance S 32 min 1 Hamilton-Jones on alkanut ottaa tanssitunteja, mutta haluaa pitää asian salassa. Erikoisosastolla on havaittu vuoto ja sir Henry epäilee HJ:a. Lamm vahvistaa miehen käyttäytyneen viime aikoina oudosti. HJ on myös kuullut vuodosta ja hänen ja Mildredin epäilykset kohdistuvat oudosti käyttäytyvään Lammiin… Alkuperäisjakso on johdettu jaksosta 1.10 The Spy In The Black Pin-Stripe, joka on suomeksi 38. Sinä vakooja.
103 Eufrosyyne-täti auttaa 26.6.1993 12.02 A Problem Shared RR 33 min 8 Hamilton-Jonesin puutarhapalsta henkilöstölehdessä poistetaan, mutta tilalle alkaa hän kirjoittaa Eufrosyyne-tädin palstaa, jossa hän vastailee viraston työntekijöiden esittämiin ongelmiin ja harmeihin. Samaan aikaan Lamm on tyytymätön asemaansa ja siihen kuinka HJ häntä kohtelee, joten hän päättää kysyä apua virkamieslehden uudelta palstalta…
104 Pois postin tieltä 3.7.1993 11.13 Postal Disorder S 29 min Postilaitos on katastrofaalisessa tilassa ja imagoa parantaakseen he päättävät lähettää kultatähdellä merkityn postisäkin Lontoosta Edinburghiin. Erikoisosaston miehet kehittelevät parannuksia postipalveluihin ja käyvät myös tutustumiskäynnillä postilaitoksessa. Lamm löytää sieltä mielenkiintoisen oven…
105 Kiinalaiset housut 10.7.1993 11.07 The Great Trouser Troubles RR 32 min Tuleva viikko on englantilais-kiinalainen juhlaviikko ja herra Kuka on tulossa valtiovierailulle. Virkamiehemme saavat tehtäväksi koristella juhlakulkueen reitin. Hamilton-Jones kuivaa kastuneet housunsa kaasulämmittimen päällä ja ne palavat. Lammin on lainattava housunsa, mutta nekin kastuvat. Housut tippuvat ikkunasta ja yhtäkkiä molemmat virkamiehet ovat alushoususillaan, kun Kiinan edustaja odottaa noutamistaan…
106 Linturetki 17.7.1993 12.03 The Whitehall Castaways S 31 min Pääministerin patsasta suunnitellaan pystytettäväksi Regent’s Parkiin. Samaisessa puistossa on historiallisesti merkittävä kastanjapuu, johon ollaan kiinnittämässä muistolaattaa ja Hamilton-Jonesin tehtävä on hoitaa käytännönjärjestelyt. Lammin tehtävä on keksiä myös uusia ansaintatapoja puistolle ja hän keksii tehdä muistoesineitä jostain puiston puusta. Puiston saaressa pesii harvinainen lintu, joten siellä ei saa tehdä muutostöitä. Lamm valitseekin siis umpimähkään erään puun miestenhuoneen paikaksi ja muistoesineiden materiaaliksi. Samaan aikaan toimistolla muut erikoisosastolaiset päättävät eristää saaren köydellä ruskeasuursääksen pesintärauhan turvaamiseksi…
107 Puluitta paras 6.8.1994 9.01 That’s My Pigeon S 30 min Hamilton-Jones lähtee viikonlopuksi maalle rikkaiden tuttujensa luokse, joten sir Henry antaa rakennusministeriön tehtävän Lammin hoidettavaksi. Kaupungin patsaat on puhdistettava ja Churchillin ja kuningatar Viktorian patsaat korjattava. Ongelmaksi koituvat pulut, jotka tekevät pesutyön nopeasti turhaksi. Niinpä puluista on päästävä eroon…
108 Sir Henry syö sanansa 13.8.1994 10.05 One Man’s Meat RR 35 min Teknologian uusin riemuvoitto on ravinnon tekeminen ruoaksi kelpaamattomasta materiaalista ja menetelmän lippulaivaksi valitaan jätepaperista tehty synteettinen liha. Sir Henry on saanut muistelmansa valmiiksi viiden vuoden työn jälkeen ja arkaluontoista materiaalia sisältävä teos on määrä julkaista pian. Erikoisosasto löytää sodanaikaisia lentokirjasia lähetettäväksi lihanäytteen valmistamiseksi ja sir Henry saa kunnian toimia televisiossa koemaistajana…
