Ludu Daw Amar

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ludu Daw Amar
Ludu Daw Amar portrait.jpg
Henkilötiedot
Syntynyt29. marraskuuta 1915
Mandalay, Burma, Brittiläinen Intia
Kuollut7. huhtikuuta 2008 (92 vuotta)
Mandalay, Myanmar
Ammatti kirjailija, toimittaja
Puoliso U Hla
Aiheesta muualla
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjailijoitaKirjallisuuden teemasivulta

Ludu Daw Amar (29. marraskuuta 1915 Mandalay, Burma, Brittiläinen Intia7. huhtikuuta 2008 Mandalay, Myanmar) oli burmalainen kirjailija, toimittaja ja poliittinen aktivisti.

Amar julkaisi miehensä Ludu U Hlan kanssa siirtomaavaltaa vastustanutta Ludu Daily News -lehteä Burman ollessa vielä brittiläinen siirtomaa. Burman hallitus lakkautti lehden 1960-luvulla.[1] Se ei kuitenkaan vaientanut Amaria, sillä hän antoi Burman, myöhemmin Myanmarin sotilasjunttaa arvostelevia haastatteluja elämänsä loppuun asti. Vielä vuoden 2007 mielenosoitusten aikaan Amar vaati hallitusta lopettamaan voimakeinojen käytön mielenosoittajia vastaan. Korkean ikänsä vuoksi hän todennäköisesti säilyi vapaana, vaikka joitakin toimittajia pidätettiin.[2]

Urallaan Amar käänsi kirjallisuutta ja kirjoitti kirjoja naisten asemasta ja Burman historiasta[2]. Myanmarilaiset toimittajat, kirjailijat ja taiteilijat juhlivat vuosittain kunnianosoituksena Amarin syntymän muistopäivää[1].

Amar kuoli sydänsairauteen 92-vuotiaana mandalaylaisessa sairaalassa. Hänellä ja hänen miehellään Ludu U Hlalla oli kaksi poikaa ja kaksi tytärtä.[2][3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Arvostettu burmalainen kirjailija ja juntan arvostelija kuoli (vanhentunut linkki) 7.4.2008. Rovaniemi: Lapin Kansa. Viitattu 7.4.2008.
  2. a b c Renowned Myanmar journalist Ludu Daw Amar dies 7.4.2008. MediaCorp Pte. Viitattu 7.4.2008. (englanniksi)
  3. Min Zin, Ludu Daw Amar: Speaking Truth to Power, The Irrawaddy 30.11.2018
Tämä kirjailijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.