109 Vuoto virastossa 20.8.1994 9.08 Safe and Unsound S 34 min Siivooja tekee huonoa jälkeä ja Hamilton-Jones päättää ojentaa häntä ja toisinpäin. Onneksi muut ministeriössä työskentelevät ovat mukavampia, Lammkin antaa siivoojalle vanhoja asiakirjoja vietäväksi veljenpojalleen piirustuspapereiksi. Samaan aikaan ministeriössä huomataan tietovuoto, tärkeitä papereita on alkanut kadota…
110 Superpuljonki 27.8.1994 6.06 The Bigger the Better RR 33 min Erikoisosaston täytyy nimetä Vuoden Kotimainen Keksintö. Lamm on ostanut hyvin vaivaisen kaktuksen. Mildred keittää Lammin puljongin maitoon, mutta se on liian pahaa juotavaksi ja Lamm kaataa osan puljongista Mildredin siskon chihuahualle ja loput kaktukselle. Mildred tuo Lammin tietämättä Bernardin susikoiran toimistolle ja vähän hienomman kaktuksen vaivaisemman tilalle…
111 Sinisalama 3.9.1994 10.01 Plane Madness S 31 min Kauppaministeriön Rudge on lähtenyt lomalle, jättänyt pulut erikoisosastolaisten huomaan ja kirjoittanut niiden nimet ja luonnehdinnat ylös. Tämä paperi joutuu tehokkuustarkastaja Ella Grimleyn silmiin, ja suurta mielenkiintoa herättää erityisesti uusi lentokone, Sinisalama, jolla on ennenkuulumattomia ominaisuuksia…
112 Fyi faarao! 10.9.1994 10.04 I Want My Mummy RR 31 min Erikoisosaston tehtävä pystyttää British Museumin egyptiläisnäyttely ja huolehtia maahantulojärjestelyistä. Sir Henry petaa Daphne Bentwaterille paikkaa Erikoisosastolla, joten Mildredin on siis siirryttävä toiselle osastolle. Daphnen sihteerintaidot eivät kuitenkaan ole edes Mildredin tasolla ja myös Daphnen mummo aiheuttaa ongelmia. Virkamiestemme täytyy lähettää mummo lomalle ja pöydältä löytyykin pariisilaisen huippuhotellin esite, mutta eräs alivaltiosihteeri on myös katsellut samaa hotellia viikonloppulomalleen…
113 Yötyössä 17.9.1994 10.11 They Fry by Night RR 32 min Ministeriön palkat laahaavat elinkustannuksen perässä ja useat virkamiehet tekevät toista työtä. Hamilton-Jones kieltää tämän alaisiltaan, mutta kun Lammin vuokra nousee, on tämän pakko hakea töitä pitopalvelusta. Työhaastattelijana toimii eräs tuttu henkilö…
114 Sikamainen ballerina 24.9.1994 10.06 Ballet Nuisance S 28 min Sir Henry antaa Erikoisosastolle tehtäväksi huolehtia kuninkaallisen gaalaillan esiintyjistä. Mildred ottaa vastaan viestin, jossa kerrotaan maailman suurimman porsaan, La Belle Margariten, tulosta Ranskan maatalousnäyttelyyn. Valitettavasti hän lähtee lomalle, joten viestiä ei voi selventää…
115 Oma lehmä ojassa 22.7.1995 8.03 How Now, Brown Cow RR 32 min Royal Festival Hallissa on gaalailta on Erikoisosaston tehtävä on auttaa järjestelyissä. Samaan aikaan maitotalousnäyttelyyn on tulossa lehmä, Hampurin prinsessa Caroline. Mildred jättää viestin virkamiehille asiasta ja yhtäkkiä gaalailtaan onkin saapumassa saksalainen kuninkaallinen…
116 Pastalasti 29.7.1995 9.09 The Export Caper S 31 min 5 Erikoisosaston täytyy myydä perunoita italialaisille, ja vastavuoroisesti he suostuvat ostamaan vähän spagettia. Sopimus kuitenkin allekirjoitetaan italiaksi, ja huomataan että Italiassa on kovin samanlainen osasto kuin Britanniassakin…
117 Rapakon takana 5.8.1995 6.07 Trouble in the Air RR 32 min Erikoisosaston miehet lähtevät Amerikkaan osallistumaan Britannian matkailunedistämistapahtumaan. Paluulennolle he saavat salaisen tehtävän ottaa timanttisalakuljettaja kiinni, ja koneessa heidän seuraansa lyöttäytyy eräs nainen…
118 Kuningas Yrjö yllättää 12.8.1995 7.07 Transatlantic Trouble S 30 min Hamilton-Jonesin siskontytär tulee Amerikasta käymään, mutta hän osoittautuu vähän vanhemmaksi kuin luullaan ja on kovin innokas penkomaan vanhoja papereita. Löytyy vanha, Yrjö III:n allekirjoittama paperi, jonka sisältö ei ole kaikkien mieleen…
119 Pyssyn suusta 19.8.1995 10.03 Great Guns RR 31 min Yorkshiressä, Kirkin kunnassa on armeijan harjoitusalue, jonka ampumat harhalaukaukset ärsyttävät paikallisia asukkaita. Erikoisosaston miehet lähtevät välittäjämiehiksi, mutta heidän mielipiteensä eriävät: Hamilton-Jones löytää tuttuja niin armeijasta kuin paikallisistakin ja päätyy paikallisten puolelle, Lamm puolestaan päätyy armeijan taakse…
120 Nakkimakkaroita ja kurttupiiraita 26.8.1995 9.06 Food For Thought S 32 min Virkamiehemme tutkivat elintarvikkeita ja käyvät lihapiirastehtaassa katsomassa, miten standardeja noudatetaan. Virkamieslehti tulee haastattelemaan Hamilton-Jonesia ja Lammia. Ulkovaltojen vakoilijat lukevat haastattelun ja vetävät johtopäätöksiä sen perusteella…
121 Käyttövarma torvi 6.1.1996 7.05 The Fool-Proof Fool RR 33 min Lennox-Brown saa viimein tarpeekseen Lammin toilailuista ja päättää erottaa Lammin, ja myös sir Henryllä on samanlaisia suunnitelmia. Mutta teknologiselle kehittelylaitokselle Lamm on korvaamaton ja hän pääseekin testaamaan yksinkertaisia laitteita niiden parantamiseksi… Ensimmäinen Lennox Brown -jakso.
122 Moderni ministeriö 27.7.1996 7.03 Thoroughly Modern Ministry RR 32 min Pääministeri aikoo modernisoida virkamieskoneistoa ja virkamiehemme saavat tehtäväksi panna uudistukset täytäntöön Erikoisosastolla. Ensin täytyy uudistaa ala-aula, ja korvata vahtimestari Matthews nuorella naisella. Kun Mildred työntää omat sormensa soppaan, vahtimestarivyyhdin ratkaisu on odotettua vaikeampaa…
123 Teekö terveellistä 3.8.1996 7.13 Gone to Pot S 31 min Erikoisosaston työnä on vähentää tuontia ja lisätä Britannian omavaraisuutta. He lähettävät elintarvikkeita testattavaksi ja päättävät lähettää myös teestä näytteen. Valitettavasti Lamm ottaa näytteen väärästä kannusta, ja tee päätetään kieltää. Sen tilalle otetaan peribrittiläinen juoma - olut…
124 Rasvainen juttu 10.8.1996 6.05 Oil Well That Ends Well S 27 min Lamm on ostanut pyörän vuokraemännältään ja tuo sen toimistoon. Lennox-Brownin vetolaatikko on jumissa ja siihen tarvitaan öljyä. Lamm sanelee ministerin vastauksen Mildredille Hyde Parkin kehittämiseksi ja puhelee samalla kuulumisia. Ministerin vastauksesta nouseekin kova häly…
125 Juustovaahtovanukkaan seikkailut 17.8.1996 6.09 The Pudding From Outer Space RR 30 min Lammin vuokraemäntä on luvannut tehdä hänelle suuren juustovaahtovanukkaan, jonka tuo virastoon. Avaruustutkimuskeskus lähettää kuuraketin hakemaan kuupölyä, Hamilton-Jones pääsee puhumaan jalkapallo-otteluun vieden ottelupallon mukanaan ja sir Henry antaa erikoisosastolaisille tehtäväksi viedä Venuksesta tuotu avaruuskivi museoon…
126 Kadonneiden puntien arvoitus 24.8.1996 7.08 The Finger Of Suspicion S 31 min Lamm on saanut häädön vuokraemännältään ja on asunut nyt viikon ministeriössä. Hänen työtehtävänään on kerätä yleisten käymälöiden tuotot. Kun summasta näyttää puuttuvan 300 puntaa viikossa, ja kun Mildred auttaa Lammia etsimään uutta asuntoa, heräävät Hamilton-Jonesin ja sir Henryn epäilykset…
127 Koirankujeita 7.6.1997 5.06 The Ship that Wagged its Tail RR 29 min Lammin vuokraemännän koiraa, Prinsessaa, ahdistelee naapurin dobermanni. Niinpä Lamm suunnittelee aitaan uuden portin. Puolustusministeriön amiraali Carr ahdistelee Mildrediä uuden laivan, Dianan näytteilleasetuksesta. Hamilton-Jones saa päättää paikan laivalle, mutta hän saa kuulla järkyttäviä uutisia Lammilta. Asialle on tehtävä jotain ja pian Dianaa tuodaankin White Halliin… Tehty vahingossa samasta alkuperäiskäsikirjoituksesta kuin Ihan tavallinen päivä (1980). Asia huomattiin vasta esityksen jälkeen.
128 Vettä väkevämpää 14.6.1997 6.10 A Little Of What You Fancy RR 31 min Sir Henry antaa Lennox-Brownille tehtävän selvittää alahuoneen rakennustöiden ongelmia. Lamm saa oman tehtävänsä tullilta: britit vievät vodkaa Venäjälle ja tankkilaivan lastaus on hoidettava. LB päättää uudistaa alahuoneen vesijohdot. Hommat menevät päällekkäin ja virkamiehet päättävät auttaa toisiaan…
129 Ryhmätyö ja ystävyys 21.6.1997 9.13 Cheesed Off S 30 min Lamm on möhlinyt jälleen kerran ja Lennox-Brownin mitta alkaa olla täynnä. Lamm kuulee oven takaa Mildredin ja LB:n keskustelua hiirtenhävityksestä ja ajattelee, että hän on itse tulilinjalla…
130 Piikkipaniikki 5.7.1997 9.02 Don't Let Them Needle You RR 35 min Koko valtionhallinto on päätetty flunssarokottaa, mutta Lennox-Brown ja Lamm eivät ole asiasta innoissaan, eikä ole sir Henrykään, joka silti käskee virkamiesten ottaa rokotteen. Eurooppalainen avaruusraketti on kuulemma rikkonut säädöksiä ja erikoisosastolaiset päätyvät selvittämään asiaa paikan päälle. He saavat mukaansa tutkittavaksi pullon Veratolia, erittäin tehokasta totuuslääkettä, tutkittavaksi…
131 Kuka tahansa erehtyy 12.7.1997 7.04 We All Make Mistakes S 32 min Hamilton-Jones ja Lamm valitsevat vitsipalvelupuhelimelleen pääministerin numeron. Sir Henryn mitta täyttyy ja hän nimittää Rodney Steelin Erikoisosaston päämieheksi. Steel ei vaikuta tekevän virheitä ja hänestä on päästävä eroon…
132 Potut pottuina 6.9.1997 6.13 Fair Exchange S 31 min Eräs maanviljelijä on suututtanut maatalousministeriön rakentamalla huussinsa väärään paikkaan. Erikoisosasto kuitenkin määrää sen siirrettäväksi perunansäilytyspaikan päälle ja potaatit muualle, ja niin perunat päätyvät ministeriön aulaan. Samaan aikaan Lamm on päättänyt korvata joulukortit lomakuvillaan ja virkamiesten täytyy viedä kuningattaren kuva setelipainoon uutta punnan seteliä varten… Viimeinen Hamilton-Jones-jakso.
133 Sori, Shakespeare 24.10.1998 2.11 A Back-Dated Problem / Sorry, Mr Shakespeare S 33 min 8 Sir Henry lähettää virkamiehet siivoamaan arkistoa. Arkistosta löytyy selostus 1500-luvulta, jolloin Erikoisosaston tehtävänä on ollut tarkastaa kaikki näytelmät ja muut huvit. John Grumdingle ja William Shakespeare ovat tulossa tarkistuttamaan näytelmänsä…
134 Älä mainosta! 31.10.1998 2.10 A Question of Dundancy / It Pays to Advertise! S 28 min Ministeriössä on työvoimapula ja virkamiehet saavat tehtäväksi tehdä suuren mainoskampanjan. Mainostoimiston mielestä mainosfilmi on paras konsti, ja Lennox-Brown ja Lamm pääsevät pääosaan…
135 Saarivaltakunta 7.11.1998 1.05 The War with the Isle of Wight S 32 min Puolustusministeriö haluaa Wightin saaren sotaharjoitusalueeksi ja Erikoisosaston apua tarvitaan. Lamm lupaa hoitaa asian henkilökohtaisesti… Alkuperäisjaksosta on johdettu jakso 4.1 The Battle of the River Thames, joka on suomeksi 59. Sotaisa sotku.
136 Julistejupakka 14.11.1998 6.14 Bill Stickers is Innocent RR 33 min Valtio suunnittelee suurta, keskitettyä julistekampanjaa ja erikoisosastolaiset saavat tehtäväkseen hoitaa koko hoidon. Lamm on tuonut kissan toimistolle, mutta se karkaa ulos ja Lamm lähetetään pelastustehtäviin. Takaisin tultuaan ja kotiin lähdettyään Lamm muistaa tavaroidensa jääneen ikkunalaudalle ja kiipeää hakemaan niitä…
137 Tapaus psykiatri 21.11.1998 12.08 Birmingham is Revolting RR 33 min Virkamiestemme täytyy selvittää Birminghamin saasteongelma. Samaan aikaan ministeriössä kiertää psykiatri, joka haastattelee kaikkia virkamiehiä, ja haastattelujen perusteella virkoja jaetaan uudelleen. Niinpä Lamm saa johtoviran ja Birmingham autonomian…
138 Öljykriisi 28.11.1998 10.10 Big Deal RR 34 min Lordi Stilton käskee sir Henryn lähteä Abadabbaan hoitamaan valtion öljyasioita. Hän ottaa Daphnen mukaan ja lähettää virkamiehet aiemmin sopimalleen matkalle Skotlantiin. Lennox-Brown ja Lamm tosin luulevat itse lähtevänsä Lähi-itään, ja koneessa on tarjolla ramaisevia lentopelkolääkkeitä…
139 Uuden vuosituhannen airut 1.1.2000 The Millenium Misadventure 36 min Uusi vuosituhat ja uudet kujeet on ministeriön ilmapiiri uudenvuodenpäivänä. Päivän ohjelmaan kuuluu mm. ihmisimitaatio Ivanin julkistaminen. Robotin on tarkoitus keksiä ratkaisuja yhteiskunnan ongelmiin. Ivan tarvitsee voiteluöljyä, ja sen vastaukset muuttuvat mielenkiintoisiksi kun Lamm antaa vahingossa väärän kannun…
140 Uusi lentokenttä 5.8.2000 9.05 A Private Affair / The New Airport RR 37 min Lontoon uusi lentokenttä avataan Skotlantiin. Sen lähistölle on jäänyt kylmän sodan aikainen ilmapuolustustorni, jossa yksinäinen sotamies yhä käkättää. Sir Henry lähtee lomalle ja hänen sijaisekseen tulee tiukka rouva Dragon…
141 Lamm lasaretissa 12.8.2000 10.08 A Break for Sir Gregory / A Medical Mishap 29 min Hyde Parkin sairaala on määrä sulkea ja erikoisosastolaiset huolehtivat potilaiden siirtämisestä. Sir Henry kompastuu keskellä käytävää törröttävään paloämpäriin ja joutuu kyseiseen sairaalaan. Sinne on myös tulossa joku aateliseksi itseään luuleva mielisairas, ja kun Lamm esittelee itsensä sir Henryn ystäväksi, pääsee hänkin sairaalasänkyyn…
142 Murha ministeriössä 19.8.2000 Murder At The Ministry 36 min Lamm suuttuu työkaverilleen ja liittyy salaa ministeriön teatterikerhoon. Vuorosanojen harjoittelusta syntyy suuria väärinkäsityksiä…
143 Kiinteistökieputus 26.8.2000 The Property Jungle 33 min Mildred on muuttamassa pois kotoa ja päättää ostaa oman asunnon. Sir Henry antaa hänelle käytännön neuvoja asunnon ostamisesta kun on itsekin vaihtamassa asuntoa. Erikoisosasto on vastuussa jokirannan telakka-alueelle rakennettavan virastopalatsin rakentamistöiden käytännönjärjestelyistä, mutta yhdelle tontille on jäänyt luopumishaluton vuokralainen…
144 Joukkojensiirtoruljanssi 2.9.2000 7.06 Rotten To the Corps / Keeping Things Moving 33 min Lennox-Brown aikoo kirjoittaa kirjan setänsä sotaseikkailuista, mutta Mildredin tuomat lisätiedot eivät ole mieluisia. Erikoisosaston pitää lähettää 8. skottimuskettirykmentille tarvikkeita Sporaniin ja samalle rykmentille Kyprokselle…
145 Vahtimestari vauhdissa 4.8.2001 Mathews On The Move RR 41 min 9 Vahtimestari Matthews on yhteistyökyvyttömämpi kuin yleensä ja sir Henry saa tarpeekseen. Hän antaa Lammille ja Lennox-Brownille tehtäväksi irtisanoa miehen, ja tämän lopulta onnistuttua hänet korvataan tietokoneohjatulla systeemillä. Eurooppa-kokouksenkaan järjestelyt eivät ota onnistuakseen…
146 Vapaaehtoiset 11.8.2001 Volunteers S 39 min Virkamieslehdessä on kilpailu valtionhallinnon parhaasta tiimistä pääpalkintona pääsy televisiomainokseen, ja virkamiehemme päättävät osallistua kilpaan. Samaan aikaan lääkelaitoksella on kehitelty uusi sydänlääke, joka on tappanut kaksi rottaa kymmenestä…
147 Kummitusjuttu 18.8.2001 The Whitehall Ghost RR 43 min Mildred on lukenut aavekirjaa mielenkiinnolla. Ministeriössä vaeltaa kuulemma aave, ja kun varsinkin viidennen kerroksen neuvotteluhuoneessa tapahtuu varsinkin keskiviikon ja torstain välisin öisin kummia, on virkamiestemme lähdettävä aavejahtiin…
148 Kirjailijan kivinen tie 25.8.2001 Writer's Camp S 36 min Lamm on innostunut kirjoittamisesta. Vastikään on julkaistu kirja valtiovarainministeriön möhläyksistä ja virkamiehet pelkäävät nyt, että Erikoisosastosta tehdään samanlainen. Ministeriö saa tehtäväkseen etsiä kuusi hevosta kuningattaren vaunuja varten, ja myyjäehdokkaana on eräs lordi…
149 Autoilun uusi aika 1.9.2001 Road Rage RR 40 min Erikoisosasto saa tehtäväkseen puuttua Lontoon jatkuvasti kasvavan liikenteen aiheuttamaan saasteongelmaan vähentämällä pakokaasupäästöjä. Lisäksi heidän täytyy päästä puolustusministeriötä vaivaavasta keksijä Kummerista eroon. He päättävät kokeilla Kummerin uutta keksintöä, ilman polttoainetta kulkevaa autoa…
150 Ensirakastajan ensiaskeleet 8.9.2001 The Reluctant Romeo S 36 min Britannian kotitekstiili pyrkii Yhdysvaltain markkinoille, mistä lähetetään kaksi naista Erikoisosastolle viihdytettäväksi sopimuksen aikaansaamiseksi. Molemmista on olemassa persoonallisuusprofiilit, jonka mukaan virkamiehet yrittävät neitoja viihdyttää. Vaikutusvaltaisempi naisista iskee yllättäen silmänsä Lammiin…
151 Tilaa huipulla 18.5.2002 Room At The Top RR 37 min Sir Henry on jäänyt eläkkeelle ja hänelle etsitään seuraajaa. Lennox-Brown ja Lamm kutsutaankin lordi Stiltonin luokse kuulemaan luottamuksellista tietoa asiasta, mutta sana on ehtinyt jo levitä virkamieskunnan keskuuteen. Molemmat yllättäen kutsutaankin haastatteluun, vaikka töitäkin pitäisi tehdä: poliisi odottaa neuvoja terrorisminvastaiseen taisteluun ja päiväkodit uusia varusteita… Sir Clive sir Henryn tilalle.
152 Hampaasta miestä 25.5.2002 Nothing But The Tooth RR 40 min Lammin hammas jää kiinni siemenpatukkaan. Hän haluaa viedä sen hammaslääkärille, jotta se pantaisiin takaisin. Vetolaatikosta on lähtenyt kahva irti ja sekin pitäisi panna takaisin. Sir Clive antaa kaikesta kuulemastaan huolimatta virkamiehille tehtäväksi mennä hakemaan uutta aspiriinimikrofonia tiedustelupalveluille, ja lisäksi hänellä on Tracy Kiplingille syntymäpäivälahjaksi helmi…
153 Kasvihuoneilmiö 1.6.2002 A Test Of Initiative 34 min Sir Clive saa virkamiehemme kiinni viherkasvienhoidosta ja haluaa niitä ympäri toimistoa viihtyvyyden parantamiseksi. Pääministeri on tulossa maanantaina osastolle vierailulle, joten Mildred ja Lamm etsivät firman, joka tuo viikonlopun aikana viherkasveja toimistoon. Lamm unohtaa osoitteen toimistolle ja Bernard lupaa hoitaa kasvit toimistoon…
154 Maalaisilmaa 8.6.2002 Country Matters 34 min Maatalousministeriöllä on maataloustuotteiden tuottavuuskampanja ja Erikoisosaston tehtävä on mennä auttamaan mallimaatilalle. Lisäksi heidän pitää hankkia neljä säiliöautoa maitoa varten. Netistä löytyykin sopiva firma, ja halvalla…
155 Kuntoiluintoilua 15.6.2002 Fitness Freaks S 33 min Sir Clive innostuu kuntoilusta, käskee ministeriöön jokapäiväisen kuntoilutuokion ja aikoo myös perustaa ministeriöön kuntosalin. Virkamiestemme tehtävä on hankkia sinne kuntoilulaitteet, je lähtevät hakemaan apua viereiseltä Excalibur-kuntosalilta. Excaliburiin on tulossa myös kaksi toisen yrityksen työntekijää kovaan kuntotestiin…
156 Leikkipuiston kohtalonhetket 22.6.2002 A Chapter Of Accidents RR 38 min - Ministeriöön tarvitaan uusi parkkipaikka ja sitä suunnitellaan läheisen leikkipuiston paikalle. Erikoisosastolaiset käyvät tutustumassa puistoon ja saavat sen henkilökunnan uskomaan, että ministeriö on lisäämässä puiston varoja. Koska virkamiehet eivät ehtineet tarkastaa puistoa, he päättävät tehdä uuden tarkastuksen illalla.
157 Kukkona tunkiolla 25.6.2005 Rooster at Garbage Heap RR 38 min 35 Mildred käy kokkikurssilla, mutta tulokset eivät ole virkamiestemme mieleen. He saavat ratkaistavakseen jätevuoriongelman.
158 Sorrettujen ystävä 2.7.2005 Friend of the Oppressed S 33 min 35 Erikoisosaston miehet osallistuvat EU:n huippukokoukseen, koska Britannian edustajat eivät pääse paikalle. Tutuille vilkutus koituu Lammin kohtaloksi.
159 Talvinen tarina 9.7.2005 Winter Story RR 41 min - Lontoossa on satanut lunta ja liikenne on sekaisin. Erikoisosaston miehet saavat tehtäväkseen korjata asian ja he kääntyvät keksijä Kummerin ja hänen uusien lumiaurojensa puoleen.
160 Myllystä allikkoon 16.7.2005 Marley Millionaires S 39 min - Marleyn kaivos aiotaan sulkea, mutta asukkaat panevat vastaan. Erikoisosaston miehet lähetetään paikalle, mutta heidät kidnapataan vanhaan myllyyn.
161 Riita poikki 23.7.2005 End that Argue RR 45 min - Lennox-Brown hajottaa vahingossa Lammin teemukin, joka roiskuttaa hajotessaan teet hänen housuilleen. Tästä kehkeytyy iso riita virkamiestemme välille. Viihtyvyyskomitea hoitaa ministeriöön päiväkotia ja Erikoisosasto ministeriöön vapaa-ajan keskusta.
162 Siivekkäät ystävämme 30.7.2005 Feathered Friends S 37 min - Virkamiehet saavat huolehtia atomivoimalan lisärakennukseen lisää vessoja. Yksi virkamiesten ruokkimista puluista on tehnyt pesän ikkunalaudalle, mutta pulu on keltainen ja sillä on kultainen muna. Tästä atomiviranomaiset innostuvat.
163 Hei me lennetään 6.1.2007 Look we are Flying RR 39 min 31 Virkamiehemme testaavat uusia keksintöjä, ja sir Clivellakin on pätevät korvatulpat testattavanaan. Heidän täytyy lähteä Snedfieldin lentotukikohtaan varmistamaan uuden projektin käyttöönottoa, ja tarkastuksen jälkeen he päättävät katsoa erästä lentokonetta vähän lähemmin.
164 Terveenä töihin 13.1.2007 Healthy at Work S 42 min 30 Ministeriössä on meneillään terveyskampanja ja kaikki paitsi ylemmät virkamiehet joutuvat terveystarkastukseen. Lamm ei läpäise tarkastusta ja on vaarassa joutua ennenaikaiselle, leikatulle eläkkeelle. Onneksi toinen tarkastus on mahdollinen ja Bernard on luvannut auttaa.
165 Helunan tähtihetki 20.1.2007 Star Moment RR 38 min 31 Britannia viettää maitotuoteviikkoa, jonka huipentumana tullaan ministeriön uudessa monitoimitilassa esittelemään maailman ensimmäinen kloonattu lehmä. Erikoisosasto saa tehtäväkseen pitää huolta, että kloonilehmä päätyy oikeaan paikkaan.
166 Outo vieras 27.1.2007 Strange Visitor S 38 min 30 Sir Clive selvittää vedenalaisen sodankäynnin mahdollisuuksia. Mahdollisuudet tähän paranevat selvästi, kun Erikoisosaston miehet löytävät Thamesin rannalta merenneidon, joka aiheuttaa aikamoisia sotkuja.
167 Pikkuvieras 5.1.2008 Little Visitor S 30 min - Lamm on ostanut veljenpojalleen syntymäpäivälahjaksi hamsterin, joka karkaa sohvaan. Bearrockin saarelle rakennettu majakka ja Hyde Parkin uusi yleinen käymälä herättävät ihmetystä.
168 Outoa ystävällisyyttä 12.1.2008 Strangly Friendly S 32 min - Lamm tulee töihin jalka siteessä, koska hänen isovarpaansa on jäänyt kiinni hanaan ja hänen täytyy käydä lääkärissä irrottamassa se. Työn alla hänellä ja Vinku-Wilkinsillä on järjestää Lontoon yksisuuntaiset kadut uudelleen. Lammin pitää viedä myös vuokraemäntänsä koira eläinlääkäriin. Tämä soittaa ministeriöön ja kertoo potilaan olevan kuolemansairas.
169 Tositarinoita 19.1.2008 True Stories S 33 min - Henkilökuntalehti järjestää novellikilpailun, johon Lennox-Brownia tarvitaan tuomariksi. Niinpä hän pääsee lukemaan mm. Mildredin sihteeri- ja Lammin partiopoikanovellit. Paris Stilton on päättänyt osallistua novellikilpailuun ja sir Clive vihjaa Lennox-Brownille, että toivoo tytön pärjäävän.
170 Lehdistön mahti 26.1.2008 Power of the Press S 32 min - Sunday Sketchistä soitetaan Lammille ja hän kertoo Erikoisosaston möhläilyistä kaiken. Kauheudet painetaan lehteen, jonka tilaaja sir Clive on. Alivaltiosihteeri täytyy pitää erossa lehdestä ennen kuin hän lähtee matkalle, jonka aikana kohu ehtisi laantua.

Kääntämättömät jaksot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alla on lueteltu The Men of the Ministryn jaksot, joilta puuttuu suomalainen vastine. Osa jaksoista on samankaltaisia aiempien kanssa.[4]

Osa Kausi.jakso Nimi Lisätietoja
Sp.1 A Present for Norman Erityinen joulujakso vuodelta 1964.
52. 4.12 Muddlers in Law Samanlainen kuin 11.6 This Vat and the Other, joka on suomeksi 51. Arvaamaton arvonlisävero.
74. 7.1 Rolling In It Samanlainen kuin 11.4 Torn to Shreds, joka on suomeksi 104. Silppua.
87. 11.8 The Cabinet Crisis Johdettu jaksosta 8.5 The Desk Job, joka on suomeksi 4. Keinottelua huonekaluilla.
105. 10.2 Vipers in the Bosom
117. 11.1 Nothing but the Vest Samanlainen kuin 1.1 The Great Footwear Scandal, joka on suomeksi 38. Oikeat saappaat.
118. 11.2 That’s My Baby Johdettu jaksosta 1.8 A Matter of Form, joka on suomeksi 40. Kaavamainen kaavake.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. iGS Tietopalvelu: [1]. Helsingin kaupunginkirjasto 30.8.2011.
  2. Ylen listan nimi, jos se on eri kuin Schajerin listalla.
  3. Sisältyy Yle Tallennemyynnin julkaisemaan kokoelmaan Knalli ja sateenvarjo
  4. Näille ei ole löydetty suomalaista vastinetta Gary Schajerin listalle.